MÜSİAD'tan 'asgari ücrette 200 lira formülü' açıklaması
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bin 300 TL olması planlanan asgari ücretin 200 TL'lik kısmının kamu tarafından karşılanarak işverene maliyetinin azaltılması yönündeki çalışmalara hükümetin sıcak baktığını ifade ederek, "Bize bu anlamda elimizdeki yükü kamunun belirli bir kısmını karşılamasını arzu ediyoruz" dedi.
MÜSİAD Tokat Şubesi'nin açılışı Tokat Valisi Cevdet Can, AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Tokat Şube Başkanı Fatih Aksoy, Tokat TSO Başkanı Ahmet Arat, AK Parti İl Başkanı Metin Polat ve davetlilerin katılımı ile yapıldı. Törende MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, programın elde olmayan nedenlerden dolayı planlanan saatten gecikmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer ise konuşmasında bazı kurumların ülkenin birliğinin beraberliğinin teminatı olduğunu ifade ederek, "MÜSİAD şüphesiz bunlardan birisi. Ülkemiz zor zamanlardayken herkes doğruyu konuşamaz, zor zamanlarda herkes dik duramaz ama MÜSİAD bu ülke için doğru olan neyse zor zamanlarda söylemiştir" dedi.
OLPAK, RUSYA KRİZİNİN İŞ ADAMLARINA YANSIMASINI DEĞERLENDİRDİ
Açılış sonrasında düzenlenen programda basın mensuplarının Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin iş adamlarına yansıması ile ilgili sorularına MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak şöyle cevap verdi:
"Rusya kriziyle ilgili hükümetimizin çözüm için görüşmeleri var. Ticaret açısından değerlendirdiğimizde bizim Rusya'ya toplam ihracatımız 3 milyar dolarlar seviyesinde. Az demek istemiyorum ama Rusya'nın bize ihracatı bunun 3 katından fazla bizim oradan ithalatımız. Bunu iki taraflı değerlendirmemiz lazım. Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim. Rusya bize uyguladığı konuları özellikle domates gibi belirli noktalarda tedirgin edecek. Belki bir miktar çiftçiyle muhatabı artırmaya yönelik şeyler seçiyor ama uzun vadede kendisinin de bize yaptığı ihracat kaybından dolayı onların da etkileneceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla biz Rus pazarını tamamen kaybedip ondan sonra başka pazar arama şeklini birinci öncelik olarak görmüyoruz. İkinci olarak bakıldığında Türkiye 150 milyar dolar müracaat gerçekleştiriyorsa 3 milyar dolar bunun içerisinde elbette önemlidir. Bu da yüzde ikiye gelir ve bunu bir şekilde telafi edebiliriz."
ASGARİ ÜCRETTE 200 TL FORMÜLÜ
İş dünyası temsilcileriyle düzenlenen zirvede yeni yılda 1300 TL olması planlanan asgari ücretin işverene maliyetin azaltılması için hükümetin 200 liralık aile yardımı yapabileceği yönünde basına yansıyan haberlerle ilgili sorulara Olpak, "Geçtiğimiz hafta ve ondan önceki hafta içinde hem ilgili bakanlarımızla hem sayın başbakanımızla görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde Başbakanımızın ifade ettiği çalışan eline geçecek olan net bin 300 lira bizim aramızda da herhangi bir tartışma konusu değil. Ama takdir edilir ki yüzde 10'lar civarında bir zam beklentisi varken bir anda yüzde 30'luk biz zam beklentisi özellikle küçük ve orta işletmelerimizi çok büyük şekilde zora sokacak. Sayın Başbakanımıza sayın bakanlarımıza, başbakan yardımcılarımıza ifade ettiğimiz rakamlara girmek istemiyorum ama ücretin verilmesi ve bunun sürdürülebilirliği önemlidir. Bize bu anlamda üzerimizdeki yükü kamunun belirli bir kısmını karşılamasını arzu ediyoruz. Rakam telaffuz etmek doğru olmaz. Çünkü görüşmeler henüz tamamlanmadı. 200 lira idi 250 lira idi demeyi doğru bulmuyorum. Hükümet de bu konuya sıcak bakıyor. Hükümet de bu artışın hızlı bir artış olduğundan dolayı piyasayı farklı bir şekilde etkileyebileceğini, istihdam kaybı yaşayabiliriz, bunu bir tehdit olarak söylemiyorum, kayıt dışına kaçış olabilir. Bu gerçekleri ciddi bir şekilde değerlendiriyorlar. Ben makul bir çözüm bulunacağını düşünüyorum. Eğer hiçbir şekilde işverenin üzerindeki bu yükün azaltılması söz konusu olmazsa özellikle küçük işletmelerimiz ve orta işletmelerimiz bundan en büyük zararı görecektir" diye cevap verdi.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDE TERÖRÜN TİCARETE ETKİSİ
Ticaretin olabilmesi için doğu ve güneydoğu bölgesinde huzur ve güvenliğin olabilmesi gerektiğini ifade eden Olpak, "O bölgede şuan insanların önceliği ticaretten önce insanların canlarıyla ilgili. Sokağa çıkma yasağı dönem dönem uygulanıyor biliyorsunuz. Böyle bir dönemin olduğu yerde orada ticaret etkilenmedi diye bir şey demek söz konusu değil, etkilendi. Etkilenmekten çok daha ileri orada şubelerimiz var üyelerimiz var onlarla görüşüyoruz. Yapılabilen nakit satışın dışında zaten vadeli satışların tahsilatı gibi konuları da kalmamış durumda. Burada olayın çözümü yapılırken iki yönlü de gidilmesi lazım evet teröre karşı etkin bir şekilde mücadele sürdürülürken, yöre halkına insanlara karşı yapılmaya çalışıldığı gibi şefkatli gidilmeli. Yani eğer terör şehirlere inmişse o mücadelede sivil halka zarar vermeyecek şekilde hareket edilmelidir. Bizim görebildiğimiz kadarıyla da hükümet ve güvenlik güçleri bunu yapmaya çalışıyorlar. Yani bu mücadeleyi sürdürürken sivil halk bundan en az şekilde etkilenen tarafında olsun diye. Zor bir süreç ticaret evet kötü bir şekilde etkileniyor" açıklamasını yaptı.