'Bedelli için acil satılık'' ilanlarına dikkat
TÜSODER, sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde "bedelli için acil satılık" başlığıyla çıkarılan ilanlara karşı vatandaşları uyardı.
BALIKESİR - Zafer Akpınar
Özellikle sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde çok sayıda kişi, ev, otomobil ve çeşitli eşyalarını "bedelli için acil satılık" başlığıyla satışa çıkarırken, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), vatandaşları bu konuda yaşanabilecek istismarlara karşı uyardı.
Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin açıklamanın yapıldığı günden bu yana, sosyal medya ve sanal alışveriş sitelerinde "bedelli için acil satılık" başlığıyla yüzlerce ürün satılığa çıkarıldı. Lüks dairesini 430 bin lira, otomobilini 55 bin liraya satılığa çıkaranlar kadar ev, otomobil, koltuk takımı, akvaryum balığı, kondisyon aleti, sanal karakter ve ceketi için bile "bedelli" başlığıyla internet sitelerinde ilan verenler de dikkati çekti.
Hangi ilan sahibinin gerçekten bedelli askerlik için ihtiyaç duyduğu parayı temin etmek amacıyla malını, arsasını, eşyasını satılığa çıkardığı bilinmezken TÜSODER, vatandaşları "bedelli istismarı"na karşı uyardı.
Derneğin genel başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedelli askerlik konusunun istismar meselesi haline getirildiğini belirterek, "Malını, eşyasını, arsasını, yüksek fiyata satmak isteyen bazı kişiler, bedelli askerlikten yararlanmak için satıyor gibi ilan verip mevcut durumu istismar edebiliyor. Vatandaşlar, dikkatli olmalıbedelli yalanına kanmamalı" dedi.
Otomobilini, evini ya da başka bir malını bugüne kadar istediği fiyattan satamayan bazı kişilerin "bedelli"yi kullanabildiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Sanki sıkışmışlar da bedelliyi ödeyecek durumda değiller o yüzden satıyorlarmış izlenimi verenler var. Ev, otomobil veya her türlü değerli mal mülk alacakların bu tür ilan ve reklamlara aldanmamalarını öneriyoruz. Alacakları malın fiyatını iyice araştırmaları gerekir. Bedelli istismarına aldanmasınlar. Mesela piyasada 25 bin ortalaması olan bir otomobili 30 bin liraya satışa çıkaranlar ilan başına bedelli diye yazabiliyor" diye konuştu.
"Umut tacirleri ve banka kredilerine de dikkat"
Ayrıca bu dönemde bedelli kredileriyle ilgili "umut tacirleri"nin ortaya çıktığına dikkati çeken Ağaoğlu, "Hiçbir geliri olmayan, hatta kara listeye girmiş kişilere dahi banka kredisi temin edecekleri vaadiyle insanları tuzağa çekmeye çalışan umut tacirler var" ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, bu kişilerin, bedelli askerlikten yararlanmak için kaynak arayan tüketicilere ulaşarak, her türlü bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yaşadığımız çağda, elektronik iletişimin gelişmesi ve yaygınlaşması nedeniyle bir tuşa dokunarak kişilerin tüm bilgileri görülebilmekte, kara listede bulunan kişilere kredi verilmesi mümkün olmamaktadır. Buna rağmen içinde bulunduğu zor durumdan ötürü bu tür yasa dışı kredi teklif edenlere karşı dikkatli olunmalı ve ödünç para verme işleminin kanunen yetkilendirilmiş kurumlara ait olduğu bilinmelidir. Kredi çıkarabileceğini ifade eden dolandırıcıların bu dönemde yeni hedefi, bedelli askerlik için para temin etmeye çalışanlar oldu."
Yasal olarak faaliyet gösteren bankacılık sektörünün de bedelli kredisi sağlamak için harekete geçtiğini belirten Ağaoğlu, "Çeşitli alternatif, faiz ve ödeme tablolarıyla kredi verme uğraşındalar. Tüketiciler, bunlar arasında en uygun olanı seçmeli ve mutlaka ödeyeceği toplam reel faizi de sorgulamalıdır. 18 bin lira bedelli kredisi çeken bir tüketici, 36 ay adeta bankaya askerlik yaparak toplamda 24 bin liraya yakın para ödeyeceğini bilmeli" dedi.