İcat çıkarana devletten yüzde 50 vergi indirimi

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz marka ve patent destekleri konusunda uyardı. Yamankaradeniz "Sanayici patentini aldığı bir ürünü üretmeye başladığında yüzde 50 vergi indirimi var" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Temmuz 2015 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İcat çıkarana devletten yüzde 50 vergi indirimi

Yaşar Kızılbağ

Marka ve patent danışmanlığı şirketi Destek Patent'in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, birçok firmanın patent ve marka desteklerinden haberdar olmadığını söyledi. Devletin bu yıldan itibaren yeni bir uygulama başlattığını belirten Yamankaradeniz "Sanayici patentini aldığı bir ürünü üretmeye başladığında elde ettiği gelirin yüzde 50'sine vergi istisnası geldi" dedi. Yamankaradeniz, bu vergi istisnasına TÜBİATAK ve Turquality gibi destekler de eklendiğinde ödenen verginin neredeyse sıfırlandığını anlattı.

Girişimcileri patent odaklı Ar-Ge çalışması yapmaya çağıran Kemal Yamankaradeniz "Çünkü rekabet bu alanda yapılacak. Yenilikler yarışacak. Sanayici artık katma değerli ürün üretmeli. 1023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatı, sadece üretimi artırarak yapamayız" dedi. 2014'te 16 bin adet patent, 14 bin tasarım, 110 bin de marka başvurusu yapıldığını hatırlatan Yamankaradeniz bu yılın ilk 4 ayında bu rakamlarda yüzde 5 büyüme yaşandığını da belirtti.

Çin istilası sürpriz olmaz

Japonya'da ise bir yılda 400 bin patent başvurusu yapıldığını söyleyen Yamankaradeniz 1950'li yıllarda Japonlar'ın hızlı bir üretimle dünyaya çok sayıda ürün sattığını belirterek "Bir süre ABD tarafından taklit diye bu ürünler toplatıldı. Bunun üzerine Japonlar ABD'lilerin sahip olduğu patentlerden farklı yeni ürünler üretmişler. Çözüm için de patente sarılmışlar. Çin'de ise şu anda yıllık 1.5 milyon patent başvurusu var. Bu ürünleri dünyaya çıkarmaya başladıklarında dünyaya saracaklar" dedi.

MARKAYA DA DESTEK VAR

Meclis'te bulunan Patent Yasası'nın yeni kurulacak hükümetin öncelikleri arasında olması gerektiğin de söyleyen Kemal Yamankaradeniz "Ayrıca dünya markası olmaya aday 10 tane firma belirleyip onlara destek vermeliyiz" diye konuştu. Sanayicilere "Marka tescili yapmadan ihracat yapmayın" çağrısında da bulunan Yamankaradeniz tek müracaatla 27 AB ülkesinde marka tescilinin 3 bin 500 Euro olduğunu bunun da yarısının devletçe karşılandığını belirtti. Yamankaradeniz "92 ülke için tek müracatla marka tescili ise 15 bin Euro" dedi. Kemal Yamankaradeniz patent başvurusunun ise Türkiye'deki maliyetinin 5 bin TL olduğunu bunun 3 bin 500 TL'sini de TÜBİTAK'ın verdiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber