İklimlendirme sektörü yol haritasını belirledi

- İklimlendirme sektörü ihracatının 2023 yılında 25 milyar dolara, iç piyasa büyüklüğünün de 35 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, bunların yüzde 60'ının Türkiye'de üretilen ürün ve hizmetlerle karşılanması hedefleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2015 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İklimlendirme sektörü yol haritasını belirledi

İklimlendirme sektöründe 2023 yılında ihracatın 25 milyar dolar, iç piyasa büyüklüğünün de 35 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, bunların yüzde 60'ının Türkiye'de üretilen ürün ve hizmetlerle karşılanması hedefleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB İklimlendirme Meclisi, sektörün 2023 hedeflerine ulaşması için yol haritasını içeren geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.

Raporda, Türk iklimlendirme sektöründe ihracatın 2023 yılında 25 milyar dolara, iç piyasa büyüklüğünün de 35 milyar dolara çıkacağı öngörülürken, bunun yüzde 60'ının Türkiye'de üretilen ürün ve hizmetlerle karşılanmasının amaçlandığı kaydedildi. Raporda, 2023'te sektörün toplam büyüklüğünün de 39 milyar dolara ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

- Sıçrama ihtiyacı vurgusu

Raporda sektörün bugün geldiği noktayı aşmak için yeni bir sıçramaya ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, "Bu sıçramanın iki bileşeni vardır. Bunlardan ilki kendi markanı oluşturmak, ikincisi ise kendi tasarımını yapabilmektir. Eğer, Türkiye iklimlendirme sektörü bu sıçramayı yapabilirse, küresel bir oyuncu haline gelebilecektir. Aksi takdirde, şu an sahip olduğu avantajları büyük ihtimalle yitirecektir. Dolayısıyla, önümüzdeki dönem çok önemli fırsat ve tehditler içermektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda ayrıca, 2011 yılında hazırlanan strateji belgesinin 2023 yılı hedeflerine yönelik uzun vadeli bir çalışma olduğu ifade edilerek, belli dönemlerde hedeflere yaklaşma ile ilgili değerlendirmelerin yapılması ve buna göre stratejilerin gözden geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Raporda, İklimlendirme Meclis Başkanı Zeki Poyraz'ın görüşleri de yer aldı.

Poyraz, geliştirilen farklı senaryolar ile ekonomik hedeften sapmaları en aza indirecek formüller üzerinde durduklarını belirterek, sektörün, dinamik ve araştırıcı girişimcileri sayesinde üzerine düşen büyümeyi gerçekleştireceğine inandığını kaydetti.

Açıklamada, raporunun tamamının TOBB'un internet sitesinde yayımlandığı bildirildi.

Öte yandan TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi'nin olağan toplantısı da Ankara'da gerçekleştirildi. Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı'nın değerlendirildiği toplantıda konunun önemine dikkat çekildi.

Özellikle enerji tüketimi ve karbon salınımlarını azaltma hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmaların ele alındığı toplantıda, konunun sektör açısından önemli bir iş hacmi doğurmasının beklendiğine vurgu yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber