Protokol tartışması

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos törenlerinde, Genelkurmay'ın isteğiyle hazırlanan protokole göre bakanların korgenerallerin geçiş yeri olan B kapısından alınması tartışma yarattı. Başkent Protokol Listesi'nde bakanlar 9, korgeneraller 41. sırada...

Ankara'da Hipodrom'da düzenlenen ve protokol hazırlıkları Ankara Valiliği'nce yapıldığı bildirilen Zafer Bayramı geçit resmi töreninde, bakanların korgenerallerin geçiş yeri olan B kapısından alınması dikkat çekti. "A" kapısı Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, yüksek yargı organı başkanları ve kuvvet komutanlarının geçişine ayrıldı. Valilik yetkilileri, "protokoldeki düzenlemenin Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda yapıldığını" söyledi.

Sıralamayla çelişiyor

Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı Başkent Protokol Listesi'ndeki sıralama ile çelişen uygulamaya göre, Hipodrom'daki 30 Ağustos törenlerine girişler A, B, C ve D olmak üzere dört kapıdan sağlandı. Kapı girişlerine, hangi kapıdan kimlerin gireceği metal tabelalara yazıldı. "A" kapısı Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, yüksek yargı organı başkanları ve kuvvet komutanlarının geçişine ayrıldı.

Bakanlar ise "B" kapısından alındı. B Kapısı girişine mavi metal zemin üzerindeki beyaz yazılarda da sıralamanın "korgeneraller, koramiraller, bakanlar, basın" biçiminde yapılması dikkat çekti.

Oysa "Başkent Protokol Listesi"nde orgenerallerin de önünde bulunan Bakanlar Kurulu üyeleri 9. sırada, korgeneraller ile koramiraller ise 41. sırada bulunuyor.
Başkent Protokol Listesi'nde 19. sırada bulunan milletvekilleri de "korgeneraller, koramiraller, bakanların girdiği B kapısından da değil C kapısından tören alanına alındılar.

38 korgeneral var

TSK'da toplam 38 korgeneral / koramiral var.
Bu rütbedeki personelin kuvvetlere göre dağılımı şöyle:
Kara Kuvvetleri Komutanlığı: 22 korgeneral
Hava Kuvvetleri Komutanlığı: 8 korgeneral
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: 5 koramiral
Jandarma Genel Komutanlığı: 3 korgeneral

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber