Torbadaki havayı koklayıp kirliliğin izini sürüyorlar
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli koku uzmanları, özel vakumlu torbalarla getirilen havayı koklayarak kirlliği rapor ediyor. Günde 3 saat çalışan personelin sigara içmemesi, ölçüm günü burnunun tıkanık olmaması gerekiyor
Murat ERVİN
Türkiye'deki 3 akredite koku laboratuvarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği merkezinde görevli 8 personel, özel vakumlu torbalarla getirilen havayı koklayarak kirliliği rapor ediyor.
Cihazların hata payının yüksek olması nedeniyle burunlarıyla görev yapan uzmanların, sigara içmemesi, ölçüm günü burnunun tıkanık olmaması ve belli bir süre önce yemek yememesi gerekiyor. Koku personeli günde en fazla 3 saat çalışabiliyor. Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Hava Kirliliği Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, kamu kurulaşları ve özel firmalardan gelen talepleri değerlendirdiklerini ve kokunun yasal sınırları aşıp aşmadığını belirlediklerini söyledi. Prof. Dr. Bayram, bir tesisin ya da bir atık suyun koku sınırını aşıp aşmadığını belirlemek için vakum içinde getirilen havanın, 4 uzmanın oturduğu masadan borular aracılığıyla geçtiğini ifade ederek, "Uzman elindeki butona bastığında bilgisayar kokuyu sayısal değere çeviriyor. Uzmanların koku eşiklerinin birbirine yakın olmasına dikkat ediyoruz. Alınan örnekleri 24 saat içinde değerlendiriyoruz. Kirlilik için sayısal sınır değerimiz 1000. Sonuçlar ölçümü isteyen kuruma gönderiliyor" dedi.