Teknik personel, KPSS yerine kurumiçi sınavdan karşılanıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihtiyacı olan 4 bin 891 teknik personel kadrosuna, unvan değişikliği sınavıyla kurumda çalışanlar arasından atama yapacak.
2014/2 KPSS Tercih Kılavuzunda 5 bin civarında kadro yer alıyor.
Ama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir adet kadrosu dahi yok.
Olmaması çok normal. Çünkü Bakanlığa, Bütçe Kanunu ile 2014 yılında toplam sadece 250 kadroya atama yapma izni verilmişti. Bakanlık bu kadroların 200'üne 2014/1 ile atama yaptı. Kalan 50 kadroya ise muhtemelen kurumlararası nakille veya istifa sonrası dönüşle atama yaptı.
Peki Bakanlığın başka personele ihtiyacı yok mu?
Bakanlığın teknik personel ihtiyacı olduğu, Ekim ayında yayımlanan unvan değişikliği sınavı Genelgesinde belli olmuştur. Tıklayın. Yayımlanan duyuruya göre toplam 4891 kadroya unvan değişikliği sınavıyla kurum içinde çalışan memurlar arasından atama yapılacak. Bu oldukça yüksek bir sayıdır. Yayımlanan kadroların tümü teknik kadrolardır. İçinde mühendisler, teknikerler var.
Maliye Bakanlığının bütçe kanununa copy paste ile koyduğu ve atama sayılarını sınırlandıran hükümden dolayı, Bakanlık teknik personel ihtiyacını KPSS'ye girmiş adaylardan karşılayamadığından, kurum içindeki personelden karşılamaya çalışmaktadır. Ancak, ihtiyaç olarak ilan edilen kadro sayısı çok yüksek olduğu için, önümüzdeki yıllarda Bakanlığın KPSS ile alım yapacağı kadro sayısı yok denecek kadar az olacaktır.
Bu sorunun çözümü için,
1- 2015 yılı Bütçe Kanununun İ cetvelinde yer alan, tüm Devlet memurlarının 2015 yılında 36 bin kadroya atama yapabileceği yönündeki hükmün kaldırılması gerekmektedir.
2- Kurumsal ihtiyacın karşılanmasında, KPSS'ye giren yüzbinlerce aday göz önünde bulundurularak, unvan değişikliği sınavı ile KPSS sınavı arasında makul bir denge sağlanmalıdır.
3- Sendikalar, sadece çalışan memurun değil, KPSS giren adayların da haklarını korumalıdır. Ziyarete gelen adaylara çay içirip sohbet ederek ve günü kurtarmak maksadıyla göstermelik bir açıklama yaparak bu sorun çözülemez. Maliye Bakanlığının personel politikalarını bozan ve binlerce adayı işsiz bırakan yukarıdaki uygulamasının sona erdirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması gerekmektedir.