37 bin adet sağlık kurulu raporu istemek uygun mu?
MEB, öğretmen adaylarından istenecek belgelerde değişikliğe gitti.
MEB, 2015 yılı eylül ayı öğretmen alımında, atanacak öğretmenlerden istenecek belgelerde değişikliğe gitti.
MEB, sağlık raporu hususunda geçen yıllardan farklı bir düzenlemeye gitti.
Geçen yıllarda, ataması çıkan öğretmen adayları için, sağlıkla ilgili belge istenmesi şu şekilde idi:
"7.Başvurusunda sağlık durumu yönünden görev yapmasına engel bir durumu olmadığını beyan etmekle birlikte, göreve başlama esnasında sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel oluşturacağı hususunda tereddüt oluşan aday göreve başlatılmayıp; adaydan, yurdun her bölgesinde ve iklim şartlarında öğretmenlik yapabileceğine ilişkin tam teşekküllü bir hastaneden alacağı sağlık kurulu raporu istenecektir."
2015 yılı eylül ayı öğretmen atama kılavuzunda ise belge şartı şu şekildedir:
"d) Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu,"
Görüldüğü üzere, daha önce beyan yeterken ve göreve başlama esnasında bir şüphe var ise tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu istenirken, bu yıl şüphe kaldırılmış ve 37 bin adayın tümünden de tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alması istenmiştir.
DEĞERLENDİRME
Bu konuya ilişkin "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"in 25. maddesinin 5. fıkrası şu şekildedir:
"Atamasının yapılması uygun görülen adaylar, atama işlemleri yapılmadan önce, kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan atama başvuru formunda kimlik, adli sicil, askerlik durum ve sağlık beyanında bulunurlar. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kimlik, adli sicil, askerlik ve sağlık durumu hususlarında adaylardan yazılı beyanları dışında ayrıca bir belge talep edilmez. Adayların kimlik beyanlarının doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden veya doğrudan nüfus cüzdanı kontrol edilerek teyit edilir. Adayların askerlik ve adli sicil beyanlarının doğruluğu idare tarafından yetkili askeri ve adli mercilerden teyit edilir. Adayların atama işlemleri, atama başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyidi sürecinin tamamlanması beklenmeksizin devam ettirilir.
Gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış ise iptal edilir, bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Gerçeğe aykırı belge verdikleri veya beyanda bulundukları tespit edilen adaylar hakkında yapılacak işlemler, atama başvuru formunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından yazılı olarak belirtilir."
KPSS Yönetmeliğinde yer alan hüküm gereğince, sadece başvuru aşamasında değil, ataması çıkan adaylardan da sağlık hususunda beyan dışında bir belge istenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Geçen yılki işlem daha uygundur. Görevi devamlı yapmasından şüpheye düşülecek adaydan sağlık raporu belgesi istenilmelidir.
Diğer taraftan, atama sırasında bu belgenin istenmemesi artık yerleşik bir içtihat haline gelmiştir. 2015/1 KPSS tercihleri sırasında atama yapacak kamu kurumları adaylardan sağlık için belge istememiştir. Sağlık Bakanlığının örnek uygulaması için tıklayınız.
Bu şekliyle, atanan 37 bin adaydan, üstelik tam teşekküllü sağlık kurulu raporu istemek, hem adaylara hem hastanelere bir külfet getirecektir.