2002 Yılı Öğretmen Atamaları Sonrasına İlişkin Soru ve Cevaplar

10/9/2002 tarihinde 30.000 öğretmenin ataması yapıldı. Tüm adaylara görev yerlerinde başarılar diliyoruz. Memurlar.net olarak öğretmen adaylarımızın karşılabilecekleri sorunlar ve atamalar sonrasındaki prosedüre ilişkin olarak sık sorulan soru ve cevaplardan oluşan bir dosya hazırladık. Ayrıntı için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10/9/2002 tarihinde 30.000 öğretmenin ataması yapıldı. Tüm adaylara görev yerlerinde başarılar diliyoruz. Memurlar.net olarak öğretmen adaylarımızın karşılabilecekleri sorunlar ve atamalar sonrasındaki prosedüre ilişkin olarak sık sorulan soru ve cevaplardan oluşan bir dosya hazırladık. Ayrıntı için tıklayın.


Burada yer almasını istediğiniz sorular için [email protected] adresini, kendi aranızda haberleşmek için Forum bölümümüzde yer alan ?2002 Öğretmen atamaları? kategorisini kullanabilirsiniz.

1-Atamalarda harcırah alabilecek miyiz?
Bu yıl harcırah ödemelerinde önceki yıllardan farklı bir düzenleme vardır. Bu yıl 2002 Yılı Bütçe Kanununun "Kamu harcamalarında etkinliği artırıcı önlemler"başlıklı 6.maddesinin (g) bendinde ilk kez yapılacak atamalarda harcırah ödenmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu yılki Bütçe kanunu ile getirilmiş olan bu düzenlemeler Anayasanın 161. maddesine aykırıdır. Ancak bu düzenleme iptal olmadıkça mevcut uygulamada bir değişiklik olmayacak ve bu yıl ilk atamalarda kimse harcırah alamayacaktır.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için sitemizin sol menusunde bulunan Harcırah kategorisine bakılabilirr.

2-En geç kaç gün için de göreve başlamak gerekmektedir?
Aslında daha öncede açıkladığımız üzere MEB bu atamaları yapmaya yetkili değildir. Ancak MEB kamu gücünü kullanarak bu atamaları usulsüz bir şekilde gerçekleştirmiştir. Eğer KPSS Yönetmeliğine uygun davranılmış olsaydı, ÖSYM işlemleri yapacak ve yapılan bu işleme yerleştirme denecekti. Ancak şu an işlemleri MEB yürütmekte ve MEB başvurular öncesinde adaylardan ilgili evraklarını aldığı için de yapılan işlem atamadır. Bu temel nüanstan dolayı yapılan atamalarda aşağıda belirtilen sürede göreve başlamayanların atamaları iptal edilecek ve bunlar bir yıl boyunca memur olamayacaklardır. Yine bu temel nüanstan dolayı öğretmenlik kadrolarına atanan adaylardan birileri eğer KPSS-B kadrolarına da ÖSYM tarafından yerleştirilirse, öğretmenlik kadrosunu bırakıp KPSS-B kadrosuna geçemeyecektir.
Bu açıklamalara göre mevcut mevzuat çerçevesinde yapılan işlem bir atama olduğundan göre başlamaya ilişkin düzenlemeler aşağıdaki şekildedir.
?657 sayılı Kanunun 62 ve 63. maddelerine göre;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Bu süreler içerisinde işe başlamalanların atamaları 63. maddenin birinci fıkrasına göre iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle devlet memuru olamazlar. ?

3-Atamalarda bundan sonraki prosedür nedir?
MEB yaptığı atamalarda il emrine atama yapılmaktadır. Adayların il'demi yoksa ilçe'demi (veya ilçeye bağlı ücra bir köy'demi) görev alacağı il'de yapılacak yeni düzenlemeden sonra belirlenecektir.

Buna göre her ilde şu an Görev Yeri Belirleme Kurulu oluşturulmuştur. Bu Kurul İl Milli Eğitim Müdürünün başkanlığında; İlgili Milli Eğitim Müdür yardımcısı veya Şube müdürü, ilköğretim müfettileri başkan yardımcısı, ilk ve orta öğretim kurumlarından birer müdür, il merkezlerindeki öğrenci sayısı en fazla olan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından öğretmenler kurulunca bir yıllığına seçilecek birer öğretmenden oluşur. Birden fazla merkez ilçesi bulunan büyükşehirlerde iki ayrı Görev belirleme komisyonu kurulabilir.

Buna göre İl Milli Eğitim Müdürlükleri adayları il'e bağlı ilçeye veya ihtiyaç olması halinde il'e veya ilçe'ye bağlı köy'e atayabilmektedir.

Eş durumundan dolayı aynı il'e atanmış olan adaylar daha sonra sıkıntı yaşamamak için şimdiden İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde atama işlemlerini sıkı bir şekilde takip etmeliler. Aksi taktirde eşlerden birinin bir ilçeye, diğerinin başka bir ilçeye veya bu ilçeye bağlı bir köye ataması yapılabilir. Diğer taraftan bu şekilde faklı ilçelere atama yapılırsa yapılan bu işlemler hukuki olarak yanlış değildir. Çünkü bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğünün taktir yetkisi vardır.

4-Aday öğretmenlik durumu nedir?
657 sayılı Kanunun 55. maddesine göre ?Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.?
Diğer taraftan Kanunun 56. maddesi gereğince ?Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir.? hükmü yer almaktadır. 657 sayılı Kanunda yer alan bu hüküm idareye büyük bir taktir hakkı vermekte, bu taktir hakkı bazı yetkililerce kötüye kullanılabilmektedir. Madde de yer alan ?adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları? ifadesi çok muğlak bir kavram olup, kötü niyetli idarelerce bu maddeye dayanılarak bazan adayın görevine son verilebilmektedir. Bu nedenle tüm öğretmen adaylarının göreve başladıkları ilk bir yıl (bazen adaylık 2 yıl sürebilmektedir. Bu durumda iki yıl) davranışlarına azami dikkat etmeleri gerekmektedir.

5-Yüksek Lisans yapanların Ek ders ücretlerinde artış var mıdır?
657 sayılı Kanunun 176. maddesine göre ?Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlerin? ek ders ücretleri % 25 zamlı ödenmektedir. Buna göre Kimya Öğretmeni bir aday eğer alanında (yani kimya dalında) master yapmış ise ek ders ücreti % 25 zamlı alacaktır.

6-Hazırlık sınıfı okuyanlar bir kademe daha alırlar mı?
Yükseköğrenim sırasında hazırlık sınıfı okuyanlara ek bir kademe verilmemektedir. Hazırlık sınıfı okuyanlara ek bir kademe verilmesi uygulaması sadece 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin 6/b fıkrası gereğince orta öğrenim görenler için mümkündür.

7-Bu yılki Öğretim yılına hazırlık ödeneği ne kadardır?
2000-2001 yılında 75 milyon, 2001-2002 öğretim yılında 115 milyon lira olan bu ödeneğin 2002-2003 yılında ne kadar olacağına dair Bakanlar kurulu henüz bir karar almamıştır. Bu karar alındığında sitemizden duyuracağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber