KPSS Matematik testi değerlendirmesi
KPSS Matematik testinin değerlendirmesi
Ve bir sınav daha bitti.
4 Temmuz 2015 Cumartesi günü uygulanan Genel Yetenek - Genel Kültür oturumunda ön planda gene Sayısal Bölüm vardi. Sınav sonrasında sorular kolaydı, zordu, fena degildi, zaman aldı, uğrastırdı gibi yorumlar geldi. Peki sorular nasıldı?
1. Sayılar kısmında karşımıza çıkan üslü sayı, köklü sayı, rasyonel sayı, faktöriyel soruları temel düzeyde geldi.
2. Matematiksel ilişkilerden yararlanma kısmında gelen eşitsizlik ve mutlak değer soruları da aynı sayılarda olduğu gibi temel düzeyde idi. Hatta eşitsizlik sorusunda değer verme yoluyla sonuca ulasilabiliyordu.
3. Aritmetik ortalama ve problemler ile ilgili sorularda ise yorum ve muhakeme gucu ön plandaydı. Soruda hızlı düşünen ve hızlı yorumlayan adaylar sonuca kolayca ulaşabildi. Ancak problem soruları klasik problem soru yapılarından uzak daha cok muhakeme gücünü olçen sorulardı.
4. İşlem sorusu olarak karşımıza çıkan fonksiyonda değer bulma sorusu özellikle son yıllarda alişageldiğimiz bir soru tipiydi.
5. Olasılık sorusu aslında temelde alışageldiğimiz bir soru tipiydi. Ancak birden fazla torba için seçim tekrarlandığı için biraz göz korkuttu.
6. Grafikler, şekil yetenek ve mantıksal muhakeme sorularında ise zamanı kullanabilme, yorum yapma ve muhakeme gücünü kullanabilme özellikleri test edilmişti.
7. Geometri sorularında ise temel geometrik kavramlar kullanılmış ve bu kavramlar temel formüllerle rahatlıkla sonuca ulaşilabilecek tarzda sorulmuştu.
Bu arada Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma konusundan soru cıkmamıs olması da dikkat çekiciydi.
Peki sonuç?
Sonuç şu ki ÖSYM artık sayısal bölüm için hazırladığı sorularda adayların hızını, yorum ve muhakeme gücünü fazlasıyla ölçmeye başladı. Sınav anında zamanı iyi kullanan, sakin olan, hızlı ama işlem hatası yapmadan soru çözen adaylar için sorular aslinda kolay iken sozel bolumdeki sorularda zaman kaybeden 120 soru-120 dakika telasi icinde sorulari cozerken ozellikle belli sorularda takilip belli bir sure ugrastiktan sonra gecen ama geri donemeyen aday sayisi cogunlukta... Ozellikle bu tarz sorular sayisal derslere yatkin olmayan adaylar icin ise zorlayici hale gelmekte.
Tabi bu durumu olumsuz değerlendirmek yanlış olur. Malum sayısal bölümün KPSS genel ortalaması genelde 4-5-6 net civarında olduğundan bu net seviyesi 2015 KPSS icin de aynen gercekleşecek gibi görünüyor. Böylece belli bir netin üstünde net cıkaran adaylar sayısal bölümdan istedikleri sonucu fazlasıyla alacaklar.
Her zaman söylediğimiz gibi soruların kolay olması, aritmetik ortalamaların yüksek çıkmasındansa soruların uğraştırıcı ve zaman alıcı olması dolayısıyla da aritmetik ortalamaların düşük çıkması adaylar için bir avantaj...
Bir hız sınavı olan Genel Yetenek - Genel Kültür sınavı 2013 KPSS ve sonrasinda
ozellikle sayisal bolum icin kabuk degistirdi. Sayisal ve Mantiksal Muhakeme
sorularinin kapsama dahil edilmesi ile artik KPSS, ALES sinavi ile benzer bir
soru yapisina kavustu. Cerceve konular ayni olmakla beraber yorum gucu ve muhakemeyi
olcen soru tarzlari ile adaylarin hizini, muhakeme gucunu ve islem yapma becerisini
olcen OSYM daha once ALES'te sordugu soru tarzlarini guncelleyerek KPSS'ye uygulamaya
basladi. Bu acidan KPSS'de adaylarin dogru isaretledikleri soru sayilari da
beklentilerinin altinda gerceklesti. Bu durum adaylar icin bir olumsuzluk degil
aksine adaylarin avantajina olan bir durum olup ortalamalarin dusmesiyle birlikte
puan getirilerinin artmasina neden olacaktır.
Herşey gönlünüzce olsun...
Lider Akademi ve Lider Yayınları
Matematik Bölüm Başkanı
Güven GOLLUOGLU