Öğretmenlere Yeni Ek Ders Görevi Getirildi
Öğretmelere hizmet içi eğitim, yetiştirme, okuma yazma ve uyum kursları çerçevesinde ek ders görev ücretleri verilmekteydi. 28/6/2002 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ile bunlara ilave olarak ?öğretmenlik uygulaması görevi? adı altında farklı bir ek ders görevi ve ücreti daha getirilmiştir. Ayrıntı için tıklayın.
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretmelere hizmet içi eğitim, yetiştirme, okuma yazma ve uyum kursları çerçevesinde ek ders görev ücretleri verilmekteydi. 28/6/2002 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ile bunlara ilave olarak ?öğretmenlik uygulaması görevi? adı altında farklı bir ek ders görevi ve ücreti daha getirilmiştir. Ayrıntı için tıklayın.
Öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin görevler ?Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar? a göre düzenlenmektedir.Buna göre öğretmenlere esasların 7. maddesi ile hizmet içi eğitim faaliyetleri için, 8. maddesi ile de Ders Yılı içindeki veya yarıyıl ve yaz tatillerindeki yetiştirme, okuma-yazma ve kursları için ek ders görevi verilebilmekteydi.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 28/6/2002 tarihinde Resmi Gazetede yürürlüğe giren yeni düzenleme ile esaslarda değişiklik yaptı. Buna göre; öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerinden Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini Bakanlığa bağlı resmî ve özel eğitim-öğretim kurumlarında yapmaları amacıyla; millî eğitim müdürü, millî eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, okul yöneticileri ile öğretmenlere "öğretmenlik uygulaması görevi? verilebileceği yönünde yeni bir düzenleme yapılarak, bu düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslara Ek Madde 2 olarak eklenmiştir.
Yeni Getirilen Ek Madde 2'nin Tam Metni
Ek Madde 2 ?a) Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Koordinasyon ve İşbirliği Protokolü ile bu Protokol doğrultusunda hazırlanan Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge uyarınca, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerinden Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini Bakanlığa bağlı resmî ve özel eğitim-öğretim kurumlarında yapmaları amacıyla; millî eğitim müdürü, millî eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, okul yöneticileri ile öğretmenlere "öğretmenlik uygulaması görevi? verilebilir.
b) Okul Deneyimi I, Okul Deneyimi II ve Öğretmenlik Uygulaması derslerinin yürütülmesinde görev alacak millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörü, uygulama okulu müdürü ve uygulama okulu koordinatörünün, öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi uygulamasına yönelik iletişim, koordinasyon, rehberlik ve danışmanlık gibi görevlerinden;
1) Millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörünün haftada 4 saati,
2) Uygulama okulu müdürünün haftada 2 saati,
3) Uygulama okulu koordinatörünün haftada 2 saati,
ek ders görevi sayılır ve ek ders ücreti ödenir.
Uygulama öğretmenlerine ise Okul Deneyimi I ve Okul Deneyimi II derslerinin her birinden haftada 4'er saat, Öğretmenlik Uygulaması dersinden haftada 6 saat ek ders görevi verilebilir. Ancak, uygulama öğretmenlerine bu kapsamda verilecek ek ders saati sayısının toplamı haftada 10 saati geçemez.
c) Her bir üniversite için il veya ilçede ayrı bir millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörü, uygulamanın yapıldığı okullarda ise müdür yardımcılarından biri uygulama okulu koordinatörü olarak görevlendirilir. Uygulamaların hangi okullarda yapılacağı, görev verilen yönetici ve öğretmenlerin il, ilçe, okul ve branş bazında sayıları; Öğretmen Adaylarının Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge hükümlerine göre her öğretim yılı için yeniden belirlenir. Uygulama sonuçları Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca her öğretim yılı sonunda değerlendirilir.
Bu madde kapsamında ödenecek ek ders ücretleri, ilgili üniversitelerce 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca ödenir.