Göreve özel aracıyla gidene, harcırah ödemesi nasıl yapılır?
Özel otomobiliyle seyahat eden memura yol parası nasıl ödenir?
SORU: Özel otomobille seyahatin Harcırah Kanunu açısından durumu nedir ve harcırah beyannamesinde gösterilirse ödeme yapılabilir mi? Şayet bildirilirse ne kadar ödeme alınabilir? Harcırah bildirimlerinde özel otomobille seyahat halinde harcıraha gidiş dönüş için "ÖZEL OTO" mu yoksa " OTOBÜS " ibaresi mi yazılacak?
6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun ekinde yer alan (1 ) sayılı cetvelin Açıklama kısmının 5 inci fıkrasında; "Özel otomobilleriyle seyahat edenlere, müstehak oldukları taşıt ücreti ile bu taşıta göre geçecek günler için verilmesi gereken gündelikten fazla ödeme yapılmaz" hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm çerçevesinde alınması gereken harcırah, rayiç taşıt ücretidir. Rayiç bedel de gidiş dönüş için belirlenen rayiç otobüs bileti tutarıdır.
Diğer taraftan, yurt içi görevlendirmelerde ödeme yapılabilmesi için Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği gereğince görevlendirme yazısı veya harcama talimatı aranmakta olup, ayrıca takip edilmesi gereken yolun dışında bir yoldan veya kullanılması gereken taşıt aracından başka bir araçla yolculuk yapılmasının zorunlu olduğu hallerde, yetkili makamdan alınacak onaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Yurt içinde hangi hallerde ve kimler, uçak kullanabilir?
Bu çerçevede, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 31.05.2005 tarihli ve 22666 yazısında şu ifadelere yer verilmiştir; Şahısların kendi özel araçlarını kullanmaları halinde ödenecek yol masrafı ile ilgili olarak bahsi geçen Maliye Bakanlığı'nın genel yazısında; "....mutat taşıtın işlemediği bir yere; icap ve zaruret halleri de dahil olmak üzere, özel otomobil ile gidilmesi durumunda, belediyelerden veya yetkili mercilerden alınacak taksi rayicine göre bekleme süresi dikkate alınmaksızın belirlenecek ücretin 2/3'ünün ödenmesi gerekmektedir" ifadesine yer verilmiştir.
Yukarıda bahsedilen Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü yazısında yer verilen ifadeler çerçevesinde harcırah beyannamesine "Özel Oto" ya da "Kendisine ait özel araç" yazılmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz.