Türkiye, mülteci sorunuyla ilgili yeni model önerdi

Dünya Türkiye'nin önerisini tartışıyor Şirketler, 'sosyal sorumluluk' bütçelerini 'yatırım'a yöneltsin. Bu yatırımlar istihdama dönüşsün. Böylece mültecilerin sosyal sorunlarının önüne geçilebilir.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Aralık 2015 06:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, mülteci sorunuyla ilgili yeni model önerdi

Avrupa, mülteci akınının durdurulması konusunda Türkiye'ye odaklandı. Ankara'dan bu sorunla ilgili yeni bir model önerisi geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, konuyla ilgili dev şirketlerin de rol üstlenmesini istedi.

TÜM ÜLKELERE ÖNERİLECEK

Büyük şirketlerin, sosyal sorumluluk projeleri için ayırdıkları kaynakları, mültecilerin yoğun olduğu ülkelerde yatırıma çevirmesini öneren AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin pilot ülke olabileceğini söyledi. Oktay'ın, geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken'e anlattığı modelin, önümüzdeki günlerde uluslararası toplantılarda önerilmesi planlanıyor.

KÜRESEL ŞİRKETLERE ÇAĞRI YAPTI

Mülteci sorunuyla ilgili ana zorluğun çalışma izni değil, istihdam olduğunu belirten Oktay, öneriyi 'mülteciler için yatırım' olarak özetledi. Kurumsal firmalar, bütçenin önemli kısmı sosyal sorumluluk projelerine ayırıyor. Bu kapsamda dev şirketlere, bütçedeki aynı anlayışla, mültecilerin bulundukları yerlerde yatırıma çevirmeleri öneriliyor.

BM ve AB'ye sunulacak

Önerinin, önümüzdeki günlerde BM, AB ve G20 ülkelerine de sunulması öngörülüyor. Liderlerden, kendi şirketlerini, sığınmacıların yaşadığı ülkelerde yatırım yapma yönünde teşvik etmeleri istenecek.

9 ayda 812 bin sığınma başvurusu

Türkiye'de 2.2 milyon kayıtlı mülteci var. Sadece bu yıl, Yunanistan'a giren mülteci sayısı 700 bini geçti. AB resmi istatistik kurumu Eurostat 2015'in 9 ayında 812 bin mültecinin AB'ye sığınma başvurusu yaptığını açıkladı.

Türkiye, pilot ülke olabilir

AFAD Başkanı Oktay'ın, bu modeli geçtiğimiz günlerde Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken ile görüşmesinde de aktardığı belirtildi. 4 yılı aşkın süredir 2.5 milyon sığınmacıya ev sahip Türkiye'nin bu konuda "pilot ülke" olabileceği kaydedildi. Blinken'in de, şirketler için Türkiye'de yatırım yapma yönünde bir program geliştirilirse, istihdamın bir kısmını sığınmacılara ayırarak destek olabileceklerini söylediği ifade edildi.

Sığınmacılar için iş imkanı oluşur

Türkiye'nin gündeme getirdiği bu model sayesinde; yapılacak yatırımlarla sığınmacılara iş imkanı sağlanabileceği kaydediliyor. Bu sayede, hem yatırım yapan şirket kazanacak, hem sığınmacılara iş imkanı sağlanacak hem de ülkelerin yükü hafifleyecek. Bu sayede sosyal sıkıntılar da daha asgariye çekilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber