Bakan Akdağ: 100 ilacı ödeme listesinden bilim adamlarıyla çıkardık

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 100'ün üzerinde ilacın ödeme listesinden çıkartılması ile ilgili olarak, "Bir ilacın tıbbi olarak zorunlu olmadığına karar verme bilim adamlarının yetkisi. Maliye Bakanlığı da bu doğrultuda karar veriyor" dedi. Akdağ, 'spekülasyonlara karşı dikkatli olun' uyarısında bulundu.

Akdağ, Bahreyn Sağlık Bakanı Nada Bint Abbas Haffadh ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bahreyn Sağlık Bakanı Haffadh ile Akdağ arasında sağlık alanında işbirliğine dair Mutabakat Zaptı imzalandı.

İKİ BAKANLIK TARTIŞIR:

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan tebliği ile MR ve tomografi çekimlerinin dış merkezlere yönlendirilemediği ve hastalara üç ay sonrasına varan randevuların verilmesiyle ilgili iddialara değindi. Söz konusu tebliğin, hastane dışında MR ve tomografi çekiminde herhangi bir kısıtlama getirmediğini vurgulayan Akdağ, tebliğden en fazla etkilenecek kurumun Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'na ödenecek miktarın, üniversiteler ve özel hastanelere ödenecek miktardan daha düşük olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Dolayısı ile konuyu Maliye Bakanlığı ile tartışması gereken Sağlık Bakanlığı ve kuşkusuz tartışacaktır" dedi.

BİLİM KURULU'NDAN:

Akdağ, 100'ün üzerinde ilacın Maliye Bakanlığı'nın kararı ile geri ödeme listesinden çıkarılması hakkında da "Geri ödeme kurumları tabii ki bilimin gösterdiği doğrultuda düzenlemeler yapacak" ifadesini kullandı. Yapılacak listelerle ilgili kararın bilim adamları tarafından verildiğini kaydeden Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın da bu doğrultuda karar verdiğini söyledi. Spekülasyonlara karşı dikkatli olunmalı uyarısında bulunan Akdağ, "Vatandaş doğru olarak bilgilendirilmeli" dedi.

ÇELİŞKİLİ KONUŞTU:

Recep Akdağ, "Bazı kanser hastaları halen ilaç bulmakta zorlanıyor. Bu konuda bir çalışma yapılacak mı?" sorusuna da "İlaca ulaşma konusunda kanserli hastaların ciddi ölçüde darlık çektiği ile ilgili bende bir bilgi yok" ifadesini kullandı. Vatandaşların ilaç konusunda sıkıntı çekmemesi için piyasa takip sistemi başlattıklarını hatırlatan Akdağ, "Depocu firmalar, Türk Eczacılar Birliği ve biz piyasada daralan ilaç var mı diye takip ediyoruz" dedi. Akdağ, yakın bir zamanda bu sıkıntıların ciddi ölçüde giderilmiş olacağını sözlerine ekledi.

Eczane dışına satış hazırlığı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Maliye Bakanlığı'nın 119 ilacı ödeme listesinden çıkarmasındaki amacının tasarruf olmadığını öne sürdü. Saydan, hükümetin bununla eczane dışında da ilaç satışına zemin hazırlamak istediğini söyledi. Bunun Türkiye'deki karşılığının "tezgah üstü satış" anlamına geldiğini kaydeden Saydan, bazı ilaçların eczane dışında marketlerde ve batıdaki gibi ilaç dükkanı denilen yerlerde satılabilmesine olanak hazırlandığını anlattı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber