Konfederasyonlar, toplu görüşmenin birinci turu için ne dedi?
TÜRKİYE KAMU SEN'İN AÇIKLAMASI
Hükümetle memurların toplu görüşmelerinin birinci turu tamamlandı. Toplu görüşmelerin ikinci turuna, 17 Ağustos Perşembe günü devam edilmesi kararı alındı.
Toplantıya hükümet kanadı ve Kamu İşveren Kurulu'nu temsilen Başkanlık eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakanlık Yeni Bina'daki toplu görüşmelerin ilk turunun ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yetkili sendika başkanları ile birlikte dışarı çıkarak açıklamada bilindi. Bakan Şahin, bundan sonra toplu görüşmelerle ilgili basın açıklamasını toplantıda kamu çalışanları adına heyet başkanlığı görevini üstlenen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile birlikte yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Şahin, daha önce de açıkladığı gibi, 2006 yılının ilk 6 ayı ile ilgili memurlara verdikleri yüzde 2.5'luk zammın, Haziran ayı sonu enflasyon rakamları itibariyle yüzde 2.38'lik bir farklılık gösterdiğini ifade etti.
Bunun kamu çalışanlarına ödenmesi düşüncesi ve kararlılığıyla toplu görüşme masasına geldiklerini söyleyen Şahin, ''Aslında kamu sendikaları ve konfederasyon başkanı arkadaşlarımız bunun ödenmesi konusunda farklı bir düşüncede değiller'' dedi.
Enflasyon farkının hangi tarihten itibaren yürürlüğe gireceği konusunda farklı düşünceler bulunduğunu bildiren Şahin, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanmasının talep edildiğini kaydetti.
Şahin, ''Biz de bunun kamu işçileriyle toplu sözleşme sonucu doğan enflasyon farkının 1 Temmuzdan itibaren uygulandığını ve ücretlere yansıtıldığını belirttik. Bu uygulamanın da Türkiye'de bu şekilde olduğunu söyledik ve biz şu anda o noktadayız'' diye konuştu. Bu konuda konfederasyon temsilcileri ile aramızda farklılıklar bulunuyor" diye ekledi.
Kamu çalışanlarının oluşturduğu heyete başkanlık eden Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise, kamu çalışanlarının taleplerinin haksız olmadığını belirterek, görüşmede bunun dikkate alınmasını istediklerini ifade etti. Önümüzdeki toplu görüşme sürecine ilişkin karamsar olmadıklarını kaydeden Bircan Akyıldız, dilek ve çalışmalarının bunun gerçekleşmesi yönünde olduğunu sözlerine ekledi.
Akyıldız, hükümetin ilk altı ay için önerdiği ek zam talebi için diğer Konfederasyonların Ocak teklifine karşın Nisan ayını telaffuz etti. Bu kamuoyunda olumlu karşılandı.
KESK'İN AÇIKLAMASI
15 Ağustos 2006 tarihinde başlayan toplu görüşmelerle ilgili yaşanan gelişmeler şu şekilde olmuştur:
Kamu İşveren Kurulu'nun konfederasyonumuzun heyetini 5 kişiyle sınırlandırmaya dönük yaklaşımı nedeniyle konfederasyonumuz heyeti toplantı açılışına bu sorunun giderilebilmesi için katılamamıştır. Kamu İşveren Kurulu'nu temsilen Bakan Mehmet Ali Şahin'in açış konuşmasından sonra Konfederasyonumuz basın önünde açıklama yaparak bu sınırlandırma yaklaşımını eleştirmiş, sorunun sayı olmadığını, hükümetin KESK'in muhalefetini çeşitli şekilsel sınırlamalarla engellemesini kınamıştır. Konfederasyonumuz heyeti başkanımızın Bakan Şahin'le görüşmesinden sonra toplu görüşmelere katılarak bu hususu içeride de ifade etmiştir. Teknik heyetin sınırlandırılmasına dönük sorun görüşülerek çözülmüştür.
Görüşmeler başladığında açılan usul tartışmasında Kamu Sen'in konfederasyon ve sendikalar adına heyet başkanı olarak görüşmeleri yürütme isteği konfederasyonumuzun ve Memur Sen'in karşı çıkması ve böyle bir usul olmaması nedeni ile kabul edilmemiştir. Ancak Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in olumsuz tutumu bu usul tartışmasının açılmasına sebep olmuştur. Konfederasyonumuz bu durumu toplu görüşmelerde hükümetin Türkiye Kamu Sen'i yedeğe alma isteğini açığa vurarak KESK'e karşı bir manevra olarak değerlendirmiştir.
Konfederasyonumuz önceden bildirdiği gündemleri alt başlıklarla beraber kamu işveren kuruluna sunmuştur. Konfederasyonumuzun da gündem önerileri de alınmış ve gündem özetle şu şekilde belirlenmiştir.
Bir önceki dönemde kararlaştırılan hususların değerlendirilmesi
Kamu çalışanları arasındaki ücret farklıları ile kurumlar arasındaki dengesizliğin giderilmesi
Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının görüşülmesi
Konfederasyonumuzun talepleri de dikkate alınmak suretiyle belirlenen diğer konuların görüşülmesi
a) Kamu görevlilerinin sosyal güvenlik ve sağlık hakları ile ilgili hususların görüşülmesi
b) Hizmet kolları itibariyle sendikalarca iletilecek diğer sorun ve aksaklıkların görüşülerek değerlendirilmesi
c) Sendikal ve demokratik haklar
d) Özelleştirilen kuruluşlardan nakle tabi tutulan personelin durumunun görüşülmesi
e) Kamuda çalışan kadınların haklarının iyileştirilmesi
f) KEY hesaplarının tavsiyesinin görüşülmesi
g) Kamu görevlilerinin çalışma koşullarıyla ilgili hususlar ile mesleki eğitimlerinin geliştirilmesi
Gündemler belirlendikten sonra Konfederasyon Başkanları genel bir değerlendirme yaparak sunuş konuşması yapmışlardır. Konfederasyon başkanımız konuşmasında 2005 mutabakatının iflasla sonuçlandığını, kamu emekçilerinin oluşan reel kayıplarının en az %10 olduğunu, bu durumdan hükümet ve mutabakat imzalayan konfederasyonların sorumlu olduğunu, hükümetin uyguladığı sıkı mali politikalarla yoksulluğu arttırdığını, bütçenin gerçekleşen rakamlarının Kamu emekçilerine yeterli miktarda zam yapılabileceğini gösterdiğini, hükümetin siyasi tercihini kamu emekçilerinden yana yapması halinde kamu emekçilerinin hak ve çıkarları doğrultusunda bir uzlaşma ortamının yaratılabileceğini ifade etmiş ve toplu sözleşme ve grev hakkımızın olduğunu ve bu hakkın kullanılacağını ve hükümetin anti demokratik tutumunun değişmesi gerektiğini, Eğitim Sen ve Tüm Bel Sen'in yetkilerinin kaybettirilmesine rağmen KESK'in fiili ve meşru mücadele anlayışının devam edeceğini söylemiştir. Başkanımız konuşmasında KESK'in hükümetin arzu ettiği olgunluğu değil kamu emekçilerinin kararlılığını göstereceğini, en az ücretin 1050 YTL olmasını, 300 YTL kira yardımı ile sosyal hakların iyileştirilmesini ve diğer taleplerimizi özetleyerek bunlar için mücadele edeceğini de ifade etmiştir.
Gündem maddelerine geçilerek, 2006 için hükümet tarafından verilen %2,5 +2,5' luk zam değerlendirilmesine geçilmiştir. Bakan Şahin hükümetin siyasi bir irade göstererek 2006'ın ilk 6 ayı için enflasyon artışından kaynaklı %2,38' lik kaybın 1 Temmuz 2006 dan itibaren karşılanacağını ifade etmiştir. Konfederasyonumuz hükümetin enflasyon kaybını telafi etmeyi kabul etmesini olumlu; ancak miktarı oldukça yetersiz bulmuştur. Çünkü 2006 yılında ekonomide meydana gelen dalgalanma yüzünden her türlü mal ve hizmete %10 un üzerinde zam yapıldığını, kamu emekçilerinin büyümeden kaynaklı refah payı artışının verilmediğini ve yıl sonu tahminlerine göre reel kaybın en az %10 olacağını belirterek 2006 yılı için ilk altı ayda %5 ikinci altı ayda %5 olmak üzere %10 ek zam yapılması halinde bunu kabul edebileceğini açıklamıştır. T Kamu Sen %2,38' lik enflasyon farkının 1 Nisan 2006 dan itibaren verilmesi halinde kabul edeceğini belirtmiştir. Memur Sen de bu rakama itiraz etmeyerek enflasyon artışının olduğu aylardan itibaren yansıtılmasını önermiştir. Görüşmeler bu noktada herhangi bir ilerleme sağlanamaması üzerine 17 Ağustos 2006 Perşembe günü toplanmak üzere toplantı sona ermiştir.
Gereğini bilginize sunar, bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar dileriz.
MEMUR SENİN AÇIKLAMASI
4688 Sayılı yasa gereği, 15-30 Ağustos tarihleri arasında, hükümet ile toplu pazarlığa oturan Memur-Sen, hükümetle bugün başlayacak Toplu Görüşmelere, Ankara Sıhıye Köprüsü altında kurduğu Toplu Sözleşme Takip Merkezi çadırında yaptığı basın açıklaması ve toplu halde Başbakanlığa yürüyüşüyle başladı.
Kamu İşveren Kurulu ile pazarlık süresince açık kalacak olan Toplu Sözleşme Takip Merkezi önünde, Memur-Sen adına açıklama yapan Genel Başkan Dr. Ahmet AKSU, memurlar için hayati öneme sahip toplu görüşme sürecinde, kamu çalışanlarının haklı mücadelesinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.
Bu yıl Toplu Görüşme masasına Bem-Bir-Sen ve Diyanet-Sen olmak üzere iki yetkili sendikayla oturan Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, memurların sosyal ve ekonomik hak ve taleplerini alacaklarından umutlu olduklarını yineleyerek bu süreçte yapılması gereken tüm mücadeleyi yapacaklarını belirtti. Aksu, "Biz umutluyuz. Başkalarının umutsuz tavırları bizi ilgilendirmiyor" dedi. Aksu görüşmelerde en düşük memur maaşının 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan bin 475 YTL olmasını talep edeceklerini kaydetti.
Toplu Görüşme masasında Yerel Yönetim Hizmet Kolunda Yetkili Sendika olan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Mürsel Turbay'da, kamuda en mağdur kesim olan Belediye ve Özel idare Çalışanları'nın sosyal ve ekonomik hak ve taleplerini mutlaka almak için masaya oturduklarını söyledi.
Basın açıklamasının ardından Memur-Sen heyeti, Toplu Sözleşme Takip Merkezi çadırı önünden, Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, bağlı sendika başkanları ve çok sayıda Memur-Sen üyesinin katılımı ile birlikte hep beraber alkışlar ve sloganlar eşliğinde Başbakanlığa kadar yürüdüler. Memur-Sen kortejine alkışlarla vatandaşlarda destek verdi. Başbakanlığa gelen Memur-Sen heyeti medya mensuplarına, 2006 yılı toplu görüşmelerinde Memur-Sen'in toplu görüşme masasında görüşeceği konularla ilgili kısa açıklamanın ardından, Başbakanlık yeni binadaki toplantı salonuna geçti. Memur-Sen'i toplu görüşme masasında temsil edecek heyette şu isimler yer aldı:
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Aksu, Din ve Vakıf Hizmetlerinde Yetkili Sendika olan Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Yerel Yönetim Hizmet kolunda yetkili olan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Memur-Sen Genel Sekreteri Ali Küçükkösen, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri M. Hadi Erdoğmuş, Diyanet-Sen Genel Mevzuat Sekreteri Zeki Çolak, Bem-Bir-Sen Genel Mali ve İdari Sekreter Gürkan Alper ve bir kişiden oluşan teknik heyetle birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Başkanlığındaki Toplu Görüşme Komisyonunda yer aldılar.
Toplu görüşme masasında kamu çalışanlarını temsil edecek olan üç konfederasyondan KESK'in, sayı konusunda yaşanan problem nedeniyle toplantıya katılmaması nedeniyle Kamu İşveren Kurulu ile Memur Sendikaları arasında yapılan toplu görüşme bir saatlik gecikme ile 11.30 başladı. Hükümet ve Kamu İşveren Kurulu adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin'in açış konuşmasıyla başlayan 2006 yılı Toplu Görüşmeleri üç konfederasyon başkanının konuşmaları ile devam etti. Toplu Görüşmelerin ilk oturumu saat 17.00 gibi sona erdi. Toplu görüşmelerin ikinci turuna, 17 Ağustos Perşembe günü saat: 14.00'da devam edilmesi kararı alındı.