Diyanet'i küresel ölçeğe taşıyan başkan

Prof. Dr. Görmez'in Diyanet İşleri Başkanlığını yürüttüğü 5 yıllık dönemde ülke sınırlarını aşan Başkanlık, küresel ölçekte hizmet sunan "uluslararası bir kurum" haline geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2015 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet'i küresel ölçeğe taşıyan başkan

AYNUR EKİZ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 5 yıllık başkanlık döneminde yürüttüğü çalışmalarla sadece Türkiye'yi değil, İslam coğrafyasıyla birlikte tüm insanlığı ilgilendiren sorunlara yönelerek, Başkanlığı ülke sınırlarını aşan, küresel ölçekte hizmet sunan "uluslararası bir kurum" haline getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığına 11 Kasım 2010 tarihinde atanan Görmez, daha önce Diyanet'in Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Mehmet Görmez'in Diyanet İşleri Başkanlığını yürüttüğü 5 yıllık dönemde ülke sınırlarını aşan Başkanlık, küresel ölçekte hizmet sunan "uluslararası bir kurum" haline geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı son dönemde yürüttüğü çalışmalarla sadece Türkiye'yi değil, İslam coğrafyasıyla birlikte tüm insanlığı ilgilendiren sorunlara yöneldiğini ortaya koydu.

Ülke içinde din hizmetleri konseptini, "din ile hayatı buluşturan" bir anlayışla yeniden ele alan Diyanet İşleri Başkanlığı, hayatın tamamını içine alacak şekilde yeniden düzenledi. Görmez döneminde camiyi hayatın merkezine taşıyabilmek amacıyla ülke genelinde camilerin gün boyu açık kalması yönünde adımlar atılırken, camilerin engelliler için de elverişli olması için çalışmalar başlatıldı.

Camiler hayatın merkezine taşınıyor

Bu dönemde camilerdeki kadın mekanlarını iyileştirebilmek için cami mimarisi yeniden ele alındı.

Son beş yıl içerisinde camileri hayatın merkezine taşımak amacıyla "Cami-Çocuk Buluşması", "Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet", "Cami ve Kadın", "Cami ve Gençlik" ve "Cami ve Namazla Diriliş" temaları çerçevesinde çok sayıda etkinlik ve faaliyet düzenlendi.

Cami ile bilgiyi buluşturmak için "Mabetsiz Üniversite Kalmasın" projesini de hayata geçiren Başkan Görmez doneminde üniversite kampüslerinde camiler yaptırıldı ve bu camilerde gençlerle iletişim kurabilen din görevlileri görevlendirildi.

28 Şubat dönemindeki yasaklar kaldırıldı

Mehmet Görmez döneminde 28 Şubat döneminin bir ürünü olarak görülen "Merkezi Vaaz ve Ezan" uygulamasının sona erdirilmesi konusunda çalışmalar başlatan Diyanet İşleri Başkanlığı, 28 Şubat döneminde yasaklanan bir diğer uygulamayı da hayata geçirdi.

12 yaşından küçüklere yasak olan Kur'an kurslarının çocuklarla yeniden buluşmasının ardından bu alandaki çalışmalara ağırlık verildi ve hafızlık müessesesi canlandırıldı.

Sadece cami içerisinde değil, cami dışında da din hizmetleri çalışmalarına imza atan Başkanlık, "Hastanelerde Manevi Bakım" ve "Cezaevlerine Özel Din Hizmetleri" başta olmak üzere bu çerçevede pek çok kurumla iş birliği protokolleri imzaladı.

"Aile ve Dini Rehberlik" alanında kadın ve aileye yönelik çalışmalara hız verilirken, son 5 yılda yayın çeşitliliği artmış, tüm toplum kesimleri düşünülerek yeni yayınlar üretildi. Engellilere, çocuklara, gençlere, kadın ve aileye yönelik yayınlara bu dönemde ağırlık verildi.

İlim çevrelerince "Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti" olarak kabul edilen 44 ciltlik "İslam Ansiklopedisi" ile "Hadislerle İslam" adlı eserler bu dönemde tamamlandı. Yabancı dil ve lehçelerdeki dil sayısı 32'ye, eser sayısı da 262'ye çıkarılırken, farklı dil ve lehçelerde Kur'an-ı Kerim mealleri basıldı.

Diyanet TV, Diyanet Radyo ve Kur'an Radyosu kuruldu

Toplumu din konusunda aydınlatma ve hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla Diyanet Radyo ve Televizyonu da Prof. Dr. Görmez döneminde kuruldu.

Yine bu dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı, 1952 yılında radyodan ilk kez Kur'an-ı Kerim okunmasına vesile olan zamanın Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin ismini taşıyan camide, 24 saat Kur'an-ı Kerim yayını yapan "Kur'an Radyosu"nu kurdu.

Terörün son bulması amacıyla Güneydoğu illerine sık sık ziyarette bulunan Mehmet Görmez, bölgede yaşayan kanaat önderleriyle pek çok kez bir araya geldi. Bölgede görev yapan din adamlarıyla yapılan iş birliğiyle halka yönelik sağduyu, birlik, beraberlik ve kardeşlik çağrıları yinelendi.

DAEŞ ve Paralel Devlet Yapılanması ile mücadele edildi

Paralel Devlet Yapılanması'nın dini anlayış ve yöntemleri hakkında bilimsel zeminde mücadele eden Diyanet İşleri Başkanlığı, bağlı tüm hizmet birimlerinin DAEŞ terör örgütünün İslam dinini olumsuz yönde etkileyen faaliyetleri kapsamında bilgilendirilmesi için "DAEŞ'in Temel İdeolojisi ve Dini Referansları Raporu"nu da hazırladı. Bu rapor ise 8 dilde yayımlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının bu mücadelesi ve Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin açıklamaları nedeniyle, Mehmet Görmez'in makam aracı bahane edilerek, 7 Haziran'daki Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde çeşitli iddialar öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e yapılan nezaketsizliğe karşılık Cumhurbaşkanlığı makamı olarak yeni bir makam aracı tahsisiyle "jest yaptıklarını" açıkladı.

Dünyada yaşayan bütün Müslümanlara hizmet götürülmeye başlandı

Yurt dışı hizmetlerinin konseptini değiştiren Diyanet İşleri Başkanlığı, bu dönemde din kardeşliği etrafında her kıtaya hizmet götürmeye ve dünyadaki Müslüman azınlıklar ile temas kurmaya da başladı.

Bu kapsamda, "Avrasya İslam Şuraları", "Avrupa Müslümanları Buluşması", "Balkan Müftüleri Toplantısı", "Afrika Dini Liderler Zirvesi", "Dünya İslam Alimleri, Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi", "Latin Amerika ve Karayip Adaları Müslüman Dini Liderler Zirvesi", "Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi" gibi Başkanlığın öncülük ettiği uluslararası büyük toplantılar düzenlendi.

Bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilen "Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi" ile birlikte Başkanlığın temasa geçmediği bir coğrafya kalmamış oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, başta Suriye ve Irak olmak üzere İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşanmakta olan şiddet, savaş, terör, çatışma ve kaosun sona erdirilerek, buralarda yeniden barış, huzur ve kardeşlik ortamının tesisi yönünde ilk defa inisiyatif alarak, sorumluluk ve rol üstlenerek, "Dünya İslam Alimleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" girişimini başlattı ve "Daimi Temas Grubu"nu oluşturdu.

Mescid-i Aksa'da hutbe irat eden ilk Diyanet İşleri Başkanı

İlk defa Kudüs ve Gazze'yi ziyaret eden Görmez, Cumhuriyet tarihinde Mescid-i Aksa'da hutbe irat eden ilk Diyanet İşleri Başkanı oldu.

Bu düzeyde gerçekleştirilen ilk ziyaret olması nedeniyle, Prof. Dr. Görmez'in bu ziyareti dünya kamuoyu tarafından büyük ilgi gördü ve yakından takip edildi.

İlk defa bu dönemde Kudüs'e ziyaret, "umre ziyaretleri" kapsamında planlanarak, uygulamaya alındı.

İslamofobi ve onun tetiklediği İslam karşıtı tutumları "nefret suçu" olarak nitelendiren Diyanet İşleri Başkanlığı, İslamofobi konusunda farkındalık oluşturma amacıyla "İslamofobi Endüstrisi" kitabını yayımladı.

Son 5 yılda dünyanın hemen her bölgesine hizmet götürmeye başlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Türkiye'de ve dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen felaketler (Simav ve Van Depremi, Pakistan Sel Felaketi, Haiti, Açe, Filipinler), yeryüzünde Müslümanların yaşadıkları mazlumiyet ve mağduriyetler (Somali, Arakan, Suriye), İsrail'in Gazze saldırıları neticesinde Filistinlilerin yaralarını sarmak amacıyla ülke genelinde yardım kampanyaları düzenledi.

TDV'nin faaliyetleri çerçevesinde, ABD'nin başkenti Washington'da Diyanet Islamic Center, Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi, Rusya'da Moskova Merkez Camii, Mali'de Eyüb Sultan Camii tamamlanarak ibadete açıldı. Kırgızistan İmam Serahsi Türbesi'ni tamamlayan TDV, Kosova İsa Bey Camii, Burkina Faso'da Vagadugu Camii'ni ibadete açtı.

Çeşitli camilerde de çalışmalarını sürdüren TDV, Lefkoşa Hala Sultan Camii, Kırgızistan Bişkek Camii, Arnavutluk Tiran Merkez Camii, Belarus Minsk Camii, Kırım Seyyit Settar Camii ve Medresesi, Filipinler Tacloban Camii, Haiti Boukman Buhara Camii, Cibuti Merkez Camii, Köln DİTİB Camii, Gana Akra Furkan Camii, Bosna Zenica Jepce Ali Bey Camii, Sibirya Tobolsk Küçükçekmece Camii, Mordovya Saransk Üsküdar Camii, Ukrayna Hz. Fatma Camii ve Seyit Settar Camii ve Medresesi inşaatlarını da tamamlamak üzere.

Kardeş Şehir Projesiyle ise dünya genelinde 200'ü aşkın şehirle din eğitimi, din hizmetleri ve dini yayınlar arasında iş birliği imkanları oluşturuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber