Açığa alınan hakim 1.5 yıl önce avukatlıktan hakim olmuş
Şanlıurfa'da telekulakçı polisleri tahliye ettiği için görevden alınan Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Habil Kahraman'ın avukatlık yaparken, 1.5 yıl önce sınava girerek hakimliği kazandığı ortaya çıktı. İlk kura yeri Şanlıurfa olan hakimin, adliyede de hemen hemen hiç kimseyle diyalog kurmadığı öğrenildi.
ERSAN ATAR MEHMET YILDIRIM
HSYK yargıdaki FETÖ yapılanmasına karşı düğmeye bastı. HSYK 3. Dairesi İstanbul'da Paralelci 75 kişiyi korsan tahliye eden hakimler Metin Ö. ile Mustafa B. hakkında FETÖ ile bağlantılarının araştırılması için yürütülen soruşturmanın devamına karar verdi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yargıdaki Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasında ilk adımı attı. HSYK 3'üncü Dairesi dün olağanüstü gündemle toplandı. Daire, önceki gün açığa alınan İstanbul 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve 32'nci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkındaki soruşturmanın devamına karar verdi. Oy çokluğuyla alınan karar, İstanbul'daki HSYK müfettişlerine "ivedi" olarak bildirildi. Daire, kararını alırken soruşturmanın kapsamı ve niteliğini de değerlendirdi. Daire soruşturmanın, HSYK müfettişlerinin ön raporlarında yer alan "Her iki hakimin de darbe girişimi şüphelileri ile fikir ve eylem birliği içinde FETÖ yapılanmasının talimatıyla hareket ettikleri" iddiasının soruşturulmasına karar verdi. HSYK 3'üncü Dairesi'nin bu kararı klasik bir yetki aşımı soruşturmasından çok öte anlam taşıyor. Müfettişler bu nedenle, "İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi hakimlerinin yetkilerini kötüye kullandıkları, yetkili olmadıkları halde tahliye kararı verdikleri iddiasını araştırmak"tan daha ziyade bu suçları FETÖ'nün amaç ve hedefleri doğrultusunda yapıp yapmadıklarını soruşturacaklar. HSYK'nın yetkilendirdiği müfettişler bu kapsamda, açığa alınan Ö. ve B. hakkında telefon dinleme, fiziki ve teknik takip kararı aldırabilecekler. Bu kapsamda hakimlerin doğrudan veya dolaylı olarak örgütün Pensilvanya'daki lideri Fethullah Gülen ile temas kurup kurmadıklarını soruşturacaklar. Müfettişler bu iki hakimin geçmişte verdikleri kararlarda da FETÖ izini arayacaklar. Soruşturma sonunda hazırlanacak rapor, HSYK'da başlatılan ancak şu ana kadar isim düzeyinde somutlaşmayan "Paralel yargı" soruşturmasıyla birleştirilebilecek.
'TALİMATLA ALDILAR'
HSYK müfettişleri, açığa alınan hakimler Metin Ö. ve Mustafa B. hakkındaki ön raporlarında, bu hakimlerin; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye yönelik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan sanıklarla fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiklerini belirtmişlerdi. Müfettişlerin raporunda bu hakimlerin FETÖ yapılanmasının talimatıyla hareket ettikleri değerlendirilmişti.
'GEREĞİ YAPILIR'
HSYK 3'üncü Dairesi Başkanı ve Kurul Başkanvekili Metin Yandırmaz kararı değerlendirdi. Yandırmaz, "Hakimler anayasa ve kanunlara göre görevini ifa etmek zorunda. Hakim de olsa kanunda kendisine tanınmayan bir yetkiyi kullanması mümkün değil. Kanun dışına çıkan yargı mensupları hakkında HSYK gereğini yapacaktır. Bunu herkes böyle bilsin. HSYK bu konuda görevini yapmakta" dedi. Yandırmaz, müfettişlerin ön raporunun iki hakimin kendilerine verilmeyen yetkileri kullandığı yönünde olduğunu belirtirken, "Hakim, savcı kanun dışına çıkarsa ülkede kaos olur. Buna müsaade etmeyiz" diye konuştu.
HAKİMLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak Manisa'nın Turgutlu ilçesinde avukatlık yapan Mehmet Demirlek, Paralel Yapı soruşturması kapsamında tutuklanan 75 kişinin korsan tahliye kararı veren ve bu nedenle açığa alınan hakimler Metin Ö. ve Mustafa B. hakkında suç duyurusunda bulundu. Demirlek, Fethullah Gülen Terör Örgütü'nün hakimiyeti altında olduklarını ileri sürdüğü iki hakimin görevlerini kötüye kullanarak, suç delillerini gizleme veya değiştirme, kaçmaya imkan sağlama ve anayasayı ihlal suçlarını işlediklerini iddia etti. İki hakim hakkında soruşturma ve kamu davası açılmasını, yeniden suç işleme ihtimallerinin kuvvetle muhtemel oluşu nedeniyle tutuklanmalarını talep eden Demirlek, dosyanın daha önceki kumpas yargılamalarıyla ilgili soruşturmaya eklenmesini istedi.
HAKİMLİĞE 1.5 YIL ÖNCE AVUKATLIKTAN GEÇTİ
Şanlıurfa'da telekulakçı polisleri tahliye ettiği için görevden alınan Şanlıurfa
3. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Habil K.'nın avukatlık yaparken, 1.5 yıl önce
sınava girerek hakimliği kazandığı ortaya çıktı. İlk kura yeri Şanlıurfa olan
hakimin, adliyede de hemen hemen hiç kimseyle diyalog kurmadığı öğrenildi. Şanlıurfa'da
daha önce İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polislerin, sahte isimlerle
kentteki birçok kişiyi dinlediğini belirlemesi üzerine başlatılan soruşturma
kapsamında, 11 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında dönemin İstihbarat Şube
Müdürleri Mustafa A. ve Metin O. ile 1 emniyet amiri, 2 komiser ve 9 polis memuru
gözaltına alınmış 3'ü çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.
Tutuklanmaya itirazlar ise reddedildi.
SON GÜN TAHLİYE
Bunun üzerine o dönemde Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan ve aynı zamanda Adalet Komisyonu Başkanlığı da yapan hakim Mustafa G., kendi mahkemesinin üyelerinden K'yi Nöbetçi Hakim tayin etti. İki mahkeme tarafından reddedilen tahliye taleplerini, belge ve delilleri tetkik etmeye bile gerek duymadan, sadece şüpheli ifadelerine dayanarak nöbetinin son gününde kabul etti.
İZMİR'DEKİ HAKİME DE SORUŞTURMA
HSYK 3'üncü Dairesi dünkü toplantısında İzmir'de Paralel Yapı soruşturması kapsamında usulsüz dinleme yaptıkları gerekçesi ile tutuklanan iki emniyet müdürünü tahliye eden Hakim Serdar Ergül hakkındaki iddiayı da gündemine taşıdı. 3. Daire hakim Ergül hakkında da soruşturma izni verdi. Ergül hakkında meslekten uzaklaştırma veya başka bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına HSYK 2'nci Dairesi karar verecek.