Türk Medenî Kanununa Göre Kurulan Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine ilişkin Genelge
Türk Medenî Kanununa Göre Kurulan Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine ilişkin Genelge
Memurlar.net Haber
T.C.
BAŞBAKANLIK
Vakıflar Genel Müdürlüğü
25/02 /2004
SAYI :
B.02.1.VGM.0.12.00.02.171.06.1494
KONU : Türk Medenî Kanununa Göre Kurulan
Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları
İle İlişkilerine Dair Kanunun Uygulanması
Genelge
2004/5
5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun, 29 Ocak 2004 tarih ve 25361 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Kanunun çıkarılış amacı; Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıfların faaliyetlerine son vermek olmayıp, Kanunun 1. maddesinde belirtildiği üzere, Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıfların, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini düzenlemektir.
Vakıflar Genel Müdürlüğüne ulaşan bilgilerden, anılan Kanunun değişik şekillerde yorumlandığı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, uygulamada birliğin sağlanması amacıyla aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1. 5072 Sayılı Kanun; kanunla kurulan vakıflar dışındaki Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıfları kapsamaktadır.
2. 5072 Sayılı Kanunun geçici 1. maddesine göre, vakıfların senet değişikliği yapmaları için 6 aylık süre öngörülmekte olup, anılan Kanunun tüm hükümleri 29 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
3. Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarını tanımlayan ismi kullanamayacaklardır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyecek, bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamayacak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmetlerine devam edemeyeceklerdir.
4. Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamayacaklardır.
5. Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaçları olan araç, gereç, evrak, form ve benzeri malzemenin sağlanmasını vakıflardan isteyemeyeceklerdir. Ancak; kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla, vakıf senedinde hüküm olması kaydıyla, karşılık beklenmeksizin, kamu kurum ve kuruluşlarına vakıflarca bağış, yardım vb. katkılar yapılabilecektir.
Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları,
kamu hizmetlerinde kullanılan araç, gereç, evrak, form
ve benzeri malzemelerin vakıflardan temin edilmesini vatandaşlardan
isteyemeyeceklerdir.
6. Kamu görevlileri, görev unvanlarını kullanarak vakıf organlarında görev alamayacak, akademik unvanları bulunan kamu görevlileri, üyesi oldukları vakıf organlarında, bu unvanlarını kullanabilecek, mevzuatta aksine bir hüküm olmaması kaydıyla vakıf organlarında görev unvanlarını kullanmaksızın ismen görev alabilecekler, ancak, bu görevleri nedeniyle ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık alamayacaklardır.
7. Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden Kanun kapsamındaki vakıflara ödenek, yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamayacaktır.
8. Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıfların, yardım toplama ve bağış kabul hizmetlerinde kamu görevlileri çalıştırılamayacaktır.
9. Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar, 5072 sayılı Kanun gereğince vakıf senedinde yapılması gereken değişiklikleri; yetkili organlarından karar almak, noterlikten tadil senedi düzenlemek ve yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinden tescil kararı almak suretiyle yapacaklardır.
10. İhaleyi yapan kurum ve kuruluş bünyesinde bulunan veya bu kurum ve kuruluşlarla ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler, bu kurum ve kuruluşların 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre yapacakları ihalelere katılamazlar. Söz konusu kurum ve kuruluşların mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin ihalelerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
11. Bu kanun kapsamındaki
vakıflar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine
gerekli tebligatın yapılmasını, söz konusu vakıfların
ve yöneticilerinin yukarıda belirtilen esas ve usullere
uygun faaliyet gösterip göstermediklerinin hassasiyetle
takip edilmesini, 5072 sayılı Kanuna aykırı işlemleri
tespit edilenler hakkında da ilgili Kanunun 3. maddesine
göre yasal işlemlerin yapılmasını rica ederim.
Mehmet Ali ŞAHİN Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı |
DAĞITIM _________:
Gereği __________ :
Bakanlıklara
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına
81 İl Valiliğine
Vakıflar Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatına