AK Parti'nin koalisyon protokolü hazır

AK Parti'de hazırlanan koalisyon protokol taslağında akil adamlar komisyonu kurulması öngörülüyor. Atamalar dörtlü kararname ile yapılacak, HSYK iki kurula ayrılacak ve üyelerini Meclis seçecek.

Haber Giriş : 20 Temmuz 2015 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'nin koalisyon protokolü hazır

Koalisyon pazarlıkları için ilk olarak CHP ile masaya oturmaya hazırlanan AK Parti, koalisyon protokol taslağı hazırladı. AK Parti'nin koalisyon protokolünde hükümette yaşanan sıkıntıların büyümesi, krize dönüşmesini önlemek için "Akil adamlar komisyonu" kurulması, atamaların koalisyon ortaklarının imzası ile yapılması bulunuyor. AK Parti, HSYK'nın yapısı ve seçiminde köklü değişiklik istiyor. AK Parti'nin, koalisyon pazarlıkları sürecini yürütmek, koalisyon protokolü, hükümet programı gibi konular için oluşturduğu dörtlü komisyon çalışmalarına hız verdi. Önümüzdeki hafta hızlanacak pazarlıklar öncesi taslak bir koalisyon protokolü hazırlandı. Taslak metindeki çarpıcı öneriler şöyle:

AKİL ADAMLAR HEYETİ : Geçmişte yaşanan koalisyon tecrübeleri, görüş ayrılıklarına hızla el koyacak bir mekanizmanın bulunmamasının, olayın büyük bir hızla içinden çıkılmaz, çözülemez bir krize dönüşmesine neden olduğunu ortaya koydu. Bu krizlerde piyasaları kırılgan hale getirdiği için ekonomiyi olumsuz etkiledi. Taslakta, görüş ayrılıklarının krize dönüşmesini önlemek, krize dönüşen konumları da çözmek için "Akil adamlar komisyonu" kurulması yer alacak. Bu komisyonda, koalisyonu oluşturan parti grupları, teşkilat ve seçmenler nezdinde saygıdeğer, donanımlı, "ak saçlı" olarak tanımlanabilecek isimler görev alacak. Bir konuda sıkıntı yaşandığında ortaklar hemen bunu komisyona havale edecek. Komisyon, iki tarafın da kabul edebileceği çözüm yolu bulacak. Konu komisyona gittiği için partiler herhangi bir açıklama yapmayacak.

ORTAK ATAMA YAPILACAK: Koalisyon hükümetlerinin en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri olan atamalar için de özel hüküm bulunacak. Başbakan'ın tek imza ile yaptığı atama, nakil ve görevden alma işlemlerinde ikili imza yani Başbakan Yardımcısı'nın onayı aranacak. İkili imza ile yapılanlarda üçlü, üçlülerde dörtlü imza bulunacak. Bu sistem ile bakanlık ve kurumlardaki atamalarda ortaklar birbirlerinin onayını alacak. Tarafları rahatsız edecek, soruna neden olacak atamaların bu yolla önüne geçilecek.

HSYK'YI MECLİS SEÇSİN: AK Parti, kurulacak hükümetin yargıda yaşanan sorunları çözecek, bağımsız yargının önündeki engelleri kaldıracak anayasa değişiklikleri yapacağının da protokolde yer almasını istiyor. Bu kapsamda ele alınacak ilk konu olarak HSYK'nın yapısının değiştirilmesini görüyor. HSYK için ise daha önce kurulacak Uzlaşma Komisyonu'nda CHP, MHP ve HDP'nin de destek verdiği şu modeli önerecek: "HSYK, hakimler ve savcılar olmak üzere iki kurula ayrılacak. Hakimler kuruluna Adalet Bakanı gerekli görürse oy hakkı olmadan başkanlık edebilecek. Böylece Türkiye'nin HSYK'nin kurulmasından gündemde olan Adalet Bakanı'nın kurul üyesi olması ve oy kullanmasının bağımsız yargıyı zedelediği tartışmaları son bulacak. Savcılar kurulunun başkanı ise bakan olacak. Kurulların üyeleri ise Yargıtay, Danıştay genel kurullarının önerdiği isimler arasından TBMM tarafından seçilecek. Uzlaşma Komisyonu, üyeleri nitelikli (367 oy) yoksa salt çoğunlukla (276) mı seçileceği konusunda anlaşamamıştı. Muhalefet 367 isterken, AK Parti, 276'da direnmişti.

GURBETÇİ, BULUNDUĞU YERDE OY KULLANACAK

AK Parti, yeni hükümetin gündeminde Seçim ve Siyasi Partiler yasalarında değişiklik yapılmasının da bulunmasını istiyor. En önemli değişiklerden biri, yurtdışında yaşayan Türklerin oy kullanmasını rahatlatacak bir düzenleme olacak. Seçim günü Türkiye sınırları içinde olan yurtdışı seçmen, bulunduğu il, ilçe ya da köyde gidip oyunu kullanabilecek. YSK, sahte oy kullanılmasını önleyecek sistem de geliştirdi. Ancak yasal düzenleme gerekiyor. Bu öneride sadece Meclis'in hangi çoğunluk ile üye seçeceğinde uzlaşılamamıştı. Muhalefet 367, AK Parti salt çoğunluk istemişti. Koalisyon ortağı ile bu rakamın ne olabileceği konuşulacak. 330 üzerinde uzlaşma olabileceği konuşuluyor.Sabah

'İstikşafi' temaslar için ilk adım atılıyor

AK PARTİ'NİN KOALİSYON PROTOKOLÜ HAZIR

Koalisyon hükümeti kurulması için ikinci tur görüşmelere hazırlık yapılırken, partiler de çalışmalarını derinleştirdi. AK Parti'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla, önceki koalisyonların protokollerini de tarayan komisyonlar, taslak metin hazırladı. AK Parti'nin taslağında seçim barajının indirilmesinden atamaların dörtlü kararnameyle yapılmasına kadar bir dizi ayrıntı bulunuyor.

Ak Parti'nin hem koalisyon görüşmelerine ilişkin dosyaları hazırlayan hem de olası bir koalisyon protokolünde neler olabileceğine kafa yoran komisyonları, uzlaşmanın doğması durumunda 'olası ortaklarına' sunmak için alternatifli metinler hazırladılar. AK Parti'nin protokolde olmasını isteyeceği önemli bazı başlıklar şöyle:

DÖRTLÜ KARARNAMEYE DÖNÜŞ

Koalisyon ortaklarının yönettiği bakanlık ve bağlı kuruluşlardaki atamalarla ilgili sıkıntı yaşanmaması için dörtlü kararname mekanizmasına geri dönülecek. AK Parti kurmayları, Refahyol hükümeti ile DSP-ANAP-MHP koalisyon modellerini inceledi. Atama yöntemi de protokolün en önemli başlıklarından biri. Ortaklar, bu düzenlemeyle birbirlerinin yaptığı atamalara onay vermiş olacak. Başbakanın imzasını gerektiren atama, nakil ve görevden alma işlemlerinde, ortak olan partiyi temsil eden başbakan yardımcısının imzası da alınacak. Başbakan onayı ile yapılan atamalar ikili, ikili kararname ile yapılanlar üçlü, üçlü kararname ile yapılan atamalar da dörtlü kararname ile gerçekleştirilecek.

SEÇİM BARAJI İNDİRİLECEK

Yıllardan beri tartışma konusu olan yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi de protokolde yer alacak. Bu rakam ortak olan partiyle birlikte kararlaştırılacak. Ancak AK Parti barajın yüzde 7'ye indirilmesini istiyor.

GURBETÇİYE YURTTA OY HAKKI

Yurtdışında yaşayan seçmenin yurtdışı temsilciliklerde ve sınır kapılarında oy kullanması şeklinde sürdürülen uygulamanın genişletilmesi de planlanıyor. Seçim döneminde Türkiye'de olmaları durumunda, pasaport göstererek, bulundukları yerde oy kullanmalarının da yolu açılacak.

HSYK'YA İKİLİ YAPI PLANLANIYOR

AK Parti, HSYK'nın yapısının değiştirilmesinin de koalisyon protokolünde yer almasını istiyor. AK Parti, daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda neredeyse uzlaşılan HSYK yapısına ilişkin öneriyle ortağına gidecek. HSYK üyelerinin Meclis'te seçilmesini amaçlayan değişiklikle, kurulun Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak ikili yapıda oluşturulması planlanıyor.

SEÇİM YASASI'NDA DEĞİŞİKLİKLER

AK Parti, koalisyon protokolünde Seçim Yasası'nda bir dizi değişiklik de önerecek. Koalisyon ortağı olacak partinin onayıyla şekillenecek bu protokolün gerçekleşmesi için sadece yasalarda değil, anayasada da düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin olası bir seçimde uygulanabilmesiyle ilgili de önlemler alınacak.

Ortaklar arasında kriz heyeti

Taraflar arasında ortaya çıkacak krizleri çözmek için bir ekip kurulacak. Bakanlar Kurulu'nun dışında, partilerin önde gelen isimlerinden oluşacak bu komisyon, liderlere bağlı çalışacak. Taraflar, sorun gördükleri konuları buraya getirecek ve kamuoyuna henüz yansımadan uzlaşmanın yolları aranacak. Bu ekip hükümetin 'akil heyeti' gibi çalışacak.Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber