'Basit usüldeki esnafın 8 bin TL kazancı vergi dışı olacak'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın beklentilerinin başında yıllık 8 bin TL'ye kadar olan kazancın vergi dışı bırakılmasının geldiğini belirtti.
Palandöken, dünyanın her yerinde uygulanan asgari geçim indiriminin Türk esnafına da uygulanacak olmasının son derece sevindirici olduğunu söyledi. Uygulamanın esnafın tamamını kapsaması gerektiğine dikkat çeken Palandöken, yıllık 8 bin TL'lik sınırın çok düşük olduğunu vurguladı.
Söz konusu uygulaması bir başlangıç olarak değerlendirdiklerini ve çağdaş bir gelir vergisi sistemine geçişin en önemli adımı olarak kabul ettiklerini ifade eden Palandöken, "Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda kayıt dışılık azaldıkça bu tutar da gerçek bir asgari geçim değerini buluncaya kadar yükselir" dedi.
"DÜNYA UYGULUYOR, SIRA BİZDE"
İngiltere'de bir esnafın yıllık kazancının 10 bin 600 sterlin, Almanya'da 8 bin 354 Euro ve Fransa'da 9 bin 690 Euronun vergi dışı bırakıldığını belirten Palandöken, "Mükelleflerin temel gıda, eğitim, sağlık ve kira gibi zorunlu harcamalarını yapmaya yetecek kadarki asgari kazançlarının üzerinden vergi almaya kalkarsanız o noktada kayıt dışılık kaçınılmaz olarak devam eder. Esnafın geçimini sağlayacak asgari kazancının vergi dışı bırakılması, vergiye gönüllü uyumun sağlanması için en önemli gelişme olacaktır" ifadelerini kullandı.
"ANAYASAL EŞİTLİĞİ VE VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAK GEREKİR"
Uygulamanın basit usulde vergiye tabi olan esnafla sınırlı olduğunu belirten Palandöken, şunları kaydetti:
"Şu an sadece basit usulde vergiye tabi olan esnaf için uygulanması beklenen asgari geçim indirimi esnaf arasında haksız rekabete neden olur. Mevzuatın izin vermemesi nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen, ancak kazancı basit usuldekilerden daha düşük olan esnaf var. Dolayısıyla, uygulamayı basit usulle sınırlamak, az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alınması gibi bir sonucu doğurur. Bu da hem vergide adalet ilkesine hem de Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı olur. Dolayısıyla kanun taslağı hazırlanırken bu hususun mutlaka göz önüne alınması gerekir."