Ek Ders Esaslarına İlişkin Değişiklik Önerisi
Sitemize, sık sık, öğretmenler tarafından, ek derslere ilişkin olarak yaşanan sorunları içeren iletiler ulaşmaktadır. Son bir aydır yoğunluklu olarak ÖSS ve OKS işlemlerinden dolayı yaşanan sorunlara yönelik mail almaktayız. Yaşanan tüm sorunların çözümü ders ve ek ders saatlerinde yapılacak düzenleme ile çözümlenebilir. Diğer taraftan, 31/03/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanun gereğince bu esasların değişmesi gerekli olup, esasların değiştirilmesine ilişkin önerilerimiz şu şekildedir....
31/03/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile öğretmenlerin ders saatleri ve ücretlerinde değişiklik yapılmıştı. Bu değişiklik 01/07/2006 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak ders saatlerine ilişkin düzenlemede Kanun yeterli olmayıp, ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların" da değişmesi gerekmekteydi, fakat bu güne kadar bu esaslar hazırlanıp yürürlüğe konulmadı.
Şu an yürürlükte bulunan ek dersle ilgili esaslar ile kanun çelişmektedir. Zaten geciken ek dersle ilgili esasların, bir an önce hazırlanarak yürürlüğe konulması gerekmektedir.
Esaslar, hazırlanırken yürürlükteki esaslarda sorunlu olan bazı konuların dikkate alınması yerinde olacaktır. İşte karşılığında ücret ödenmesi gereken ve görevliler tarafından yerine getirilen ama ek dersle ilgili esaslarda yer almadığı için ücret tahakkuk ettirilemeyen bazı konulardan bazıları:
- Hafta sonu ve mesai saatleri dışında çeşitli nedenlerle görev yapan (sınav hazırlığı, oks, öss, kitap dağıtımı vb) görevlilere ücret ödenmesiyle ilgili düzenleme ek dersle ilgili esaslarda bulunmamaktadır. Bu boşluk öğretmen ve idareciler arasında sorunlara neden olmaktadır. Esaslarda yapılacak düzenlemede bu husus çözümlenmelidir.
- Senede en az iki defa yapılması gereken Seviye tespit sınavlarında, her oturum ayrı değerlendirilmeli ve bu sınavlarda nasıl ücret ödeneceği esaslarda belirtilmelidir. Bu sınavlar hali hazırda yapılmaktadır ama esaslarda nasıl ücret ödeneceği belirtilmemiştir.
- 12'den fazla görev alan öğretmenlere ücret ödenmesi ile ilgili düzenleme yapılmalıdır. Bu konuda Danıştay kararı vardır: 28.06.2006 tarihinde yayımladığı "Sınav komisyonu üyeliğine dair Danıştay 11. Dairesinin kararı" başlıklı karar için tıklayınız.
- Mesai saatleri dışında seminer ve kurslarda görevlendirilen öğretmenlere ücret verilmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı tıklayınız.
- Hafta sonu veya mesai saatleri dışında yapılan eğitim çalışmalarında Nöbetçi Müdür yardımcısı görevlendirilmeli ve ücret ödenmelidir. Yüz yüze eğitiminde ilişikin Danıştayın verdiği kararı görmek için tıklayınız.
- Hafta sonu ve mesai saatleri dışında maaş karşılığı görevlendirme yapılamayacağı ek dersle ilgili esaslarda belirtilmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı için tıklayınız.
- Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlara hafta sonu tarifesinden ücret ödenmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı için tıklayınız.
- Zorunluluktan dolayı (öğretmen yokluğundan) azami sınırları aşarak fahri girilen derslere ücret ödenmelidir.
- Genel olarak yapılan sınav komisyonlarında görev alarak soru hazırlayan vs işleri düzenleyen kişilerin ek dersle ilgili işlemleri ek dersle ilgili esaslarda düzenlenmelidir.
- Sınıf öğretmenlerinin yerine giren branş öğretmenleri derste iken sınıf öğretmenlerinin yaptıkları idari çalışma kriterleri belirlenmelidir.
- İşletmede Meslek eğitimi koordinatörlük görevlendirmeleri için belirlenen kıstaslar kesin hükümlere bağlanmalıdır. Öğrenci sayıları belirlenmelidir. Uzak olan yerlere ayrı ücret ödenmeli ve yolluk düzenlenmelidir.
- Mesleki Teknik Eğitim yönetmeliği mevzuatı hükümlerine göre kurulması gereken sektör koordinatör şefliği gibi diğer şefliklerin ücretleri belirlenmelidir. Bu görevler yapılıyor fakat esaslarda ücret ödenmesi ile ilgili hüküm bulunmamaktadır.
- Okulların web sitelerini güncelleyen ve bu işle görevlendirilen öğretmene ücret ödenmesiyle ilgili düzenleme ek dersle ilgili esaslarda bulunmamaktadır.
- Haftalık ders programındaki derslerin hangisinin maaş, hangisinin ek ders karşılığı yapıldığının belirtilmesi düzenlenmelidir.
- İşletmelerde mesleki eğitim koordinatörlük ücretlerinin günde 10 saate kadar verilebileceği ve bu 10 saatin o işin karşılığında verildiği herhangi bir saat mecburiyetinin olmadığı konusuyla ilgili düzenleme ek dersle ilgili esaslarda bulunmamaktadır.