Nakle tabi personel, mesaiden muaf olur mu?
Özelleştirmeye tabi bir kurumda çalışan nakle tabi personelin mesai durumunu inceliyoruz
SORU
Özelleştirilecek bir KİT'te çalışıyorum. Nakle tabi personel olduğumda, mesaiden muaf olur muyum?.
Teşekkürler
CEVAP
24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun, kuruluşlardaki personelin nakli başlıklı 22 nci maddesinde, özelleştirilen kurumlarda çalışan nakle tabi personel belirlenmiş, bu personelin nakil usulü ve özlük haklarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğler yayımlanmıştır.
Nakle tabi personele ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığınca rehber yayımlanmıştır.
Söz konusu rehberde istihdam fazlası personelin işe gitmeyeceği yönünde bir düzenleme yer almamaktadır.
Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki istihdam şekilleri, 399 sayılı KHK'da düzenlenmiştir.
Memurlar hakkında 399 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu hükümleri uygulanmaktadır. Sözleşmeli personel hakkında ise 399 sayılı KHK hükümleri ile hüküm bulunmayan hallerde anılan Kararnamenin 58 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine sayılı 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 99 uncu maddesinde "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.
Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir." ve "Günlük çalışma saatlerinin tesbiti" başlıklı 6111 sayılı Kanunun ile değişik 100 üncü maddesinde "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.
Ancak özürlüler için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.
Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa ilişkin usül ve esaslar, Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir."hükümleri bulunmaktadır.
Anılan hüküm uyarınca 6/12/1982 tarihli ve 8/5752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile merkezde günlük çalışma saatlerinin tesbit edilmiştir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında öğle yemek arası dinleme süresi 1 saat olarak belirlenmiştir.
Merkezdeki kurumların çalışma saatleri yeniden düzenlendi
Merkezde Günlük Çalışma Saatlerinin Tespitine İlişkin Karar yine değişti
Kamu İktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde çalışan personele çalışma saatlerine hakkında 399 sayılı KHK'nın çalışma saatleri başlıklı 20 inci maddesinde "Sözleşmeli personelin, haftalık çalışma süresi 40 saattir. İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak tatil ve çalışma günleri, günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin tespitine teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurulları yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Mezkur hükümde;
1-Haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu belirtilmiştir.
2- İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak;
a) Tatil ve çalışma günleri,
b) Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri,
c) Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin,
tespitine Teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurullarının yetkili olduğu belirtilmektedir.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1-Özelleştirilen kurumlardaki nakle tabi personelin nakil için havuza bildirilmesi durumu, personelin statüsünü değiştirmemektedir. Nakle tabi personelin statüsü, sadece yeni bir kuruma farklı bir statüye atanması halinde değişmektedir.
2-Nakle tabi personel nakil işlemi gerçekleştirilene kadar mevcut statüsünde olup, bu statünün mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.
3-İstihdam fazlası olarak bildirilen nakle tabi personel, nakil işlemi gerçekleştirilene kadar tabi olduğu mevzuatın mesai saatlerine riayet etmesi gerektiği değerlendirilmektedir.