Mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak

BTK Başkanı Sayan: - "İşletmecilerimizin 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren IMT-Advanced teknolojisi ile hizmet vermeye başlamaları ile mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak ve vatandaşlarımız daha kaliteli hizmet alabilecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2015 19:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, kamuoyunda 4,5G ihalesi olarak bilinen yetkilendirme ihalesiyle işletmecilere tahsisli frekans miktarının arttığını belirterek, "İşletmecilerimizin 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren IMT-Advanced teknolojisi ile hizmet vermeye başlamaları ile mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak ve vatandaşlarımız daha kaliteli hizmet alabilecektir" ifadesini kullandı.

Sayan, BTK'nın pazar verilerine ilişkin yayınladığı "2015 yılı 2. Çeyrek Raporu"nun önsözünde, elektronik haberleşme sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye elektronik haberleşme pazarında faaliyet gösteren işletmecilerin net satış gelirlerinin 9,6 milyar liraya ulaştığını, yatırım miktarının da 1,2 milyar lira olduğunu belirten Sayan, sabit ve mobil ses trafiği 59 milyar dakikayı geçerken, mobil aylık görüşme süresinin 399 dakika, sabit aylık görüşme süresinin ise 145 dakika olarak gerçekleştiğini bildirdi. Sayan, 2008 yılında 6 milyon civarında olan genişbant internet abonesinin, 2015 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla 44,3 milyonu aştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Abone sayısındaki artışa paralel olarak abone başına internet kullanımındaki artış trendi de devam etmektedir. 2015 yılı 2. çeyrek verilerine göre toplam mobil internet kullanım miktarı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 16 artarak yaklaşık 126 bin TByte, kablo internet dahil toplam sabit genişbant internet kullanım miktarı ise yaklaşık 1 milyon 482 bin TByte'a ulaşmıştır. Bu rakamlar abone başına kullanım miktarı olarak değerlendirildiğinde, bir sabit genişbant internet abonesinin ortalama olarak 56 GB, mobil genişbant internet abonesinin de 1,2 GB veri kullandığı görülmektedir. Mobil internet kullanım miktarı sabite göre düşük olmakla birlikte son bir yılda sabit genişbant kullanımı yaklaşık yüzde 45 artarken, mobil genişbant kullanımı yaklaşık yüzde 65 artmıştır.

Mobil hizmetlerin geliştirilmesine yönelik olarak 26 Ağustos 2015 tarihinde yaptığımız 'IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesi' sonucunda; işletmecilerimize tahsisli olan frekans miktarı 183,8 MHz'den 549,2 MHz'e çıkmıştır. İşletmecilerimizin 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren IMT-Advanced teknolojisi ile hizmet vermeye başlamaları ile birlikte mobil genişbant internet hızı en az 10 kat artacak ve vatandaşlarımız daha kaliteli hizmet alabilecektir."

Düzenleyici kurum olarak en fazla önem verdikleri konuların başında tüketicinin refahının artırılması geldiğine işaret eden Sayan, "Bu açıdan tüketicilerin görüşleri ve şikayetlerinin sürekli takip edilmesi, haberleşme sektöründeki sorunları görebilmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. 2015 yılı ikinci çeyreği itibarıyla Kurumumuza iletilen yaklaşık 21 bin şikayetin yüzde 50'si mobil sektörle ilgili olmakla birlikte, şikayetler 'bir milyon abone başına düşen tüketici şikayeti' sayısı açısından incelendiğinde, internet servis sağlayıcılığı hizmetine yönelik 746, uydu platform hizmetine yönelik 491, mobil hizmetlere yönelik 150, sabit telefon hizmetine yönelik 138 ve kablo TV hizmetine yönelik 59 şikayet iletildiği görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber