Toplu sözleşmelerde gelir vergisi sorunu nasıl talep edilmeli?
İki günlük dosyalar sonrasında, bugünkü dosyamızda, 2015 yılı toplu sözleşmelerinde, bu konunun nasıl aktarılması gerektiğini anlatacağız.
Son iki gündür yazdığımız yazıların özeti şu şekildedir:
1- Üst vergi dilimine girildiği için memur maşından gelir vergisi kesintisinin artması sorunu en çok öğretmen, sağlık personeli, Gümrük çalışanları ve KİT personelini etkilemektedir. Bunun nedeni, öğretmenlerin aldığı ek ders, sağlık personelinin aldığı döner sermaye, Gümrük çalışanlarının aldığı fazla çalışma ve KİT personelinin aldığı sözleşmeli ücretlerin, gelir vergisine tabi olmasıdır. Bu gruptaki personel 6. ayda itibaren üst vergi dilimine girmektedir. Bu çerçevede; ek ders, döner sermaye, fazla çalışma ödemelerinin, gelir vergisi kapsamı dışına alınması için karar alınmalıdır.
2- Üst düzey ve kariyer personeli hariç tutacak olursak diğer memurlar genel olarak 10. ayda üst vergi dilimine girmektedir. Bu noktada, bir üst vergi dilimine geçişte 2015 yılı için 12 bin lira olarak belirlenen alt sınır, 2016 yılı için 15 bin gibi bir rakama yükseltilirse özellikle 1., 2. derecelerde olan memurlar, gelir vergisi sorunundan kurtulur.
Toplu sözleşmede bu iki başlıkta bir teklif sunulmalıdır.
Burada en güçlü argüman sağlık personelinin aldığı döner sermayelerdedir. Memurlara ödenen ek ödemeden gelir vergisi kesintisi yapılmazken, muadil bir ödeme olan döner sermayeden gelir vergisi kesintisi yapılması önemli bir çelişkidir. Konuya bu açıdan yaklaşılarak hem döner sermaye hem de ek ders ödemelerinin, gelir vergisi dışına çıkarılması sağlanmalıdır.
Temmuz zammı, enflasyona gider mi?Üst vergi dilimi, en çok hangi memurları etkiler?