Karne başarısını aile belirliyor!

Başarılı-başarısız bir öğrenim dönemi daha biterken, uzmanlar uyarıyor; yapıcı olun sadece karneye odaklanmayın.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Haziran 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karne başarısını aile belirliyor!

Yaz tatiline sayılı günler kala ebeveynleri karnedeki notlar, çocukları ise ailelerin notlara vereceği tepki stresi sarıyor. Karneleri değerlendirirken sadece zayıf notlara odaklanılmaması, çocuğun başarısızlığının nedenlerinin araştırılıp, daha başarılı olabilmesi için önlemler alınması gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü'nden Uz. Psk. Özge Merve Türk, ebeveynlerin yaz tatili öncesinde dikkat etmesi gerekenler hakkında uyardı.

Uzmanlar, çocuğunuzun notları iyi değilse, 'neden olmadı' diye onu suçlamadan önce ailesi olarak kendi davranış ve tutumlarınızı değerlendirin diyor. Çünkü karne başarısızlığı aile içindeki durum, anne-babanın tutumlarının sonucu olabilir. Eşler arası yaşanan çatışmalar da çocuğun psikolojik dengesini bozup başarısını etkileyebilmekte. Sağlıklı bir aile dayanışması ile büyüyen çocukların daha özgüvenli ve başarılı bireyler oluyor.

KARDEŞLE KIYASLAMAYIN

Başarısız olmuş çocuğu asla başarılı kardeşiyle de kıyaslamayın. Başarılı olduğu derslere vurgu yaparak, özgüvenini geliştirip, gelecek dönem başarılı olabileceğini belirtip, yüreklendirin.

3 aylık tatil zili çaldı!

İlk ve orta dereceli okullar için 3 aylık tatil bugün başılyor. Gelecek eğitim öğretim yılının ilk zili, 14 Eylül Pazartesi çalacak. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıflarındaki öğrenciler ise uyum programına, 7-11 Eylül'te alınacak. Birinci dönemin 22 Ocak'ta sona ermesiyle öğrenciler, 25 Ocak-5 Şubat'ta yarı yıl tatiline girecek. İkinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 10 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.

Motive etmek için ne yapmalı?

Çocuğunuzun gelecek yıl daha başarılı olması için onu motive etmenin en güzel yolu hoşuna gidecek bir yaz tatil planı olabilir. Tatil için ailece karar verip ona da söz hakkı verilmeli. Yaz boyunca kitap okumasını da teşvik etmelisiniz. Araştırmalar okulun ilk yıllarında düzenli kitap okuyan çocukların, ilerleyen yıllarda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Okuma alışkanlığı kazandırmak için ilgisini çekebilecek kitapları seçin. Uzmanlar başarıyı arttırmak için ayrıca ödüllendirme yapılabileceğini, ancak ödülün çocuğa uygun olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber