T.C. kimlik numarası vergi kimlik numarası oluyor

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere, vergilemenin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılmasında vergiyi doğuran olay ve işlemler ile mükelleflerin zamanında tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Nitekim Maliye Bakanlığı bu amaçla 4108 ve 4358 sayılı kanunla kendisine verilen yetkiye dayanarak kamu idareleri ile diğer gerçek ve tüzelkişilerce yapılan bazı işlemlere muhatap veya taraf olan gerçek ve tüzelkişilere vergi kimlik numarası kullanma ve istendiğinde ibraz etme zorunluluğu getirmişti.

Maliye Bakanlığı tarafından 29 Ağustos 2006 tarih ve 26274 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3 sıra numaralı Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği'nde, vergi kimlik numarası ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının eşleştirilme çalışmalarının tamamlandığı belirtilmiş ve uygulamaya ilişkin yeni açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre daha önce çıkarılmış olan genel tebliğ hükümleri çerçevesinde kimlik numarası kullanma ve tespit etme zorunluluğu bulunan diğer kişi ve kurumlar için vergi kimlik numarası olarak T.C. kimlik numaralarının kullanılması uygulamasına 1 Kasım 2006 tarihinde başlanacaktır. 1 Kasım 2006 tarihine kadar bu işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek; temin edilebilmesi durumunda da isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılabilecektir. 1 Kasım 2006-31 Aralık 2006 dönemi geçiş dönemi olarak belirlenmiş olup bu dönemde işlemler vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından herhangi birisiyle yapılabilecektir. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ise tüm işlemlerde vergi kimlik numarası olarak T.C. kimlik numarasının kullanılması zorunlu hale gelecek ve bu tarihten itibaren işlemlerde yalnızca T.C. kimlik numarası kullanılacaktır.

Yabancılarda devam edecek

Uygulama sadece Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişileri kapsamaktadır. Bu kişiler işlemlerini; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı vergi dairesinden alınmış mükellef kimlik kartı, tahakkuk fişi, vergi dairesi alındısı, vergi levhası, nüfus cüzdanı ya da yetkili makamlardan alacakları yazılarda belirtilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını ibraz ederek işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

Tüzelkişiler vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edeceklerdir.

Keza, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı uyruklu gerçek kişi ve kurumlar da on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanacaklardır. Kendilerine daha önce herhangi bir nedenle vergi kimlik numarası verilmiş Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunmayan gerçek kişiler ile kurum ve kuruluşlar, işlemler sırasında vergi kimlik numarasını belirtir belgeyi (vergi dairesinden alınmış mükellef kimlik kartı, tahakkuk fişi, vergi dairesi alındısı, vergi levhası gibi) ibraz edeceklerdir.

T.C. kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde de vergi kimlik numarası satırına on bir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.

Öteden beri faaliyetine devam eden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişi mükelleflerce halen kullanılmakta olan ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeler tükeninceye kadar kullanılmaya devam olunacaktır. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.

Öteden beri faaliyetine devam eden ve ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefler, ödeme kaydedici cihazlarını (cihaz mührünü bozmadan) fiş üzerine yeni vergi kimlik numarasını yazacak şekilde programlayacak veya aynı işlem yetkili servislere yaptırılabilecektir.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber