Vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir şey yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Üretip de vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir şeyimiz olamaz. TÜBİTAK'ın akıllı kriptolu telefon geliştirilmesi çağrısı yürüyor. Arzumuz bu çağrının ticarileşmesi ve vatandaşımız pazardan istediğinde akıllı kriptolu telefonu satın alabilmesi" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2015 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir şey yok

"Kümelenme Destek Programı" kapsamında ilk sözleşme, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi arasında imzalandı. Işık, Bakanlıkta düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, kümelenmelerin bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklılıkları azaltmak ve ülkenin rekabet gücünü arttırmak gibi faydaları olduğunu söyledi. Işık, "Aslında biz kendi kültürümüzde var olan, ahilik kültüründe var olan birlikte iş yapma geleneğini bu kümelenme destek programı yardımıyla biraz daha yeniden canlandırmayı ve daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.

Fikri Işık, dünyada 500'den fazla kümelenme girişimi olduğuna işaret ederek, bilişim alanında Silikon Vadisi, finansal hizmetlerde Londra, otomotivde güney Almanya, havacılıkta kuzey Almanya, tekstil ve moda da kuzey İtalya kümelenmelerinin güzel örnekler olduğunu ifade etti. Işık, Mersin işlenmiş gıda, Ankara yazılım, Ankara makine, Denizli Uşak ev tekstili, Konya otomotiv parça ve aksamları, Muğla yat turizmi ve inşaatı, Manisa elektrikli ve elektronik ürünler, Marmara otomotiv, Eskişehir Bilecik Kütahya seramik ve İzmir organik gıda kümelenmelerinin, Türkiye'de yapılan kümelenme çalışmalarına güzel örnekler olduğunu belirtti.

- Seramik İş Kümesine 5 milyon 100 bin lira destek

Türkiye'de kümelenme girişimlerini geliştirecek bir destek mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiklerini ve "Kümelenme Destek Programı" oluşturduklarını anlatan Işık, "İlk çağrımızda 17 kümelenme başvurusu yapıldı. Bu başvurular arasından desteklenmeye uygun görülen Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi ile ilk sözleşmeyi bugün imzalıyoruz. Bu kümelenme girişimine Bakanlık olarak 5 milyon 100 bin lira destek sağlayacağız. Bu yıl açacağımız yeni çağrılarla daha fazla kümelenme birlikteliğini desteklemek istiyoruz" diye konuştu.

- Markalaşma ve rekabete yönelik yeni destek programı

Işık,16 Ocak'ta düzenlenecek KOBİ ödülleri programında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özellikle markalaşma ve rekabete yönelik yeni destek programı açıklayacağını söyledi.

Samsun, Trabzon, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Çorum'da AB fonlarından yararlanarak hazırlanan yaklaşık 5 milyon avro bütçeli kümelenme ile ağ oluşturma ve bölgesel işbirliği için KOBİ'lerin güçlendirilmesi projesi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Işık, Kars Valiliği ile işbirliği içinde yaklaşık 10 milyon avro bütçeli süt ürünleri kümelenmesini ve peynir altı suyu işletme tesisinin kurulması projesi hazırlık çalışmalarına devam ettiklerini anlattı.

Işık, kümelenme konusunda firmaların ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşması için yaklaşık 7 milyon 650 bin avro bütçeli ulusal kümelenme akademisi kurulması çalışmalarını da sürdürdüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugün burada ilk kümelenme girişimi ile sözleşmeyi imzalıyor ve bu kümelenme girişimi belgesini veriyoruz. Şubat ayı başında da yeni çağrıya çıkacağımızı belirtiyor, kümelenme alanında potansiyeli olan tüm girişimlerimizi bu programa başvurmaya davet ediyoruz. Şu anda bir programı desteklemiş olmak bizim açımızdan yeterli değil. Şubatta yapacağımız çağrıda belki 10'un üzerinde projeyi desteklemeyi arzu ediyoruz."

- "Üretip de vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir şeyimiz olamaz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık, kriptolu telefonlarla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"TÜBİTAK'ın şu anda akıllı kriptolu telefon çağrısı var ve bu çağrı proje olarak yürüyor. 2016 Haziran ayının sonunda da bu çağrının sonuçlanmasını bekliyoruz. Burada hedefimiz vatandaşın da isterse akıllı kriptolu telefon kullanmasını sağlamak. Ama biz üretip de vatandaşa kriptolu telefon vermek gibi bir şeyimiz olamaz. Böyle bir şeye ne kapasitemiz yeter, ne de bizim görev alanımız böyle bir konu. Ama TÜBİTAK'ın akıllı kriptolu telefon geliştirilmesi çağrısı yürüyor. 2016 Haziran sonuna kadar da sonuçlanmış olacak. Arzumuz bu çağrının ticarileşmesi ve vatandaşımız pazardan istediğinde akıllı kriptolu telefonu satın alabilmesi. Üst düzey devlet yetkililerine vereceğimiz akıllı kriptolu telefonu, vatandaşa da vereceğiz dememiz makul bir şey olmaz."

- "Anayasa Mahkemesinin verdiği karar isabetli bir karar"

Anayasa Mahkemesinin, seçim barajına ilişkin kararının sorulması üzerine Işık, şunları kaydetti:

"Seçim barajı bireysel hak kapsamında değerlendirilemez. Seçim barajı ülkede TBMM'nin zamanında çıkardığı bir yasadan dolayı uygulanan baraj. Bunu tartışabiliriz, bu barajın düşürülmesi veya kaldırılmasını değerlendirebiliriz. Ama Anayasa Mahkemesinin bu konuyu bireysel başvuru kapsamında değerlendirmemiş olması, bana göre son derece isabetli bir karar oldu. Aksi olsaydı Meclis iradesine müdahale olarak algılanırdı. Önümüzdeki haziran seçimlerinin tartışma konularından biri de seçim barajının düşürülmesi ile ilgili konular olacak. AK Parti olarak bizim üç önerimiz vardı. Bir tanesi dar bölge ve sıfır baraj. Her bir milletvekilinin bir bölgeden seçilmesi, Türkiye'nin 550 ayrı seçim bölgesine ayrılması. İkinci öneri daraltılmış bölge, 3 veya 5 milletvekilinin oluşturduğu bölgelere Türkiye'nin ayrılması veya bugünkü durumun devamı. O dönemde muhalefet, 'biz hiçbir şey istemiyoruz sadece barajı kaldırın' noktasında durdu."

Demokrasilerde iki şeyin çok önemli olduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

"Bu temsilde adalet bu çok önemlidir. Vatandaşın iradesinin TBMM'ye yansıması birinci derecede önemlidir. Demokrasilerde bir başka önemli olan da yönetimde istikrarın sağlanmasıdır. Burada temsilde adaletle yönetimde istikrar dengesini sağlamak açısından dünyanın pek çok ülkesinde seçim barajları var. Ama yüzde 10 barajı yüksek midir derseniz bu farklı bir tartışma. Önümüzdeki süreçte bunu Anayasa Mahkemesi değil siyaset kurumu, siyasi partiler tartışacak, inanıyorum ki bir uzlaşma sağlanacak. Ben, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı, isabetli bir karar, Meclis'in iradesine müdahale etmemek noktasında da doğru bir karar olarak değerlendiriyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber