Hangi kamu kurumları tercih edilmelidir?
(Not: Bu soru 2004 Eylül ayında cevaplanmıştır. Bu nedenle belirtilen bazı kadrolar Kasım Kılavuzunda yer almayabilir.)
Tercih kılavuzunda kamu kurumları arasında tercihte bulunurken maaş, çalışma ortamı ve nakil kolaylığı gibi hususlara dikkat edilmelidir.
Maaş: Kılavuzda ilana çıkan kurumlardan, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SSK Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve tüm KİT'ler, çalışan memurlarına diğer kurumlarda aynı unvanda çalışan memurlardan daha yüksek bir maaş vermektedir.
Nakil kolaylığı: Geniş bir taşra ağı olan kamu kurumları, çalışan personeline eş ve sağlık durumu özrü ile belirli bir hizmet yılından sonra da istek üzerine nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, SSK Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışan personeline nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Zira bu kurumların hemen hemen her il'de teşkilatı bulunmaktadır. Ancak, üniversite ve mahkeme başkanlıklarının sadece bulundukları yerde teşkilatı bulunmaktadır. Örneğin Mersin Üniversitesinin sadece Mersin'de teşkilatı bulunmaktadır. Bu nedenle bu kurumlarda çalışanlar, eş veya sağlık durumundan dolayı başka bir il'e geçmek istediklerinde mutlaka kendilerini almak isteyen başka bir kamu kurumu bulmaları gerekmektedir. Bu da nakil yapmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük problemdir.
Çalışma ortamı: Memurlar.net sitesine gelen yorumlara göre askeri kurumlar ile üniversitelerde çalışan memurlar, bulundukları kurumdaki çalışma şartlarını beğenmemektedirler. Tercih kılavuzunda Sahil Güvenlik Komutanlığının ve çok sayıda üniversitenin kadro ilanı bulunmaktadır.