Belediyeden 4 dakikada check-up hizmeti
Bir girişimci tarafından hayata geçirilen "Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi" ile 4 dakikada check-up yapılıp, sonuçları anında vatandaşın cebine yollanıyor.
Halil İbrahim Başer
Başakşehir Belediyesine ait "Yaşam laboratuvarı" olarak adlandırılan Living Lab'da bir girişimci tarafından hayata geçirilen "Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi" ile 4 dakikada check-up yapılıp, sonuçlar anında vatandaşın cebine yollanıyor.
Başakşehir Living Lab'da hayata geçirilen sistemle, çok kısa sürede ücretsiz olarak sağlık taraması gerçekleştiriliyor. Vatandaşlar, projenin belediye tarafından desteklenmesiyle kurulan 10 noktaya gelerek, uzmanına 4 dakika gibi kısa sürede check- up yaptırabiliyor.
Hastalara sonuçları anında verilirken, sonuçlar aynı zamanda kısa mesaj olarak hastanın cep telefonuna yollanıyor. Hastaya ait bilgiler ise depolanıyor. Vatandaşlar, kendilerine özel düzenlenen kartla, merkezle aynı isimi taşıyan web sayfasına girerek, sonuçlara ulaşabiliyor.
"6 ayda 40 bin kişi faydalandı"
Başakşehir Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Bekir Selçuk Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak kurdukları Living Lab'de, çok sayıda girişimcinin yeni uygulamalara imza attığını, belediyenin de birçok uygulamayı desteklediğini söyledi.
Burada sağlık alanında hayata geçirilen önemli bir projeye daha imza atıldığını belirten Temel, sonuçların alınması da dahil, normalde günlerce sürebilen check-up hizmetini, "Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi" adındaki projeyle 4 dakikaya indiren bir sistem geliştirdiklerini anlattı.
Temel, check-up kapsamında hastadan kan alındığını, kalp, damar, büyük küçük tansiyon, nabız, tüm kolesterol çeşitleri gibi 33 parametreye bakıldığını aktararak, "Yani özel ya da devlet hastanesindeki bir check-up'ta bulunan tüm hizmetler bizim sistemimizde mevcut. Tek farkı, günlerce sürmüyor. 4 dakikada hepsine bakılıyor. Sonuçlar da doktor tarafından anında size söyleniyor ve cebinize yollanıyor" dedi.
Sistemin vatandaşlar tarafından çok beğenildiğini kaydeden Temel, "Vatandaşlar merkezlere gelip, ölçümlerini yaptırıyor. 6 ayda yaklaşık 40 bin kişi gelip, check-up yaptırdı. Aynı zamanda, kurulan sistem üzerinden bilgilerin çıktısını alan vatandaşlar, herhangi bir sağlık merkezine giderek, bunları kullanabiliyor" diye konuştu.
Temel, projenin çok dikkat çekici bulunduğunu ifade ederek, "Bununla ilgili Sağlık Bakanımıza sunum yaptık. Kendileri bunu çok beğendi. Çok ilgi gösterdiler. Özellikle kırsal kesimde büyük hizmet verebileceğini belirttiler. Ayrıca, bu sistemi aile hekimlerine entegre etmek istiyoruz. Vatandaş aile hekimine gidince, hekim ekrandan sonuçları görecek. Ona göre bir tedavi uygulayacak" şeklinde konuştu.