'Antetli kağıt isteriz' ısrarı karanlığı uzattı

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik kesintisinin olduğu anda devreye girmesi için Bakanlık tarafından telefonla verilen talimatı kabul etmeyen Oymapınar Barajı yetkilileri, yazılı talimat istedi. Talimat yazılı olarak gitti, bu kez ise antetli kağıt diye tutturdular

Son yılların en uzun ve yaygın elektrik kesintisinde Oymapınar Barajı'nın şalter indirmesinin önemli bir etken olduğu Enerji Bakanlığı yetkilileri tarafından doğrulandı. İsminin açıklanmasını istemeyen Bakanlık üst düzey yetkililerinden biri telefon ve yazılı talebe rağmen Oymapınar'ın ancak gece 1.30 sırasında devreye girdiğini söyledi. Elektrik kesintisinin olduğu saat 20.25'de Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından devreye girmesi için telefonla talimat verilen Oymapınar Barajı yetkilileri'nin önce, "Telefonla olmaz, yazılı talimat verin. Tarih ve sayı da olsun" dediği ortaya çıktı.

Marmara ve Ege'nin 5 saat 35 dakika karanlıkta kaldığı 1 Temmuz gecesi, Oymapınar Barajı yetkilileri, üzerinde tarih ve sayı bulunan yazılı talimatla ısrar edip, şalteri açmadılar. Bu istekleri de yerine getirilince, Oymapınar'dan Ankara'dakilere saçlarını,başlarını yoldurtan şu cevap geldi: "Antetli kağıda olsun"

4 SAAT GECİKTİRİLDİ

Yeni Şafak'a bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri, kesintinin yaşandığı 13 ilde toplam 300 mw'lık bir açık oluştuğunu, özellikle bu bölgede yaşanan bu türden sıkıntılarda Oymapınar Barajı'nın regülatör işlevi gördüğünü hatırlattı. Kapasitesi 450 mw. olan barajın zamanında devreye girse, 300 mw'lık açığın kapanacağını hatırlatan Bakanlık yetkilisi bir başka önemli noktaya dikkat çekti:

"Oymapınar Barajı'nın devreye girmesi için yetkililer telefonla arandı. Sisteme elektrik vermeleri için telefon talebinin yeterli olmadığının, yazılı talepte bulunmalarının TEİAŞ'a söylenmesi üzerine, TEİAŞ talebini hemen bir yazı ile iletti. Buna rağmen Oymapınar Barajı'ndan sisteme elektrik 4 saat geç verildi."

TALİMATA UYMAK ZORUNDA

Enerji Bakanlığı yetkilisi, sözleşme gereği Bakanlığın istediği saatte, barajın elektrik vermek zorunda olduğunu belirtirken, şunları söyledi: "Telefonla yapılan talep yazılı istendi. Yazılı yapılan talebi de antetli kağıtta olmadığı için geciktirdiler. Regülatör işlevi gören Oymapınar Barajı devreye girmeyince, diğer santrallerde devre dışı kaldı ve 13 ilde elektrik kesildi. Antetli kağıt' sorununu aşıncaya kadar saatler geçti."

BARAJ YETKİLİLERİNE SORUŞTURMA

Enerji Bakanlığı ve EPDK ise Oymanpınar Barajı hakkında soruşturma başlattı. Oymapınar Barajı yetkilileri, kusurlu bulunduğu taktirde Elektrik Piyasası Kanunu'na göre 750 bin YTL para cezasına çarptırılacak. Ayrıca Elektrik Üretim A.Ş'nin de ceza kesme yetkisi var. 2005 yılı Haziran'da yapılan özelleştirme ihalesinde Seydişehir Alüminyum tesislerini alan CE-KA İnşaat, tesise ilaveten Oymapınar 'ın da işletme hakkını almıştı.

TERMİK SANTRALLER DEVREYE GİRECEK

Enerji Bakanlığı, termik santralleri etkin kullanma kararı aldı. Bakanlık, gece tarifesinin uygulandığı saatlerde termik santrallerin tamamının devreye girmesini kararlaştırdı. Bazı termik santrallerin ÇED Raporu gibi nedenlerle üretim dışı tutulduğu bilgisini veren Bakanlıktan bir yetkili, bu tür santrallerin eksiklerinin tamamlanarak en kısa sürede üretime alınacağını söyledi. İstanbul'da fuel oille çalışan bir santral de her an çalıştırılmaya hazır bekletiliyor.

Elektrikte üretim fazlamız var

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin elektrik üretiminde bir sıkıntı yok, aksine 15 bin MW'lik elektrik üretim fazlası var. Sıkıntı ise elektrik iletim hatlarında yaşanıyor. Elektrik iletim hatlarının yenilenmesi ya da takviye edilmesi gerekiyor. Özel ya da kamu kuruluşlarını elektrik hatlarının yenilenmesi konusunda denetleyen kuruluş ise EPDK. EPDK, ilgili kuruluşlara ceza kesebiliyor. Ayrıca elektrik üreten şirketler kullandıkları doğalgazda KDV ve özel tüketim vergisini çok yüksek olmasından yakınıyor. Ancak Enerji Bakanlığı ÖTV'nin düşürülmesi yönündeki isteklerine henüz Maliye Bakanlığı'ndan olumlu bir cevap alamadı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber