(I) Sayılı İFP'lilerin 3 Yıl Sıkıntısı

Özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel nakledilirken statüsüne göre ayrım yapılmaktadır. Örneğin, personel I sayılı cetvelde ise özelleştirmeden önceki mali haklarını aynen almaktadır, II sayılı cetvelde ise eski maaşı ile yeni maaşı arasındaki miktarı fark tazminatı olarak almaktadır. Ancak I sayılı cetveldekilerin hakları süresiz olarak korunmamaktadır. 2005 yılında yapılan düzenleme göre haklar 3 yıl süre dondurulmuştur. Bu da 1.8.2003'ten önce ataması yapılanların şahsa bağlı haklarının sona ereceği ve artık fark tazminatı alacakları anlamına gelmektedir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLK DÜZENLEME

Özelleştirilen kamu kurumlarında çalışan personelin tabi olduğu an mevzuat 4046 sayılı Kanun, özellikle de bu Kanunun 22'nci maddesidir. Bu Kanunun, I sayılı cetvele tabi personelin mali haklarının nasıl korunacağına dair hükmünün ilk hali şu şekildedir: ?Ancak bu madde gereğince nakledilen personelden (bu Kanuna göre anonim şirket halinde birleştirilen kuruluşlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı bir bütün olarak ve atandıkları kurumda ve aynı kadro unvanında kalmaları kaydıyla atamayı yapacak kurum ve kuruluş tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere üç yıl süre ile saklı tutulur?? (4971 sayılı Kanun)

4971 sayılı Kanunla gelen geçici madde ise şu şekildedir:

"Geçici Madde 2- Bu Kanunun yayımı tarihinden önce 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi gereğince şahsa bağlı hakları saklı tutulan ve halen bu haktan yararlanan personelin şahsa bağlı hakları bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl sonra sona erer. Bu Kanunla değiştirilen 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi hükmü, 3.4.1997 tarihli ve 4232 sayılı Kanunun yayımı tarihinden sonra nakledilen 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde yer alan personel hakkında da atama tarihinden itibaren uygulanır."

İKİNCİ DÜZENLEME

4046 sayılı Kanunda, 2005 yılında değişilik yapılmış ve çok önemli bir geçici madde getirilmiştir. 5398 sayılı Kanunun getirdiği geçici madde şu şekildedir:
?GEÇİCİ MADDE 22.?Bu Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilenlerden nakil işlemi tamamlanmış olan personel hakkında 22 nci maddenin beşinci ve altıncı fıkralarına göre yapılan fark tazminatı ve şahıslarına bağlı olarak saklı tutulan hakların ödenmesinde, ilgililerin eski kurumları ile ilişiklerinin kesildiği tarih esas alınır. 1.8.2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca şahsa bağlı hakları 15.8.2003 tarihinden itibaren üç yıl süreyle saklı tutulan personelin şahsa bağlı hakları 14.8.2006 tarihinde sona erer. 15.8.2003 tarihinden bu Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihler arasında nakle tâbi tutulan ve şahsa bağlı haktan yararlanan personelin şahsa bağlı hakları ise atandıkları yeni kurumlarında göreve başladıkları tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere üç yıl süreyle saklı tutulur ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce nakle tâbi tutulan personelin şahsa bağlı haklarının tespitinde ve fark tazminatının ödenmesinde bu fıkra hükümleri hariç 22 nci maddenin bu Kanunla değiştirilen hükümleri aynen uygulanır.?

MADDE HÜKÜMLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

1- Kimlerin şahsa bağlı haklar sona erecek?

4971 sayılı Kanun, 15/08/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu Kanunun geçici maddesi 15/08/2003'ten önce şahsa bağlı hakları saklı tutulan personelin şahsa bağlı haklarının bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl sonra sona ereceğini hükme bağlamıştır.. 5398 sayılı Kanunun geçici 22'nci maddesi yeni bir düzenleme yapılmış ve 15.08.2003 tarihinden önce atanan ve hakları şahsa bağlı olarak saklı tutulanların, bu haklarının 14.8.2006 tarihinde sona ereceği kararlaştırılmıştır.

Buna göre eğer kişi 15.08.2003'ten önce atanmış ise 14.8.2006'dan itibaren şahsa bağlı haklarını artık alamayacaktır.

2- Şahsa bağlı hakkın bitmesi ne gibi bir kayıp getirecek?

Şahsa bağlı haklarını alan personel 14.8.2006'dan itibaren artık sadece fark tazminatı almaya başlayacaktır. Fark tazminatı eski maaşı ile yeni maaşı arasındaki farktan oluşacaktır.

Fark tazminatına ilişkin olarak 156 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklama şu şekildedir: ?Şahsa bağlı hakların sona erdiği tarihten itibaren ilgililerin sadece nakledildikleri yeni kadronun haklarından yararlanmaları gerektiğinden, bu yeni kadroya ilişkin olarak yapılan her türlü ödemelerin (fazla mesai ücreti ve fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları tarihteki eski kadroya ilişkin olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek tazminat, bankacılık tazminatı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarından az olması halinde de aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar tazminat olarak ödenecektir?

3- Bu açıklamalar sadece I sayılı cetvel ile bu düzeydeki personel için söz konusudur.

Burada yapılan açıklamalar, hakları şahsa bağlı olarak tutulan personele ilişkindir. Bu da I sayılı cetveldeki personel ile I sayılı cetvelde olmamasına rağmen bu düzeydeki personel için söz konusudur. Açıklamalarımız, II sayılı cetvel ile kapsam dışı personeli kapsamamaktadır. Bunlar fark tazminatı almaya devam edecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber