Başbuğ: Dinsiz, toplum olmaz
Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ: - "Dinsiz, toplum olmaz. Din bir toplum için önemlidir ve hayatidir. Bunda hiçbir tereddüdümüz yok. Hele Türkiye gibi bir ülkede, halkının yüzde 99'u İslam dinine mensup olan bir ülkede dini kenara atamazsınız"
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Dinsiz, toplum olmaz. Din, bir toplum için önemlidir ve hayatidir. Bunda hiçbir tereddüdümüz yok. Hele Türkiye gibi bir ülkede, halkının yüzde 99'u İslam dinine mensup olan bir ülkede dini kenara atamazsınız" dedi.
Kent merkezindeki bir otelde, Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği (AGAD) tarafından düzenlenen "Nasıl Bir Türkiye" söyleşisine katılıp, kitabını imzalayan Başbuğ, yaptığı açıklamada, laikliğin köy, mahalle ve beldelerdeki kimselere yeteri kadar anlatılmadığını söyledi.
Laikliği halen anlatmakta zorluk yaşandığını dile getiren Başbuğ, "Bunda temel sorun, herkes kendince bir tanım yapıyor. Aslında bu çok açık. Halka da doğru anlatılmıyor. Tabii ki bu konu maalesef ama maalesef Cumhuriyetin ilk kurulduğu günden beri istismar ediliyor. Siyasette dini duygular geçmişten bu yana istismar ediliyor. O zamanlardan beri başlıyor. Bizler de halka doğru anlatamadığımız için bazıları da farklı bir şekilde anlatıyor. Bizler de köy ve beldelere gittiğimiz zaman insanların kafasında öyle resim yaratılıyor ki laiklik dediğiniz zaman insanlar 'bu dinsiz' diyor. Öyle anlıyor" şeklinde konuştu.
Başbuğ, laikliğe Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) alet edildiğini de ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu ordunun başındaki generaller 'dinsiz' diye propaganda yapılıyor. Bizler, bunlara karşı gerçeği ne kadar anlatabiliyoruz? Ne kadar yapabiliyoruz? Asıl sıkıntımız bu. Onun için özellikle 2009 yılında harp akademilerinde yaptığım konuşmalarda bu konuya çok bölüm ayırırdım. Söylediğimiz şu; dini dışlayamazsın. Böyle bir şey olur mu? Dinsiz, toplum olmaz. Din bir toplum için önemlidir ve hayatidir. Bunda hiçbir tereddüdümüz yok. Hele Türkiye gibi bir ülkede, halkının yüzde 99'u İslam dinine mensup olan bir ülkede dini kenara atamazsınız. Bu yanlış bir şeydir. Bazı dönemlerde hatalar yapıldı. Kalktılar bazıları, dini toplumun hayatından dışlamaya çalıştı. Bunlar çok yanlış düşünceler. Dini, toplum hayatından kopartamazsın, mümkün değildir. Çok yanlış bir şeydir. Bunu sadece ben demiyorum. Mustafa Kemal Atatürk de söylüyor. 'Dinimiz, bir toplum için hayatidir, elzemdir' diyor"
Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana en büyük sorunun dini duyguların kullanılması olduğunu aktaran Başbuğ, "Din çok kutsaldır, mukaddestir. Dini kutsal şeylerimizi, siyasi ve kişisel amaçlara için alet etmeyin. Söylediğimiz buydu. Karşı çıktığımız bu. Kandırıyorsunuz o zaman insanları. Anayasamızın 24. maddesinde, din kişisel menfaat amaçlı kullanamaz diyor. Kullanmayın. 'Niye laik devlette, din eğitimi veriliyor' diyorlar. Bence dini eğitim önemli ve verilmesi lazım. Devlete ait bir görevdir" ifadesini kullandı.
Hukukun elbet bir gün herkese lazım olacağını belirten Başbuğ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Belki bugün değil ama yarın size lazım olmayacağının hiçbir garantisi yok. Ancak geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de hukuk katledildi. Buna toplum da seyirci kaldı. En çok ses çıkarması gereken hukuk fakülteleri de çok sessiz kaldı. En çok onların sahip çıkması lazımdı. Türkiye'de 100'e yakın hukuk fakültesi vardır. Yalnız birinin dekanı bile 'ne oluyor' demedi. Ses seda çıkarmadılar. Türkiye'deki hukuk ve yargı sistemi, son zamanlarda tamir edilmeye çalışılıyor. Ben bu yapılanları yararlı görüyorum. Çünkü hukuk gerçekten katledildi, hukukun tekrar canlandırılması lazım. Topluma güven veren veren bir tarafa gelmesi lazım"