Avrupa'nın süper güç formülü: Türkiye!

Arslan Şirketler Grubu'nun patronu Ahmet Arslan'ın liderliğinde gerçekleşen "Fikir Sofrası" bu kez Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapıldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ocak 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa'nın süper güç formülü: Türkiye!

Mehmet Ali Ergün

İş dünyası temsilcilerinden akademisyenlere kadar geniş bir yelpazede katılımın sağlandığı etkinlikte; cuma akşamı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katılımcıların sorularını yanıtladı. Cumartesi sabah gerçekleşen Fikir Sofrası'nın ikinci ayağına ise Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır konuk oldu. Volkan Bozkır Avrupa Birliği'nin fikir babaları Robert Schuman ve Jean Monnet'in ideallerini anlatırken, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye neden muhtaç olduğunu şöyle sıraladı:

1- GÜÇLÜ EKONOMİ, GÜÇLÜ PAZAR

"Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği bunu sağlar. Avrupa Birliği'nin etrafında tek istikrarlı ve ekonomik olarak parlak bir gelecek vaat eden ülke Türkiye. Türkiye üyeliği AB ekonomisine büyük dinamizm katar...

2- GENÇ-DİNAMİK İŞGÜCÜ

Yaşlı Avrupa daha da yaşlanıyor. Çalışan nüfus azalıyor. Türkiye ise, genç ve dinamik bir işgücüne sahip. Bir dönem Avrupa'nın Türkiye'yi değerlendirirken dezavantaj olarak gördüğü bu konu şimdi bir avantaja dönüştü. Bir de ortalama çalışma saati bakımından Türkiye çok önde. "Eğer vakit bulurlarsa" dedi Bakan Bozkır, şakayla karışık, "kimi ülkelerde 30 saat ancak çalışılıyor Avrupa'da. Bu örneğin Belçika'da 35 saat. Oysa Türkiye'de haftalık ortalama çalışma süresi 51 saat!

3- ASKERİ GÜÇ

Süper güç gibi davranan AB'ye bakarsanız aslında 'yumuşak bir güç' olduğunu görürsünüz... Bu çelişkili durum, Ukrayna ve Gürcistan gibi jeopolitik gelişmelerle kendini gösterdi. Avrupa'lılar 60 bin kişilik bir askeri güç toplamaya çalıştı. Şakayla karışık Avrupalı dostlara diyorum ki, bize söyleseydiniz, biz hemen gönderirdik...

4- ENERJİ GÜVENLİĞİ VE VERDI!

Türkiye, bütün enerji kaynaklarına komşu. Enerjide bir hub haline geldik. Avrupa'nın en önemli sorunu ise Enerji güvenliği... Nabucco'yu hatırlayın. Avrupa'nın bir rüyasıydı, gaz bulunamadı. Nabucco diye şimdi sadece Verdi'nin dört perdelik operasının adı kaldı."

TÜRKİYE'NİN AVANTAJLARI VAR

Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 2 trilyon dolarlık bir ekonomi olma hedefinden de söz eden AB Bakanı ve Baş müzakereci Bakan Volkan Bozkır, "Bu süreçte, Avrupa Birliği üyeliğinin bir stratejik hedef olması çok önemli. Bu süreç bize disiplin getiriyor. 3 yıldır müzakere yok. Ama 167 reform yaptık bu süreçte Türkiye'de. Ayrıca Gümrük Birliği'ni 'up grade' etmek için çalışıyoruz. Tarım gibi konuları da müzakere kapsamına alarak, Gümrük Birliği sonrasında 150 milyar dolara ulaşan Avrupa'nın Türkiye'ye katkıları, 300 milyar dolara çıkacak... Tüm bunların ötesinde; Avrupa Birliği bir medeniyet projesidir. Bırakın üyeliği, bugünkü konumumuzun muhafaza edilmesini bile çok önemli buluyorum" dedi.

'Gümrük' böyle çözülür

Sohbetimizde Volkan Bozkır'ın en önemli cümlesi AB ve ABD arasında yürütülen serbest ticaret anlaşmasıyla (kısaca TTIP) ilgiliydi... Bakan Bozkır, Gümrük Birliğini dondurmak istemediklerinin altını çizerek, "Her iki tarafın sıkıntıyı aşmasını istiyoruz. Bu sorunla ilgili olumlu sinyaller alıyoruz" dedi ve TTIP kilidini açacak şu formülü önerdi: "Belki de Gümrük Birliği'ni bu anlaşma bu şekilde değiştirilinceye kadar uygulayamayabiliz. Bunun basit bir formülü var. TTIP'e; 'Bu anlaşma Gümrük Birliği üye ülkelerine uygulanır' diye basit bir cümle koymaları bizim için yeterli. Bütün bu sorunu çözecek sihirli cümle bu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber