Sigara mesane kanserini tetikliyor

Mesane kanserinin özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde daha sık görülen bir kanser olduğunu belirten uzmanlar insan sağlığını tehdit eden sigaranın mesane kanserine sebep olabileceğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2015 23:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sigara mesane kanserini tetikliyor

Mesane kanseri olan hastaların çoğunun sigara kullandığına işaret eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Çelik, "İnsan sağlığını birçok yönden tehdit eden sigara mesane kanserinin en önemli sebeplerinden biridir. Mesane kanseri olan hastaların çoğunun sigara içicisi olduğunu biliyoruz. Öncelikle kesinliği kanıtlanmış olan sigaradan uzak durarak mesane kanserinin önlenebildiğini de biliyoruz. Mesane kanseri tanısı konulan ve tedavi edilen hastalarda dahi sigara içiciliğinin bırakılması bunun yanında sigara içilen ortamda bulunmama kanserin tekrarlamaması açısından oldukça önemlidir. Mesane kanseri özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde daha sıklıkla görülen bir kanserdir. Ancak zamanla sigara içme oranının kadınlarda artması kadınlarda görülme sıklığını da arttırmıştır. Son yıllarda sigara içiciliğinin çok küçük yaşlara kadar inmesi 20'li yaşlarda dahi mesane kanseri görülme sıklığını arttırmıştır" dedi.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Tüm kanserlerde olduğu gibi mesane kanserinde de erken tanının hayat kurtardığına işaret eden Çelik, "Mesane kanseri için en önemli risk faktörü olan sigara, hastalığın sigara içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla ortaya çıkmasına sebep olur. İçilen sigara miktarıyla direk orantılı olan bu risk sigara bırakılmasıyla azaldığı kesin olarak bilinmektedir. Mesane kanseri önlem alınmazsa öldürücü bir hastalıktır ve erken tanı ve uygulamalarla tedavi edilebilir. En önemli belirtisi idrardan kan gelmesi olup genelde ağrısız ve pıhtılıdır. İdrarından kan gelen bir hastanın kesinlikle gecikmeden doktoruna başvurması gerekmektedir. Özellikle sigara içicilerin bu konuda çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Tüm kanserlerde olduğu gibi mesane kanserinde de erken tanı hayat kurtarıcıdır" ifadelerini kullandı.

Meyve ve sebzelerin mesane kanserinden korunmada etkili olduğunu ifade eden Çelik, "Meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan vitaminlerin de mesane kanserini önlediği ve koruyucu olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle bol miktarda meyve sebze tüketmeliyiz. Bunun yanı sıra yüksek kolesterollü besinlerle beslenmenin ise mesane kanseri riskini artırdığı bilinmekte. Mesane kanserinden koruyucu etkisi olan ve her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz bir diğer madde ise sıvı alımını artırmaktır. Sürekli sıvı almak idrar torbasını zararlı maddelere maruz kalmaktan koruyacağı için bol su tüketmeliyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber