Hasta tebliği en çok devlet hastanelerini mağdur edecek

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe koyduğu ?Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği' ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Tıp fakültesi dekanları, başhekimler ve özel hastane sahipleri tebliğin geri çekilmesini isterken Sağlık Bakanlığı, tebliğin en fazla devlet hastanelerini mağdur edeceğinden endişe ediyor. Çünkü, Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında ayakta tedavide bir hastanın maliyeti olarak belirlediği 31 YTL'yi dikkate almayan Maliye Bakanlığı, bu hastalar için 25 YTL ödeyecek. Maliye Bakanlığı, böylece ayakta tedavide her hastadan 6 YTL tasarruf sağlamış olacak. Ancak, özel hastaneler kârlılık oranını devam ettirmek için farkı vatandaştan alma yoluna gidecek. Kamu hastaneleri ise vatandaştan para istemeyeceği için tasarruf gerekçesiyle hekimin yapılması gerekli olan tetkikten vazgeçme riski var. Sağlık Bakanlığı tedavi fiyatlarının gerçekçi çıkmaması durumunda özel hastaneleri de yanına alarak Maliye Bakanlığı'ndan fiyatların revize edilmesini isteyecek.

Tebliğ hazırlanırken Maliye Bakanlığı'na koruyucu tedbir alması için görüş veren Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın, özel hastanelerden ziyade en fazla kamu hastanelerinin mağdur olacağına dikkat çekiyor. Şimdiden başhekimlerin toplantı yaparak maliyetlerin önüne geçmek için gereksiz tetkik yapmaması konusunda hekimleri uyardığını belirten Aydın, bu modelin en önemli riskini ise şu ifadelerle anlatıyor: ?Ayakta tedavide, eğer kurumlar farklı yöntemlere kayarlarsa, yatış gösterelim veya acile gönderelim ki hizmet başına fatura keselim gibi şeylere kayarlarsa bazı sapmalar olabilir. Ayakta gelen her hastaya yatış gösterirseniz bir anda sistem yok edilir. Kamu hastaları açısından olaya baktığımızda hastadan hiçbir şekilde para talep edilemez. Dolayısıyla hastaların mağdur edilmesi söz konusu olamaz. Ama şunu da itiraf etmek zorundayım; böyle bir model hekimi gereksiz tetkik yapmamaya zorlayacağı için hastalık teşhisinde sıkıntı yaşanabilir.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber