Gümrüğü rüşvete bağlamışlar

Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu, hayali un ihracatına ilişkin raporunu tamamladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) ihraç kaydıyla ucuza aldığı buğdaydan elde ettiği unu ihraç edilmiş gösterip iç piyasaya süren ve kurumu 8.5 milyon dolar zarara uğratan şebeke üyeleri için ağır cezalar istendi. Gümrük Müsteşarlığı'na sunulan raporda şebekenin ihracatçı birlikleri ve gümrükteki adamları sayesinde elde ettikleri sahte fatura ve belgeleri kullanarak TMO'dan ton başına 150 dolar düşük fiyatla buğday aldığı ve gümrük memurlarına ton başına 60 dolar rüşvet dağıttığı anlatıldı.

Raporda komisyoncular tarafından rüşvete bağlanan gümrükçülerin gümrükten hiç un geçmediği halde geçmiş gibi belge düzenlediği ve teyit yazılarını ihracatçı birliklerine gönderdiği kaydedildi. Şebekenin ihracatçı birliklerindeki adamlarının da Habur'dan gelen belgelerle un ihracatı kapama işlemini tamamladığı belirtildi.

AKP'li aday da var

Aralarında AKP'den Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ferhat K.'nın da bulunduğu 60 firma sahibi ve yöneticisi hakkında toplam 5-17 yıl hapis istemiyle dava açılması talep edildi. Cezaların yasa uyarınca 5'e katlanması da talep edildi. Bu arada 15 gümrük memurunun memuriyetten çıkarılması da istendi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber