Hangi Nakillerde Harcıraha Hak Kazanılır?

Geçmişe yönelik harcırah uygulaması çerçevesinde sık sorulan sorulardan birisi de nereden nereye nakil olunması halinde harcırah alınabileceğine dair sorulardır. Bu konuda bir kilometre sınırı olup olmadığı da ara ara sorulmaktadır. Gelen sorular çerçevesinde örneklerle birlikte "memuriyet mahalli" ve "başka yer" kavramlarını açıklamaya çalışacağız. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Sayın site yöneticileri;
Ben şehir merkezine 50 km. mesafede bir belde de çalışıyorum. Kaymakamlık oluru ile il merkezinde ikamet ediyor ve günlük gidiş geliş yapıyorum. İl merkezine atamam yapıldı. İl merkezinde oturduğum için yolluk alamayacağım söylendi. Bu konudaki uygulama konusunda bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: 6245 sayılı Harcırah Kanununun tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinin (g) bendinde Memuriyet mahalli kavramı "Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri" şeklinde, başka yer kavramı ise (h) bendinde "Yukarıda (g) fıkrasında yazılı memuriyet mahalli dışındaki yerleri" şeklinde tanımlanmıştır.

Yer kavramından ne anlaşılması gerektiğine ilişkin olarak 2006 Ocak ayında yayımladığımız yazıya bakmak için tıklayınız.

Sorumuza gelecek olursak;
Sorumuzda, mülki idare amirinden izin alınarak görev yapılan yer dışında ikamet edilmesi halinde harcırahın nasıl hesaplanması gerektiği sorulmaktadır. Bu soruya cevap verebilmek için 657 sayılı Kanunun ek 20'inci maddesine bakılmalıdır. Bu madde şu şekildedir:
"Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir."

Mezkur hüküm uyarınca Devlet memurları için asıl olan görev mahallinde ikamet etmeleridir. Ancak mensup oldukları kurumun yetkili amirlerinin izni ile görev mahalli dışında ikamet etmekte mümkündür.

Diğer taraftan, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 5. maddesin hükmü uyarınca harcırah;
a) Yol masrafı,
b) Yevmiye,
c) Yer değiştirme,
masrafından oluşmaktadır. 6245 sayılı Kanunun 10. maddesinin 1. fıkrasında ise nakil olanlara, yeni görev mahallerine kadar yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının birlikte verileceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde;

1- İKAMET VE GÖREV MAHALİNİN AYNI OLMASI DURUMU

Devlet memuru olarak çalışan ve görev mahallinde ikamet eden personele, sürekli görevle başka bir yere tayini çıkması halinde, 6245 sayılı Kanunun hükümleri uyarınca yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının ödenir.

2-İKAMET VE GÖREV MAHALİNİN FARKLI OLMASI DURUMU

Devlet memuru olarak çalışan ve görev mahalli dışında mevzuata uygun olarak ikamet ederken ikamet mahallindeki bir göreve sürekli görevle tayin edilen personele yol masrafı ile günlük yevmiyenin ödenmesi, zaten yeni atandığı yerde ikamet ettiği için ise yer değiştirme masrafının ödenmemesi gerekmektedir. (Danıştay Beşinci Dairesi 17/11/1997 tarihli ve Esas No:1995/2039 ve Karar No: 1997/2612 sayılı Kararı ile aynı mahiyette görev mahalli dışında mevzuata uygun olarak ikamet ederken ikamet mahallindeki bir göreve sürekli görevle tayin edilen personele yol masrafı ile günlük yevmiyenin ödeneceği yönünde karar vermiştir.)

Bu bölümde bir örnek verecek olursak: Memurun görev yerinin Ankara'nın Haymana ilçesinde olmasına rağmen onay ile Ankara'da ikamet ettiğini düşünelim. Bu memur Haymana'dan Ankara'ya nakil olduğunda harcırah alamayacaktır. Daha doğrusu yer değiştirme masrafını alamayacak, yol masrafı ve gündeliğini ise alabilecektir.

3- ASLOLAN BEYANDIR

İdare memurun görev yeri dışında ikamet ettiğini bilmiyorsa ilgiliye belirtilen mevzuat hükümleri görev yerinde ikamet ettiği esas alınmak suretiyle harcırah ödemesi yapılabilir. Ancak idare mevzuata aykırı bu ödemeyi öğrenmesi halinde faizi ile birlikte geri alır. Zaman aşımı sürerli geçmemiş olursa hakkında disiplin soruşturması yapılması ihtimali de vardır.

İkamet mahallinden ne anlaşılması gerektiğine dair açıklamamız için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber