Aşıyla yılda 50 bin çocuk kurtuluyor

Çocuğun hayatını tehdit eden ya da sakat kalmasına sebep olan çocuk felci, kızamık, menenjit ve Hepatitler, aşılama sayesinde engellenebiliyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 21 Mayıs 2015 09:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Aşıyla yılda 50 bin çocuk kurtuluyor

ZİYNETİ KOCABIYIK

Çocukluk dönemi hastalıklarının önemli bir bölümünün aşı ile önlenebildiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Blim Dalı Öğretim?Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Bugün erişkinler dahil olmak üzere 3 milyon kişinin hayatı aşılama sayesinde kurtuluyor. Yılda 50 bin çocuğun hastalıklar sebebiyle sakat kalması ve ölümü aşılama sayesinde önlenebiliyor" dedi.

İzmir'de düzenlenen Türk Pediatri Kurumu 51. Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Çokuğraş, aşının bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı direnç oluşturan bir ilaç olduğunu hatırlatarak aşı karşıtı kampanyaların çocukların hayatını tehlikeye attığını vurguladı. Aşılamanın bilimsel olarak ispatlanmış faydalarına karşın, günümüzde hala çocuklarını aşılatmayan anne babalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çokuğraş, "Örneğin toplumda bazı kesimler, yıllar önce yayınlanmış uydurma bir haber yüzünden aşıların otizme yol açabileceğini düşündüğünden aşılanmayı reddetmektedir. Maalesef bu karşıtlık bazı hekimler tarafından da destekleniyor. Bundan dolayı da bir kısım aileler aşıdan kaçıyorlar. Oysa yapılan tüm çalışmalar aşılarla otizmin bir ilgisinin olmadığını gösterdi. Öte yandan ülkemizde bazı aileler, aşılanmamasına rağmen hasta olmayan çocukları görüp son dönemde yurtdışında aşı karşıtı bazı kampanyaların gündeme gelmesi nedeniyle de cesaretlenerek çocuklarını aşılatmaktan kaçınmaktadır.?Bu çok riskli bir davranıştır" diye konuştu.

AŞI HER ÇOCUĞUN HAYAT HAKKI

"Aşılar hasta etmez tam tersine hastalıklardan korur. Bugün, 26 hastalık aşıyla önlenebilmektedir. Bilinçli bir anne babanın bu tür kulaktan dolma bilgiler sebebiyle çocuklarını aşılatmaktan kaçınmamaları gerekir. Aşının zararlı olduğunu iddia eden kişilere itibar etmemek gerekir. Aşılanmak her çocuğun hayat hakkıdır" dedi.

MÜLTECİLER SORUN OLABİLİR

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı aşılama programları sayesinde birçok hastalığın toplumdan silindiğini vurgulayan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Artık ülkemizde kızamık, çocuk felci ve menenjit gibi bulaşıcı hastalıkları görmüyoruz. Ancak yurtdışından gelen sığınmacıların kendi ülkelerinde aşı yaptırmamış olmaları ve sınırlarımız içindeki aşılarının da takip edilememesi sebebiyle büyük risk oluşturuyorlar. Bu nedenle en azından bizim çocuklarımızın aşılarını tam yaptırıyor olmak gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber