Davutoğlu o isimleri neden seçti?

Davutoğlu MHP, CHP ve HDP'den 11 isme mektupla geçici hükümette yer alma teklifini iletti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ederek, sorumlu devlet adamlığını gösterdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Ağustos 2015 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu o isimleri neden seçti?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde görev almasını istediği muhalefet partilerinden 11 milletvekiline, dün bakanlık teklifini özel kuryeyle gönderdi. Davutoğlu CHP'den beş, MHP ve HDP'den üçer milletvekiline bakanlık teklifinde bulundu. Mektuplar, milletvekillerinin TBMM'deki makamlarına iletildi. MHP ve CHP bakanlık tekliflerinin kabul edilmeyeceğine yönelik karar alırken, HDP kabinede yer alma kararı aldı. MHP ve CHP'li milletvekilleri Davutoğlu'nun teklifine "hayır" kararlarını açıklarken siyasette taşların yerinden oynamasına neden olan, MHP'de deprem etkisi yaratan bir gelişme yaşandı. Ülkücü hareketin efsanevi lideri Alparslan Türkeş'in oğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Davutoğlu'nun teklifini kabul etti. Kabinede yer alma kararı aldı. Tuğrul Türkeş, Başbakan Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, bu görüşmede teklifi kabul ettiği ve anayasal bir talep olan bu yazıya bu şekilde cevap verdiği için kendisine teşekkür etti. Gösterdiği devlet adamlığı sebebiyle de yine teşekkürlerini iletti. Bu gelişmeyle MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "AK Parti ile HDP'yi aynı kabinede 1 Kasım seçimlerine götürelim" stratejisi çökmüş oldu. Ayrıca, Türkiye kritik bir dönemden geçerken, kabineye girmeyi kabul eden Türkeş, sorumlu devlet adamlığı konusunda da, bütün partilere mesaj verdi. Bakanlık teklifi götürülen isimler belirlenirken iki önemli kriter dikkat çekti. Bunlardan biri devlet tecrübesi diğeri geçmiş hükümetlerde yer almaları. Davutoğlu'ndan bakanlık teklifi alanlar arasında İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan Toker, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, Demirel ailesinin damadı ve eski DPT Müsteşarı İlhan Kesici ve önde gelen Alevi toplumu örgütlerinden Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri'nin eski Genel Başkanı Müslüm Doğan gibi isimler yer aldı. Bu isimlerin yanı sıra CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl , MHP'den Genel Başkan Yardımcısı İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, HDP'den İstanbul milletvekili Levent Tüzel, İzmir milletvekili Ali Haydar Konca teklif giden diğer isimler oldu. Davutoğlu, kuryeyle ilettiği yazılı teklifine yazılı olarak cevap verilmesini istedi. İlk kez özel kurye ile bakanlık teklifi yapılan isimlere gönderilen Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı mektup şöyle: "Sayın.......... Milletvekili

İlgi: Cumhurbaşkanlığının 25/08/2015 tarihli ve 68244839/150.01/4/508 sayısı yazısı 25/08/2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza bakanlık teklif ediyorum. Anayasa'nın amir hükmü gereğince teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerine bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin teklife 27/08 2015tarihi saat 18.00'e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim." Bu arada Tuğrul Türkeş'e Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından başbakan yardımcılığı teklifinde bulunulacak. Türkeş, bu görevi kabul ederse yeni oluşacak kabinede Davutoğlu'nun MHP'li bir yardımcısı olacak.

AK PARTİLİ BAKANLARA DA AYNI DAVET

Seçimhükümetinde yer alacak AK Partili 11 isme CHP, MHP ve HDP'li isimlerden gelecek cevapların ardından bugün teklif yapılacak. Kulislere yansıyan bilgiye göre Başbakan Davutoğlu'nun 4 başbakan yardımcılığı görevinden 2'sini muhalefete ayırdığı belirtiliyor. AK Parti'ye verilecek bakanlıkların ekonomi başta olmak üzere icracı bakanlıklar olacağı, 3 dönem nedeniyle bu dönem milletvekili olamayan bakanların seçim hükümetinde yer almayacağı belirtildi. Bunların dışında kalan diğer AK Partili isimlerin büyük çoğunluğunun seçim hükümetinde de olacağı ifade ediliyor.

ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN SİYASETTEKİ VaRİSİ

MHP'ninkurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş halen MHP Genel Başkan Yardımcısı. Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlenen türkeş 23. Dönem'de Ankara Milletvekili seçildi.

NEDEN SEÇİLDİLER?

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ İLHAN KESİCİ: Kamuoyunda Demirel ailesinin damadı olarak bilinen Kesici'nin seçilmesinde, CHP'deki sağ kökenli isimlerden olması ve devlet terbiyesine sahip bulunması etken oldu.

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ DENİZ BAYKAL: Eski Genel Başkan Meclis'in en kıdemli siyasetçilerinden. CHP içinde devlet tecrübesi konusunda akla gelen ilk isim olduğu için seçildi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TEKİN BİNGÖL: Bitlis Köy Hizmetleri'nde kurum hekimliği ve serbest hekimlik yapan Bingöl, özel sektörde çalıştı. Davutoğlu Bingöl'ü "uyumlu çalışılabilir" düşüncesiyle kabineye davet etti.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN TOPRAK: 57. Hükümet'te Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Devletteki tecrübesi ve CHP içinde sevilen bir isim olması bakanlık için seçilmesinde etkili oldu.

CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ GÜLSÜN BİLGEHAN TOKER: İsmet İnönü'nün torunu Toker 22. Dönemde Ankara Milletvekili seçilmişti. 24. Dönemde AKPM Türk Grubu Üyesi oldu. Tecrübe sahibi bir kadın siyasetçi.

MHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MERAL AKŞENER: Hem Cumhurbaşkanlığı hem de TBMM Başkanlığı seçimleri sırasında ismi adaylar arasında geçti. 28 Şubat döneminden önce Refah-Yol hükümetinin İçişleri Bakanı'ydı.

MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ KENAN TANRIKULU: Eski bir bürokrat olan Tanrıkulu aynı zamanda sanayi bakanlığı da yaptı. Devlet kademesindeki tecrübesi nedeniyle kendisine bakanlık teklif edildi.

HDP KOCAELİ MİLLETVEKİLİ ALİ HAYDAR KONCA: Kaymakamlık yaptı ve 12 Eylül askeri darbesi ile görevden alındı. 1989 seçimlerinde SHP'den belediye meclis üyesi seçildi. Ilımlı siyaseti ve bürokrasi geçmişi etkili oldu.

HDP'Lİ MÜSLÜM DOĞAN : HDP İzmir Milletvekili Doğan, Alevi toplumunun önemli kurumlarından Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. SGK Başkanlığı'nda Daire Başkan Vekilliği görevinde bulundu.

HDP'Lİ LEVENT TÜZEL: Emek Partisi Kurucu Genel Başkanı. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Çağdaş Hukukçular Derneği Şube Başkanlığı yaptı. STK'lardaki çalışmaları etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber