İmam-hatipliler için din kültürü öğretmenliği şimdi çok daha zor

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün, ilahiyat fakültelerinden kopararak eğitim fakültelerine bağladığı İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerine, bu sene imam hatip lisesi (İHL) mezunlarıyla birlikte diğer tüm öğretmen lisesi mezunları ?ek puanla' girebilecek.

Böylece şimdiye kadar ?rakipsiz olarak' din kültürü öğretmenliği bölümlerine yerleşen İHL mezunları, öğretmen lisesi mezunlarıyla yarışmak zorunda kalacak.

Yükseköğretim Kurumu'nun yayınladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan imam hatip lisesi mezunlarına ?yine bir sürpriz' çıktı. İHL'ler ÖSS'de yaşadıkları katsayı engeli nedeniyle çok az sayıda diğer programlara girebilirken, sadece ilahiyat fakülteleri ile din kültürü öğretmenliğine gidebiliyor. İHL'ler şimdi din kültürü öğretmenliği bölümlerinin de ellerinden gitmesi endişesi yaşıyor.

İlahiyat fakülteleri ve din kültürü öğretmenliği bölümlerine giden İHL mezunlarının ortaöğretim başarı puanları 0,8 ile çarpılıyor. Ayrıca kendi alanlarının devam niteliğinde olduğu için buna ilave olarak 0,24'lük ek puan da alıyorlar. Böylece her iki programın neredeyse tüm kontenjanlarına İHL mezunları giriyor. İHL mezunlarının mühendislik, tıp ve öğretmenlik gibi diğer programlara girme şansı çok az olduğu için toplam bin 100 civarındaki ilahiyat ve din kültürü kontenjanı İHL'ler için büyük önem taşıyor. ?Öğretmen lisesi mezunlarının din kültürü öğretmenliğini pek tercih etmeyeceği' şeklinde görüşler de olmakla birlikte, istihdam imkanı olan bir öğretmenlik programı olması nedeniyle tercih edebilecekleri belirtiliyor. Öğretmen liseleri, puanlarının yüksek olması nedeniyle İHL'lerden daha fazla ortaöğretim başarı puanı alırken, bir yönüyle din kültürü öğretmenliği için İHL'lerin de önüne geçmiş oluyorlar.

Haziran ayında YÖK'ün, ilahiyat fakülteleri bünyesindeki din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümlerini eğitim fakültelerine bağlaması İHL çevresinde bir endişeye neden olmuş, YÖK'ün ek puanlarının ?ellerinden alınmayacağı açıklaması' ile rahatlamışlardı.

Öte yandan YÖK, ?sürpriz bir şekilde' bu seneki ilahiyat fakülteleri ile din kültürü öğretmenliği bölümlerinin kontenjanlarını ?az da olsa' artırdı. Bu sene ilahiyat fakültelerine 650, din kültürü öğretmenliğine ise 540 öğrenci alınacak. İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (ÖNDER) Başkanı Yusuf Ziyaeddin Sula, YÖK'ün son uygulamasını ?bir gasp' olarak nitelendirdi. Sula, İHL'lerin bu şekilde gidecekleri alanların iyice daraltılmış olacağını vurguladı.

zaman

v

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber