Yurtdışına çıkmadan 'doçentlik' alanlara YÖK ayarı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Şubat 2015 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Yurtdışına çıkmadan 'doçentlik' alanlara YÖK ayarı

SAFURE CANTURK

Yurtdışına dahi çıkmadan Paralel Yapı'ya yakın okullardan doçentlik alanlara karşı YÖK tedbiri: Bu kişilerin pasaport kontrolü yapılacak, Türkiye'deki doçentlik şartlarına uygunluk aranacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Paralel Yapı'nın sahte doçentlik belgelerine karşı yeni bir önlem aldı. Yurtdışına hiç çıkmadan, "Yurtdışında doçentlik yaptım" diyerek Türkiye'den doçentlik kadrosu alan Paralel öğretim üyelerine karşı yeni düzenleme geldi. Artık yurtdışında doçentlik yaptığını iddia eden kişinin pasaport kontrolü yapılacak ve Türkiye'deki doçentlik şartlarına uyması gerekecek. YÖK, Paralel Yapı'nın akademik sahteciliğine yönelik şikayetler üzerine yurtdışında alınan doktora, sanatta yeterlik, doçentlik ve profesörlük unvanların denkliğine ilişkin usul ve esasları yeniden belirledi. Buna göre; yurtdışında akademik unvan alanlar da Türkiye'de bu unvanlara sahip kişilerden istenen asgari lisan ve yayın şartlarını yerine getirecek. Yurtdışından alınan belgeler ilgili kurumlardan teyit edilecek. Şartları sağlayan kişilerin unvan denkliği kabul edilecek. Böylece, yurtdışında bazı ülkelerde, dil şartı veya yayın şartı olmadan akademik unvan alan kişilerle, Türkiye'de şartları yerine getirip akademik unvan alan kişiler arasında ortaya çıkan haksız durumun önüne geçilecek. Türkiye'deki asgari dil ve yayın şartını sağlayamayanlar, bu şartları yerine getirdikten sonra tekrar denklik başvurusu yapabilecek. Yetkililer bazı şahısların, Paralel Yapı'nın yurtdışında bağlantılı olduğu üniversitelerde hiç bulunmadan ya da uzaktan eğitim yoluyla aldıkları diplomalarla Türkiye'de akademik kadrolara yerleştiklerini belirterek, söz konusu düzenlemenin bu sahteciliğe karşı alındığını söyledi.

UZAKTAN EĞİTİMLE DOKTORAYA SON...

Ayrıca yurtdışında profesörlük veya doçentlik unvanını almış olanların, yurtdışında YÖK tarafından kabul edilen, öğretim ve araştırma kurumlarında, kesintisiz olarak en az 2 yıl bu unvan ve yetkiyle çalışmış olması gerekecek. Bu kapsamda, artık yükseköğretim kurumu niteliğinde olmayan, araştırma merkezi ve benzeri kurumlardaki çalışmalar kabul edilmeyecek. Denkliği talep edilen doktora veya sanatta yeterlik öğrenimi ya da doçentlik ve profesörlük unvanıyla yapılan çalışma sürelerinde kullanılan pasaportların, Türk dış temsilcilikleri veya noterce onaylanmış suretinin başvuru dosyasıyla birlikte sunulması gerecek. Doktora denkliği işlemlerinde de ilk kez olarak, lisans ve yüksek lisans diplomaları ile Türkiye'de doktoraya kabul için aranan dil yeterliliğinin sağladığına ilişkin belgeler istenecek. Bu diplomalar yabancı ülkeden ise YÖK'ten alınmış denklik belgesinin aslı veya onaylı sureti verilecek. Doktora eğitiminin, YÖK tarafından tanınan, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim yöntemiyle alınmış olması şartı da getirildi. Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) bünyesinde bu alanda yürütülen denklik çalışmalarında alınan belgelerle ilgili bugüne kadar bir teyit işlemi yapılmazken, yeni düzenlemede, yurtdışından alınan akademik belgelerin yurtdışındaki kurumlardan verilip verilmediği de yazışma yoluyla teyit edilecek. Bu esasların yürürlüğe girdiği 15 Ocak'tan önce denklik işlemleri için ÜAK'a başvurmuş olanlar hakkında bu düzenleme ile getirilen ek kriterler uygulanmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber