Kahvenin faydaları ve zararları

Kahvenin zayıflama üzerine etkilerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kahvenin bu etkiyi içerdiği kafein, niasin, mikroelementler ve anti-oksidanlara borçlu olduğunu belirtiyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Ocak 2015 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kahvenin faydaları ve zararları

Yeşil çay, badem ve limonun zayıflamada etkili olduğu biliniyor. Dr. Ayça Kaya, günde 2 fincan kahve içmenin de zayıflama sürecine yardım edebileceğini söyledi.

Kahvenin zayıflama üzerine etkilerine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, kahvenin bu etkiyi içerdiği kafein, niasin, mikroelementler ve anti-oksidanlara borçlu olduğunu belirtti.

Dr. Kaya, kahvenin metabolizmaya ve zayıflama sürecine etkilerini şöyle özetledi:

- Metabolizmayı hafif de olsa hızlandırıyor, kişinin istirahatte harcadığı enerjiyi arttırıyor.

- Özellikle beyne olan kan dolaşımını arttırıyor, kişiyi daha dinç hissettiriyor, dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlıyor.

- Kahve sütle birlikte içildiği zaman, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla birlikte girince kişiyi daha uzun süre yok tutuyor.

- Insülin direncini kırıcı etkisi nedeni ile kişinin tatlı ihtiyacını azaltıyor. Özellikle canı sık tatlı isteyenler, tatlı yerine kahve içerlerse bu ihtiyacın kaybolduğunu göreceklerdir.

- Yapılan birçok araştırmada şeker hastalığını önleyici olabileceği bildiriliyor.

- Alzheimer ve parkinson hastalığına karşı düzenli tüketimde koruyucu etkisi olabileceği konusunda da araştırmalar var. Yaşlılarda hafızayı güçlendiriyor.

- Sık migren atağı geçirenlerde beyin damarlarında kasılma yaptığı için migren atağını önleyebiliyor. Ancak çok sık kahve içenlerde kahveyi ani bırakırlarsa migren ataklarının sıklığı artabiliyor.

- Kahvenin, bağışıklık sistemini güçlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi var.

Kahvenin de fazlası zarar

Kahve yüksek miktarda tüketilirse zararlı etkileri de olabiliyor.

Dr. Kaya istenmeyen o etkileri de şöyle sıralıyor:

- Kalpte ritim problemi olanlarda çarpıntıyı tetikleyebiliyor.

- Kontrolsüz tansiyonu olanlarda kan basıncını arttırabiliyor.

- Günde 5 fincan ve üzeri kullanımında kemik erimesine neden oluyor.

- Günde 3 fincan ve üzeri kahve tüketimi doğurganlığı negatif yönde etkileyebiliyor.

- Akşamları kahve tüketimi uykusuzluğa neden olabiliyor, aşırı kahve tüketimi sinirlilik ve tahammülsüzlük yapıyor.

- Kahve vücuttan su atımını arttırarak idrar ihtiyacını arttırıyor. Kalp ve böbrek hastalarında elektrolit dengesizliği yapabiliyor.

- Hazır kahvelerde kullanılan krema, şurup, şeker miktarına göre de kalorisi çok artabiliyor. Kremalı-aromalı-şuruplu büyük boy kahve içtiğinizde kocaman bir hamburger yemiş kadar kalori vücudunuza giriyor ve sizi şişmanlatıyor.

Kahve ne zaman yararlı olur?

Dr. Kaya; hem tok tutsun, hem metabolizmanızı çalıştırsın hem de dikkatinizi arttırsın istiyorsanız; kahveyi şekersiz, kremasız, şurupsuz, günlük sütle ya da sade olarak tüketmenizi tavsiye ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber