Gencim, emekliyim ve hala çalışıyorum

Türkiye'de birçok ülkenin tersine 40'lı yaşlarda emeklilik halen mümkün. Bu durum emekli sayısını, dolayısıyla maliyetleri artırıyor. Her 3 emekliden biri hala iş başında

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Aralık 2015 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gencim, emekliyim ve hala çalışıyorum
FARUK ERDEM

Emeklilik yaşı hem dünyada hem de Türkiye'de tartışmalara konu oluyor. Sistemin tıkanmaması için geç emeklilik öneren hükümetlere, 'mezarda emeklilik' teziyle karşı çıkılıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) ortaya koyduğu tablo ise çarpıcı bir sonucu ortaya koyuyor. Tüm reformlara rağmen Türkiye'de emeklilik yaşı diğer OECD ülkelerine göre halen düşük görünüyor. Şu an işe girenler için kadınlarda 58, erkeklerde ise 61 yaşında emeklilik mümkün. Bu arada İzlanda, Norveç gibi ülkelerde yaş şartı 67'yi buluyor. Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya'da 65 seviyesinde. Erkeklerde sadece Slovenya'nın üzerindeyken kadınlarda en genç emekli eden ülkeyiz.

40'LI YAŞLAR MÜMKÜN

1990'ların başında DYP-SHP koalisyonu sırasında popülist politikalarla emeklilik yaşı kadınlarda 38'e erkeklerde 43'e kadar düşürülmüştü. Bunun sonucunu 1999'dan sonra yaşanan krizlerde gördük. Alınan tedbirlerle yaş artırıldı. Fakat halen 1990'dan önce sigortalı olan erkekler ve 1995'ten önce sigortalı olan kadınlar 40'lı yaşlarda emekliye ayrılabiliyor. Buna göre 45-60 yaş arasındaki nüfusa baktığınızda 4 kişiden biri emekli maaşı alıyor. Erken emeklilik sosyal güvenlik açığıyla birlikte toplumsal etkilere de neden oluyor. Çalışan emekli sayısı artıyor. Araştırmalara göre her 3 emekliden biri iş hayatında. 55 yaş altına baktığımızda oran yükseliyor. Emekli olduktan sonra çalışanların büyük çoğunluğu erkek. Çalışan emekli erkeklerin yarısı kendi işinde devam ediyor.

ÇALIŞAN EMEKLİYE YÜZDE 10 ZAM

Çalışan, daha doğrusu kendi işini yapan emekliler için yakında müjde niteliğinde bir yasa çıkacak. Maaşlarından kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi yüzde 10'a düşürülmüştü. Şimdi tamamı kaldırılacak. Böylece kendi işini yapan emeklilerin maaşına yüzde 10'luk bir katkı daha olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber