Komiser yardımcılığı için bir şart daha
10 Mayıs'ta yayımlanan yönetmeliğe göre, komiser yardımcısı olabilmek için 2 yıl iyi veya çok iyi performans puanı almış olmak gerecek.
Emniyet Personeline yönelik Rütbe Terfi Yönetmeliği, 10 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik 43 maddeden oluşmakta olup, bu maddelerin çoğu 3201 sayılı Kanunun 55. maddesinde yer alan hükümlerin tekrarından ibarettir.
Aşağıda, kanunda olmayıp da yönetmelikte yer alan hususlara yer verilmiştir.
KOMİSER YARDIMCILIĞI İÇİN YENİ ŞART
10 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Rütbe Terfi Yönetmeliğinde, ilk derece amirlik için yeni bir şart daha getirilmiştir. Kanunda olmayan ancak yönetmeliğe eklenen yeni maddeye göre, komiser yardımcılığı yazılı ve sözlü sınavı sonrasında Polis Akademisinde verilecek ilk derece amirlik eğitimi sonrasındaki sınava katılabilmek için 2 yıl iyi veya çok iyi performans puanı almış olmak gerecektir.
Bu değerlendirmeye esas mevzuat şu şekildedir
Kanunun 55. maddesinde yer alan hüküm:
"İhtiyaç halinde meslekte fiilen iki yılını dolduran ve kırk beş yaşından gün almamış lisans mezunu polis memurları, başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanır. Adaylarda aranacak diğer nitelikler, sınavlara ve ilk derece amirlik eğitimine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir."
Emniyet Rütbe Terfi Yönetmeliğinin 7. maddesi:
"Polis Akademisine bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezinde ilk derece amirlik eğitimini bitirenler ile Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayanlar, eğitimleri sonunda Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde, komiser yardımcısı rütbesine atanır."
10. maddesi:
"Ancak, ilk derece amirlik eğitimi sınavına başvurmak için polis memuru rütbesinde fiilen en az iki yıl çalışmış olmak ve iki yıl iyi veya çok iyi performans puanı almış olmak şarttır. "
YENİ BİR DÜZENLEME: RÜTBE TERFİİNDE DEĞERLENDİRİLMEYECEK SÜRELER
3201 sayılı Kanunda, rütbe terfiinde değerlendirilecek süreler yer alırken, değerlendirilmeyecek sürelere yer verilmemiştir. Bu husus, yönetmelikle düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 11. maddesine göre, rütbelerdeki bekleme sürelerinde değerlendirilmeyecek süreler şu şekildedir:
- a) Aylıksız izinde geçen süreler,
- b) Uzun ve kısa süreli durdurma cezalarının süresi,
- c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, paraya çevrilse veya ertelense dahi alman hapis cezalarının süresi,
- ç) Meslekten veya memuriyetten men cezalarının süresi,
- ç) Emeklilik ve çekilme halinde geçen süre ile kurumlar arası nakil halinde kurum dışında çalışılan süre,
- d) İyi veya çok iyi performans değerlendirme puanı dışında alınan her performans değerlendirme puanı için bir yıllık süre,
- 1) Mevzuat hükümlerine göre kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi yapılan her türlü uzmanlık, yüksek lisans, doktora vc avukatlık stajı süreleri,
- g) Bir üst rütbeye terfi etmek için zorunlu ikinci bölge hizmetini en az bir kez yapmış veya halen bu bölge hizmetini ifa ediyor olmak şartı aranan üçüncü sınıf emniyet müdürü rütbesinde bulunan personelden halen ikinci bölge hizmetini ifa etmekte olanların, geçici görev veya başka bir şekilde birinci bölgede görevlendirilmeleri halinde, birinci bölgede geçirdiği dört aydan fazla süreler,
- ğ) 10 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen durumlarda üç yılı aşan süreler, değerlendirilmez.
3. SINIF EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TERFİİ İÇİN YENİ ŞART
Kanunda, Değerlendirme Kurulu'nun önüne gelinebilmesi için 4 maddelik bir şart bulunmaktadır. Ancak yönetmelikte bu şartlara ilave olarak şu şekilde bir şart konmuştur.
"ç) Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğünden Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine terfi etmek için zorunlu ikinci bölge hizmetinin en az bir kez yapılmış veya halen bu bölge hizmetinin ifa ediliyor olması,şarttır."
Ancak bu şart, 3713 veya 2330'a göre malul olanlar, vazife malulleri ve engelli eşi veya çocuğu bulunanlar için uygulanmayacaktır.
RÜTBE TERFİİ İÇİN YAPILACAK YAZILI SINAV KONULARI ŞU ŞEKİLDEDİR:
- a) Polis meslek mevzuatı %40.
- b) Ceza muhakemesi ve ceza hukuku %10.
- c) Anayasa hukuku %10.
- ç) İdare hukuku ve idari yargı %10.
- ç) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi %10.
- d) İnsan hakları %10.
- e) Genel kültür %10.
RÜTBE TERFİİ İÇİN YAPILACAK SÖZLÜ SINAV KONULARI İSE ŞU ŞEKİLDEDİR:
- a) Bir konuyu kavrama ve ifade edebilme yeteneği,
- b) Temsil ve maiyetindeki personelini sevk ve idare kabiliyeti,
- c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
- ç) Analitik düşünme, problem çözme ve doğru karar verebilme yeteneği,
- ç) Planlama, eşgüdüm ve denetim becerileri,
Yazılı ve sözlünün aritmetik ortalamasından 50 ve üzeri alanlar başarılı sayılacak. Ancak sözlüden 50'den düşük not alanlar başarısız sayılacak.
RÜTBE TERFİİ SINAVINDAN GEÇENLER, POLİS AKADEMİSİNDE YÖNETİCİLİK EĞİTİMİ ALACAK
Rütbe terfii için yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlar, Polis Akademisinde yapılacak yöneticilik eğitimine katılacaktır. Bu eğitim sonrasında da sınav yapılacaktır. Bu sınav sadece yazılı olacak olup, 50 ve üzeri alanlar başarılı sayılacaktır.
Tüm sınavlardan başarılı olmasına rağmen, kadrosuzluk nedeniyle bir üst rütbeye terfi edemeyenler sonraki yıllarda o rütbe için yapılacak sınav ve eğitimden muaf olacaktır.