Kapıkule'de yönetim tek elde toplanınca kuyrukta beklemeden geçiş yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışında yaşayan gurbetçilerin Türkiye'ye geliş ve dönüş tarihlerinde 15-20 kilometreyi bulan araç kuyrukları ile gündeme gelen Türkiye'nin en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı'nda görev yapan çok sayıda birimin tasfiye edilmesi ve yetkinin tek elde toplanması olumli sonuçlar verdi. Gurbetçiler ilk kez kuyrukta beklemeden giriş -çıkış yaptı.

Sınır kapılarında görev yapan 26 kuruluş arasındaki koordinasyonsuzluk gurbetçiye her yıl kuyruk çilesi çektiriyordu. Özel İdare'den Çevre Koruma Vakfı'na kadar birçok birimin çalışanları farklı amirlere bağlı olunca işlemler bir türlü bitmemesinden dolayı 20 kilometreyi bulan araç kuyrukları meydana geliyordu.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu ise, kara sınır kapısında görev yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü gibi çeşitli birimleri tasfiye ederek kuyruğun önüne geçildiğini söyledi. Gümrük sahasında geçmişte varolan kurumlara ait işlemler tek elde toplayarak bürokratik işlemler azaltıldığını ifade eden Miroğlu, gümrük sahasındaki çok başlılığın ortadan kaldırılması sonucu trafik akışının hızlandırıldığını söyledi. 2005 ve 2006 yılının ilk sekiz ayında Kapıkule'den 161 bin 213 gurbetçi giriş yaparken, 128 bin 268 gurbetçi ise çıkış yaptı. 2006 yılı içinde Kapıkule Gümrük Sahasının işleyişine ilişkin alınan etkin tedbirler neticesinde; özellikle gurbetçi vatandaşların giriş-çıkış yaptıkları yaz sezonunda, önceki yıllara göre kuyruk yaşanmadığını ifade eden Miroğlu, "Önceki yıllarda karşılaştığımız uzun araç kuyrukları ve beklemeler ortadan kaldırılarak vatandaşlarımıza hizmetin en iyi şekilde verilmesi sağlanmıştır." dedi.

Konuyla ilgili olarak gerek yerel idarelerin koordinasyonu, gerekse merkez kurumların katkı ve desteklerinin sağlanması açısından Edirne Valiliği başta olmak üzere Başbakanlık ve çeşitli kurumlara 20'nin üzerinde yazı yazdıklarını belirten Vali Miroğlu, Kapıkule'de alınan tedbirleri şöyle sıraladı: "Kurumların, ülkemizin Avrupa'ya çıkış kapısı olan gümrük idarelerinde; verimli, etkin denetime haiz ve vatandaşa güler yüzle hitap eder halde işlev göstermeleri hususunda gerekli tedbirleri almaları sağlandı. 23 Mart 2006 tarihli Başbakanlık genelgesine istinaden ülkemiz ile sınır komşularımız arasında kara sınır kapılarında yapılan giriş ve çıkış işlemlerinde ki bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılarak, giriş ve çıkışların güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi için pasaport polisi(Polnet), Gümrük Muhafaza(Kara kapıları taşıt takip) ve Gümrük Müdürlüğü( taşıt takip) bilgisayar sistemlerinde düzenlemelere yapıldı. Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından kullanılan karakapıları Taşıt Takip programında yapılmakta olan araç ile sürücüsü hakkında ki bilgileri içeren kayıt işlemleri kaldırılıp, program araçların plakalarının 'Plaka Okuma Sistemi' ile okunup sadece plakasının sisteme kaydının yapılması şeklinde düzenlendi ve böylece araçların sahaya giriş ve çıkış sürelerinin önemli ölçüde azaltılması sağlandı."

Türkiye'ye giriş yapan yabancı plakalı araçlara gümrük tarafından verilen Taşıt Takip Formları'nın kullanımdan kaldırıldığını söyleyen Miroğlu, uygulamada sadece araç sahibinin pasaportuna araca ait gümrük bilgisinin yazılması suretiyle kırtasiye ve bürokratik işlemlerin azaltılması sağlandığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber