Müsteşarın 12 milyon $ yolsuzluğuna 771 YTL ceza

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık Bakanlığı eski Müsteşarı Ali Helvacı 12.3 milyon dolarlık tünel ihalesi nedeniyle suçlu bulundu. Hapis cezası paraya çevrilen Helvacı sadece 771 YTL ödeyip kurtulacak

BAYINDIRLIK Bakanlığı eski Müsteşarı Ali Helvacı, 1998 yılında 3.2 trilyon tutarındaki (12.3 milyon dolar) tünel işini keşif artışı yoluyla ihalesiz yaptırdığı iddiasıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi'de yargılandığı davada suçlu bulundu. Daire, Helvacı'yı ?görevi kötüye kullanmak? suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak Daire, bu hapis cezasını 717 YTL para cezasına çevrildi. Daire bu cezayı da erteledi. Helvacı'ya 2 ay 15 gün memuriyetten men cezası verildi. Yargıtay'ın ?usulsüz? bulduğu işlemde dönemin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın da imzası bulunduğu için Aydın'ın Yüce Divan'da yargılandığı davada önemli bir delil olacak.

DAVA 1 YIL SÜRDÜ

Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın'ın Yüce Divan'a sevki sırasında gündeme gelen ve TBMM Soruşturma Komisyonu raporuna da yansıyan iddialarla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, 26 Temmuz 2005'de Helvacı hakkında dava açtı. Davanın karar duruşması önceki gün Yargıtay'da yapıldı. Yargıtay Savcısı Zafer Ediş, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Ediş, ihale açılmadan, keşif artışı yoluyla iş yaptırılabilmesi için ?önceden tahmin edilemeyen ve yapım esnasında ortaya çıkan bir problemin? gerektiğini belirterek ?Oysa burada tahmin edilemeyen ve hesap edilemeyen bir iş değil, yapılması öngörülen yeni bir tünel inşaatı söz konusudur. Yapılacak olan ikinci tünel inşaatının, iyileştirmesi yapılan mevcut tünelle hiçbir ilişkisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır? dedi.

Ediş, olaydaki olası kamu zararını ise şöyle anlattı: ?İşin, yarışmasız olarak önceki işi yapan firmaya keşif artışı yoluyla verilmesi suretiyle menfaat sağlanmış ve yarışma açılsaydı belki de daha ucuza yaptırılabilecek bir iş pahalıya yaptırılmak suretiyle, olası bir kamu zararının da doğmasına neden olunarak suç işlenmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber