2015 seçiminin 3 farkı

CUMHURİYET tarihinin en önemli seçimlerinden biri olan 7 Haziran'a, üç konu damgasını vurdu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Haziran 2015 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2015 seçiminin 3 farkı

Hacer BOYACIOĞLU - Mehmet Can TOPTAŞ

Siyasi partiler nisanın ortasından itibaren seçmenin karşısına çıkmaya başladı. Mayıs ayından itibaren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da meydanlara indi. Muhalefet partilerinin, "Tarafsızlığını yitirdi" eleştirileri altında 'toplu açılış töreni' adı altında halka hitap etmeye başladı. Erdoğan, eleştirilere meydanlarda "Ben milletten tarafım, nasıl bir cumhurbaşkanı olacağımı önceden söyledim" diyerek yanıt verdi. Erdoğan'ın, "400 vekil istiyorum" diyerek açılışları sürdürmesine karşın muhalefet de "Seçim çalışması yapıyor" diyerek YSK'ya başvursa da bir sonuç alınamadı. Erdoğan, seçim yasaklarının başlamasıyla açılış konuşmalarını 'halkla buluşma' adı altında sürdürdü.

41 AÇILIŞ VE BULUŞMA

Erdoğan, mayıs ayından itibaren 41 açılış ve halkla buluşma adı altında toplantılar yaparak, halka hitap etti. Erdoğan, yurt dışında da Almanya ve Belçika'da aynı yöntemi izledi. İstanbul fetih törenleri, havalimanı açılışı gibi programlarda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile toplulukların karşısına geçen Erdoğan, meslek örgütleriyle de bir araya geldi.

Seçimlere ilk kez parti kimliği ile katılan HDP'nin, barajı geçme mücadelesi de bu döneme damga vuran olaylardan bir oldu. HDP, milletvekili adayları ve seçim kampanyasıyla barajı geçerek parti kimliğiyle Meclis'te temsil edilme mücadelesi verdi.

ÖNE ÇIKAN VAATLER

Partilerin öne çıkan vaatleri de meydanlarda kamuouyu gündemine taşındı. Ak Parti, yeni anayasa ve Çözüm Süreci söylemiyle, muhalefet de ekonomi ağırlıklı vaatleriyle dikkat çekti. Siyasi partilerin öne çıkan belli başlı vaatleri özetle şöyle oldu:

AK PARTİ: Yeni anayasa hazırlanacak. İdari sistem başkanlık sistemi olarak yapılandırılacak. Temel hak ve özgürlüklerde eksiklikler giderilecek. Çözüm Süreci kapsamında silahın tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken tedbirler alınacak. Yargı yeniden yapılandırılacak. Sosyal yardımlarda ailenin bütünlüğünü koruyan bir model hayata geçirilecek. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. 2023'e kadar milli bölgesel uçak projesi tamamlanacak. Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, Kanal İstanbul Projesi tamamlanacak. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir hızlı tren projeleri gerçekleştirilecek.

CHP: Aile sigortasıyla sosyal yardımlar iki katına çıkartılacak. 17 milyon yoksula sosyal destek verilecek. Hanelerin geliri aylık 720 TL'nin altında olmayacak. 31 Mart 2015 tarihine kadar kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'i silinecek. Dar gelirliler için ayda 277 TL sabit taksitle 70 metrekarelik evler yapılacak. Asgari ücret aylık net 1500 lira olacak. Emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye verilecek. Çiftçinin kullandığı mazot 1.5 lira olacak. Merkez Türkiye Projesi ile otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan yeni bir şehir kurulacak, 2 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlanacak.

MHP: Büyüme, 2016'dan itibaren kademeli olarak artacak. Yıllık ortalama 700 bin kişiye ilave iş sağlanacak. Tarımsal girdilerdeki ÖTV ve KDV kaldırılacak, çiftiye mazot 1.75 liradan verilecek. 65 yaşını dolduranların muhtaçlık maaşı 300 liraya yükseltilecek. Muhtaç ailelere, aylık 250 kira yardımı yapılacak. Asgari ücret 1400 lira olacak. Emeklilere, mart ve eylül aylarında iki aylık net asgari ücret tutarı ödeme yapılacak. Faizsiz evlilik kredisi sağlanacak. Taşeron kamu işçileri kadroya geçirilecek.

HDP: Asgari ücret net 1800 TL'ye çıkarılacak. 250 liralık kira desteği ile her eve ayda 10 metreküp su ve 180 kw/s ücretsiz elektrik verilecek. 18 yaş üstünün bütün sosyal güvence masrafları karşılanacak. Emeklilerde en düşük ücret 1800 TL olacak. Mazottan ve gübreden vergi alınmayacak. 15-25 yaş arasındaki vatandaşlara her ay 200 TL ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber