MEB'in sınav görevlendirmelerindeki hataları

MEB'in sınav görevlendirme işlemlerinde hem kriterler belli değildir hem de öncelikler...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'in sınav görevlendirmelerindeki hataları

02 Ocak 2012 tarihinde "MEB, Merkezi Sistem Sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'yi örnek almalıdır" haberimizde "....görevlendirmelerde şeffaflık bulunmamaktadır. Bu nedenle Milli Eğitim Bankalığınca İllerde yapılan tüm merkezi sistem sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'nin yaptığı sınav görevlendirmeleri gibi MEBBİS modülü üzerinden yazılım hazırlanarak görevlendirmelerin bu sistem üzerinden yapılması gerekmektedir." demiştik.

Bu yazımızdan 3.5 yıl sonra "MEB, sınav görevlendirmelerinde merkezi sisteme geçti" haberimizde MEB tarafından, MEBBİS sistemine Sınav İşlemleri Modülü yani "MERKEZİ SINAV İŞLEMLERİ MODÜLÜ" entegre edilmiş ve merkezden sınav görevlendirmeleri yapılmaya başlanıldığı müjdesini vermiştik.

24 Nisan 2014 tarihinde "MEB, bazı sınavlara neden öğretmen bulamıyor?" haberimizde "... öğretmenler neden sınav görevlerinde görev almak istememektedirler. Öğretmenler MEB harici sınavlarda MTSK sınavları dahil 100 TL nin üzerinde ücret alırken, bu sınavlarda görevli olan güvenlik görevlilerinin de kendisinden daha fazla ücret almasından dolayı, MEB tarafında yapılan merkezi sınavlarda 45 TL civarında ücret aldığından bu sınavlara katılmak istememektedir." demiştik.

Bu haberimizden 1.5 yıl sonra sınav görevi alacak öğretmen bulunamamasından dolayı "Açık lise sınavında görev alan öğretmenin alacağı sınav ücreti" haberimizde yer verdiğimiz üzere;

2016-2017 toplu sözleşmesinde, MEB tarafından yapılan merkezi sınavlarda görevli öğretmenlere, 2006/11350 sayılı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar üzerinden değil 2012/2723 sayılı Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar üzerinden ödeme yapılması kararlaştırılmıştır.

Toplu sözleşmenin ilgili hükmü şu şekildedir:

"Milli Eğitim Bakanlığınca hafta sonu yapılan merkezi sınavlarda görev alanlara ödenecek sınav ücretleri
Madde 18- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 12 nci maddesinin beşinci fıkrasında sayılan sınavlardan hafta sonu tatillerinde yapılan merkezi sınavlarda fiilen görev yapanlara, 2006/11350 sayılı Karar uyarınca herhangi bir ek ders ücreti ödenmemek kaydıyla, 18/1/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenir. Ücreti döner sermayeye yatırılmak suretiyle yapılan sınavlar için bu kapsamda yapılacak ödemeler döner sermaye bütçesinden karşılanır."

Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre ise

Unvan Gösterge Miktar (Brüt)
Maaş katsayısı X Gösterge
Miktar (NET)
Brüt Miktar*0,8424
Bina sınav sorumlusuna 3000 264 TL 222
Bina sınav sorumlusu yardımcısına 2000 176 TL 148
Bina yöneticisine 2000 176 TL 148
Bina yönetici yardımcısına 1800 158 TL 133
Salon başkanına 1800 158 TL 133
Gözetmene 1600 141 TL 118
Yedek gözetmene 1400 123 TL 103
Yardımcı engelli gözetmene 2200 194 TL 163

1 Ocak'taki maaş katsayısı: 0,088069

Özetle, bir örnek verecek olursak; 1 Ocak 2016'dan itibaren gözetmen olarak görevlendirilen bir öğretmen;
- 5 saat (150*5*maaş katsayısı=66 TL) ek ders yerine,
- yukarıdaki yeni 1600 göstergesi üzerinden 141 TL alacaktır.

Toplu sözleşme hükmü gereğince, hafta sonundaki merkezi sınavlarda görev alacak öğretmenlere 5 saat ek ders ödenmeyecek. Bunun yerine yukarıdaki yeni miktarlar ödenecektir.

Geç de olsa sınavlarda yaşanılan ana sorunlar çözülerek MEBBİS üzerinden başvuru alınmaya başlanılmış toplu sözleşmede merkezi sistemle yapılan sınavlarda ödenecek ücretler makul bir seviyeye çekilmiştir.

Fakat MEBBİS ortamında sınav görevi başvurusu yapılan; Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, MTSK Kursiyerleri Yazılı Sınavı, Bilim Sanat merkezleri Öğrenci Seçme Sınavı, Parasız yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Tüm Bakanlıklara Bağlı İlgili Kurum ve Kuruluşlarca Yapılan Protokollü Sınavlar ile benzeri sınavların görevlendirilmesinde hali hazırda yürürlükte olan "Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi" yetersizdir. Bu sınav yönergesinde görevlendirme kriterleri ve öncelikleri belli değildir. AÖF Fakültesi ve ÖSYM'nin sınav görevlendirilmeleri ile ilgili yönergeleri mevcuttur.

"MEB, sınav görevlendirmelerinde merkezi sisteme geçti" haberimizde yer verdiğimiz MEB'in açıklamalarına göre;

Görevlendirme Kriterleri şunlardır

1-Görevlendirmeler puanı en düşük öğretmenden başlayarak yapılmaktadır.

2-Puan hesaplaması sınavda salon görevlisinin aldığı ücretin sınavın maksimum süresine bölümünün 100 ile çarpılması şeklindedir. ==> (Ücret/Süre)*100

Örneğin;

-MTSK sınavının maksimum süresi 60 dk., yaklaşık sınav ücreti 110 TL; bu Sınavda görev alan bir öğretmen 110/60*100 = 183 puan almış olacak.

-Açık Öğretim Ortaokulu sınavının maksimum süresi 150 dk., yaklaşık sınav ücreti 50 TL; bu sınavda görev alan bir öğretmen 50/150*100 = 33 puan almış olacak.

Dolayısıyla her zaman en az sınav görevi alan görevlendirilecektir.

3-Puan eşitliğinde TC Kimlik Numarası küçük olan personele öncelik verilecektir.

4-Modül üzerinden yerleştirmesi yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

Görevi onaylanmayanların yerine yeniden bir yerleştirme yapılacak ve görevlendirme yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

En son aşamada halen yeterli bulunamıyorsa bos olan kontenjanlara İL MEM görevli atayabilecektir.

Mevcut yönerge gereği Başkan, Gözetmen ve Yedek üye kura usulü ile sınavın yapılacağı kurum tarafından belirlenmesi gerekmektedir, sistem sadece okulu belirleyecek.

Fakat geçtiğimiz hafta sonu yapılan Milli Eğitim Bakanlığı'nca Merkezi olarak yapılan Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi sınavlarında nasıl bir görevlendirme kriteri uygulandığı bilinmemektedir.

Şöyle ki;

- Aynı İlçede sınav görev puanı "0" (sıfır) olmasına rağmen sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde bazı öğretmenlere 2-3-4 farklı oturumda sınav görevi çıktığı,

- Aynı İlçede sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde sınav için başvuru yapmayan öğretmenlere resen sınav görevi çıktığı,

- Aynı İlçede sınav görevi başvurusu yapan öğretmenlere görev çıkmadığı halde diğer ilçeden bu ilçeye sınav görevlendirmelerinin yapıldığı,

- Sınav görevi başvurusunda bulunup onaylandıktan sonra sınav günü sınav görevine giden öğretmenlerin sınav görevinin iptal edildiğini öğrendiği,

Gibi sorunlar yaşanmıştır.

Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığının;

-Aynı hafta sonu yapılan sınavda her öğretmene bir görev verilmeden bir öğretmene iki ve daha fazla sınav görevi verilmemesi,

- İldeki tüm merkezi sınavların sadece sınav yapılan merkezdeki öğretmenlere değil de tüm ildeki öğretmenlere açılması,

- Sınav merkezlerinin MEBBBİS'e işlenerek öğretmenlerin tercihine açılması,

- Belli kriterlerle göre sınav görevlendirilmesi dağılımının yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı, Merkezi Sistem Sınav Yönergesini şeffaflık, hesap verilebilirlik, eşitlik, tarafsızlık, denetlenebilirlik ve açıklık ilkelerini gözeterek görevlendirmelerin usul ve esaslarının yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

AÖF sınav görevlendirme ilkeleri ÖSYM sınav görevlilerini belirleme atama ve ücret ödeme ilkeleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber