Son değişiklikleriyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı
15.02.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 ?Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşlarının bu Yönetmelik kapsamındaki kadro unvanlarına ilk defa veya yeniden açıktan kura ile yapılacak atamalarda takip edilecek esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 ?Bu Yönetmelik; uzman (T.U.T.G.), uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden açıktan atanmak üzere müracaat edecek adaylar ve bunlara uygulanacak kura ile bu adayların atanacakları kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğretim elemanı unvanları ile Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ve mahalli idareler kadrolarına yapılacak atamalar bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.
Dayanak
Madde 3 ?Bu Yönetmelik; 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek madde 1 ine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 ?Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Kamu Kurum ve Kuruluşları: 2 nci maddede belirtilen kadro unvanlarında personel çalıştıran 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarını,
d) Kanun: 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununu,
e) Kura: Uzman (T.U.T.G.), uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden yapılacak atamalar için ilgililerin katılımına açık olarak yapılan yer tespit yöntemini,
f) İlk Defa Atama: Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ilk defa atamayı,
g) Yeniden Atama: Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesine göre yeniden atamayı,
h) Uzman (T.U.T.G.): Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre atanacak uzman tabibleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kura Komisyonunun Teşkili ve Görevleri
Kura Komisyonunun Teşkili
Madde 5 ?Bakanlıkta her yıl kuraya ilişkin işlemleri yürütmek üzere, Bakanın Onayı ile; bir müsteşar yardımcısının başkanlığında ana hizmet birimlerinden bir kişi, personel biriminden ve hukuk müşavirliğinden birer kişi olmak üzere toplam dört kişiden oluşan bir Bakanlık Kura Komisyonu kurulur. Kura Komisyonuna katılacaklar en az Daire Başkanı ve Hukuk Müşaviri düzeyinde olmalıdır.
Diğer kurumlarla birlikte kura yapılması halinde Kura Komisyonunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı oy hakkı bulunan birer üye ile temsil edilir. Söz konusu kurumlar bu Komisyona gönderecekleri temsilcileri ve yedek temsilcilerini her yıl Ocak ayı içerisinde Bakanlığa bildirirler. Bu Komisyonda kuraya katılan diğer kamu kurum ve kuruluşları da gözlemci bulundurabilir.
Kura Komisyonunun kararları oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy kullanılamaz.
Kura Komisyonunun sekreterya işlemleri Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Kura Komisyonunun Görevleri
Madde 6 ?Kura Komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Yıllık kura takvimini belirlemek,
b) Her kura döneminden önce toplanarak kura ile ilgili konuları görüşüp karara bağlamak,
c) Kura ile atama yapılacak kadro unvanlarını, kadro unvanlarının sayılarını ve hizmet birimlerini ilan etmek,
d) ) 657 sayılı Kanun ile 25/6/1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik hükümleri kapsamında mazerete dayanarak yapılan müracaatları değerlendirmek,
e) Kuraların yaptırılması, kura sonuçlarının ilanı ve kuraya yapılacak itirazların değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemleri yürütmek ve sonuçlandırmak,
f) Kuraya ilişkin olarak verilecek diğer görevleri yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kura ve Atamaya İlişkin Esas ve Usuller
Kuraya İlişkin Esas ve Usuller
Madde 7 ?Kuraya ilişkin usul ve esaslar şunlardır:
a) Bu Yönetmeliğe tabi adayların ilk defa veya yeniden açıktan atanmaları, belirtilen esas ve usullere göre Bakanlığın koordinatörlüğünde yapılan kura sonuçlarına göre elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerçekleştirilir.
b) Bu Yönetmeliğe tabi personel için bir yılda en fazla 6 defa kura düzenlenebilir.
c) 657 sayılı Kanun ile 25/6/1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik hükümleri kapsamında mazereti olan adaylar için ayrı bir kura yapılmaz, ancak her kura döneminde münhal olarak ilan edilen yerlere mazereti olan adaylar öncelikle yerleştirilirler.
d) Kura için ilan edilecek kadrolar, kurum ve kuruluşların o kura dönemdeki ihtiyaç durumuna ve hizmet gereklerine göre tespit edilir.
e) Bu Yönetmelik kapsamındaki kurum ve kuruluşlar, münhal kadro, unvan ve görev yerlerini açıklayan listeleri, her kura döneminde kura takviminde belirtilen süre içinde Bakanlığa gönderirler.
f) Kura ile ilan edilen kadro sayısı, kura için başvuru yapılacak yer ve zaman, kuranın yapılış şekli ve gerekli görülen diğer hususlar kura tarihinden en az 15 gün önce, Resmi Gazete'de, ülke genelinde günlük olarak yayımlanan en az 1 gazetede ve Bakanlığın www.saglik.gov.tr. adresli internet sitesinde ilan vermek suretiyle duyurulur.
g) Kuraya, bu Yönetmeliğe tabi olup, o kura döneminde ilan edilen kadrolara ilk defa veya yeniden atanmak isteyen adaylar müracaat edebilir.
h) Adaylar, en çok beş yer tercih edebilir. Tercih edilen yer başka adaylar tarafından tercih edilmemiş ise, aday bu tercihine doğrudan yerleştirilir. Tercih edilen boş yerlere birden fazla istekli olması halinde bu kişiler arasında kura çekilir.
Tercihlerine yerleştirilemeyen adaylar, istekleri halinde tercih edilmeyen veya münhal kalan yerlere genel kura ile yerleştirilirler.
ı) Uzman (T.U.T.G.) veya uzman tabip kadroları için kura işlemi her branş için, diğerlerinde ise her unvan için ayrı yapılır.
i) Kura sonuçları, kuranın sonuçlanmasından itibaren Bakanlık tarafından, listelerin asılması ve internet sayfasına konulmak suretiyle en geç üç gün içinde duyurulur. Bu duyuru tebligat yerine geçer.
Kuralar bilgisayar ortamında gerçekleştirilir. Kuraların bilgisayar ortamında yapılması halinde, kura işlemleri ve sonuçları kurayı yapan birim tarafından onaylanarak bir tutanakla Kura Komisyonuna teslim edilir.
Bilgisayar ortamında kura çekilmesinin mümkün olmaması halinde torba kurası da yapılabilir. Her kura işlemi için iki torba veya benzeri kura malzemesi hazırlanır. Torbalardan birine; atama yapılacak münhal yerlerin ait olduğu kurumun adı ve birimi pusulaya yazılarak konur. Diğer torbaya da atanacakların adları, adresleri, mezun oldukları fakülteler ile mezuniyet tarihleri bir pusulaya yazılarak konur. Torbaların ihtiva ettikleri pusula sayısı tutanakla tespit edilerek kura çekimine başlanır. Önce görev alacakların torbasından kura çekilerek, çıkan pusuladaki isim ve bu isme ait bilgiler yazılır ve sonra görev yerinin bulunduğu torbadan kura çekilerek çıkan görev yeri bu ismin karşısına yazılır. Adaylar, istedikleri takdirde kuralarını bizzat çekebilirler. Adayların kura çekim işlemi tamamlandıktan sonra sonuç listesi ilgili komisyon üyelerine imzalatılır.
Atamaya İlişkin Esas ve Usuller
Madde 8 ?Çekilen kura sonucunda, görev yerleri belirlenen adayların atama işlemlerine derhal başlanır. Diğer kurum ve kuruluşların kadrolarına yerleştirilenlerin kura sonuçlarını, Bakanlık tarafından sonuçların ilanından itibaren en geç on gün içinde ilgili kurum ve kuruluşun sorumlusuna kapalı ve mühürlü bir zarf içerisinde tutanakla teslim edilir.
Kamu kurum ve kuruluşları, çekilen kura sonucu kendi kadrolarına atamaları yapılmak üzere, Bakanlık tarafından isimleri bildirilen adaylara ait belgeleri inceleyerek şartları uygun olan adayların atama işlemlerini 6 ay içerisinde tamamlar. Bu süre içerisinde ataması tamamlanmayanlar bir sonraki kura döneminde müracaat edebilirler.
Ancak atama için öngörülen şartlara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içerisinde teslim etmeyen adayların atamaları yapılamaz, ataması yapılanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanlar ile kura sonucunda ataması yapıldığı halde yasal süre içerisinde bu göreve başlamayanlar, ilgili kura tarihinden itibaren 1 yıl geçmeden yeni bir kuraya katılamazlar.
Atama Şartları
Madde 9 ?Bu Yönetmelik kapsamında olan personelin ilan edilen kadrolara atamalarının yapılabilmesi için, yapılan kura sonucu atanmak için başvurdukları tarih itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel şartlar aranır. Bunun yanında Bakanlık ve bu Yönetmelik kapsamındaki kurum ve kuruluşlar, istihdam edilecek unvan ve hizmet birimlerinin gerektirdiği özel şartları ve nitelikleri ayrıca belirleyebilirler.
Karşılıklı Yer Değiştirme
Madde 10 ?Aynı dönemde ve aynı kurum ve kuruluşun aynı unvanlardaki münhal kadrolarına kura çekenler, atamalarının gerçekleştirilmemesi koşuluyla kura sonuçlarının ilgili kuruma bildirilmesinden itibaren 3 iş günü içinde birlikte kura ile yerleştirildikleri kurumlara müracaat ederek karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunabilirler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Kura ile Atanan Personelin Görev Yeri Değişikliği
Madde 11 ?Bu Yönetmelik kapsamındaki kurum ve kuruluşların kadrolarına kura ile atanan personel, atandıkları görev yerinde bir yıl çalışmadan herhangi bir mazereti olsa dahi (25/6/1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi çerçevesinde diğer kurumlarla yapılacak protokol hükümleri saklı kalmak kaydıyla) başka bir yere nakil talebinde bulunamaz.
Gerçek Dışı Beyan
Madde 12 ?Kura sonucu ataması yapılanların belgelerinin gerçek dışı olduğu tespit edildiği takdirde, atama onayları iptal edilir.
Yürürlük
Madde 13 ?Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 14 ?Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.