Yolsuzluğa geçit yok

Haber Giriş : 09 Ağustos 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapanlar yandı

TBMM'nin açılması ile birlikte kanunlaştırılacak tasarıya göre; Kurul, Türkiye'deki her türlü yolsuzluk iddialarını araştıracak, bunları takip edecek ve yargıya intikal ettirecek. Talimat beklemeden bunlara yönelik soruşturma başlatacak olan kurul suçlu bulunan kamu görevlisi için Yüce Divan isteyebilecek.

Hükümet yolsuzluklarla mücadele için üst kurul kuruyor. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun modeliyle kurulacak ?Yolsuzlukla Mücadele Kurulu?, Başbakana bağlı olarak çalışacak. Seçimlerin ardından CHP ile birlikte girdiği Meclis'te ilk olarak Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuran hükümet, Yolsuzluklarla Mücadele Üst Kurulu için hazırladığı kanun tasarısını Meclis açıldıktan sonra TBMM Başkanlığı'na sunacak.

Yıldırım hızıyla soruşturma

Bir dönem yaptığı çalışmalarla ülke gündemini değiştiren ve eski başbakanlara Yüce Divan yolunu açan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan Yolsuzluklarla Mücadele Üst Kurulu kamuoyunda gündeme getirilen her türlü yolsuzluk iddialarını talimat beklemeden takibe alacak. TBMM'de bu yıl yasalaşması beklenen tasarıya göre, Türkiye'deki her türlü yolsuzluk iddialarını araştırmak, takibini yapmak ve yargıya intikal ettirmek üst kurulun ana amacı olacak. Kurul, talimat beklemeden yolsuzluklara yönelik soruşturma başlatacak ve suçlu bulunan kamu görevlisi için Yüce Divan istenebilecek. Kişiler suçlu bulunması halinde konu yargıya intikal ettirilecek. Yolsuzluğa karışan kamu görevlisinin işine son verilecek, her iki taraf için de dava açılacak.

11 kişilik uzman ekip

Şimdilik kısa adı, ?YÜK? olarak planlanan ?Yolsuzluklarla Mücadele Üst Kurulu? 11 kişiden oluşacak. Üst kurulun başına, devlette önemli işler yapmış deneyimli bir başmüfettiş atanacak. Bu atama Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylanacak. Diğer 10 üye ise Başbakan tarafından direkt atanacak. Başbakan, müfettiş, avukat, üst düzey bürokrat, yerel yönetim temsilcileri gibi meslek grupları arasından bu isimleri görevlendirecek. Kurul üyelerinin görev sürelerinin 4 yıl olması planlanıyor. CHP'den de destek istenerek oluşturulacak Yolsuzluklarla Mücadele Üst Kurulu'nda çalışmaların yürütebilmesi için çok sayıda uzman da kadroya alınarak görevlendirilecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber